Milák Kristóf betegsége a múlté, arany a cél az ifjúsági olimpián

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2018.09.18. 10:04
null
Milák Kristóf kilenc számban nevezett az ifjúsági olimpiára (Fotó: Kovács Anikó)
Edző és tanítványa is megijedt, amikor az orvosok betegség miatt kiparancsolták a medencéből Milák Kristófot, ám az Európa-bajnok úszó újra egészséges, és az ifjúsági olimpián is az aranyérmekért száll harcba. Interjú Selmeci Attilával, a 18 éves úszó edzőjével.

– Mivel Hódmezővásárhelyen edzőtáboroznak, talán megnyugodhatunk: teljesen meggyógyult Milák Kristóf?
– Múlt kedden az orvosa teljesen gyógyultnak nyilvánította, és hétfő délelőtt már a megszokott adagját úszta le Hódmezővásárhelyen Kristóf, vagyis meghaladta a hatezer métert – válaszolta Selmeci Attila, akinek tanítványa fültőmirigy-gyulladás miatt majdnem két hetet volt kénytelen kihagyni. – Két hétig Hódmezővásárhelyen készülünk, október harmadikán repülünk el Buenos Airesbe, az ifjúsági olimpiára.

– Megijedt, amikor meglátta Kristófot feldagadt arccal az uszodában augusztus végén?
– Nagyon! Nem tartozik a sokat betegeskedő versenyzők közé, rögtön gondoltam, hogy ebből nem háromnapos kihagyás lesz – nem is annyi lett… Kristóf a glasgow-i Európa-bajnokság után csak nyolc napot pihent, valószínűleg ez nem volt elegendő, legyengült az immunrendszere, így könnyebben megbetegszik az ember. Feszített tempójú, nehéz hónapok vannak mögöttünk, az érettségi, a korosztályos és felnőttversenyek megbosszulták magukat. Megkaptuk a leckét, óvatosak is vagyunk, ha az orvos további pihenőt írt volna elő, azzal is szembenéztünk volna. De kaptunk két hetet a sorstól, Kristóf pedig van akkora tehetség és van olyan jó versenyző, hogy ha ezt a két hetet végigdolgozza, jól szerepelhet az ifjúsági olimpián.

SÓS CSABA, szövetségi kapitány

„Kristóf még fiatal, fiatal a szervezete is, vagyis könnyebben képes regenerálódni – ebben bízunk, de az kétségtelen, hogy nem jött jókor ez a betegség… Meggyőződésem, hogy a feszített hónapok miatt lett beteg. Figyelni kell a pihenésre, miként arra is, hogy azért még sok munkát kell elvégeznie ahhoz, hogy igazi klasszissá váljon. Néha vissza is kell őt fogni: ő még egy kiscsikó, akit ha kiengednek a karámból, rúgkapál és mindent egyszerre akar.”

– Azt mondja, hogy Milák Kristóf annyival jobb a kortársainál, hogy még ez a súlyos betegség is belefér…?
– Nem várok tőle csúcsteljesítményt Buenos Airesben, de neki pillangón akkor is uralnia kellene a mezőnyt, ha nem volt teljes a felkészülése. Persze érhetnek minket meglepetések, hiszen máshol is felbukkanhatnak tehetségek, és nem is jó, ha nagy mellénnyel áll rajtkőre, mert az könnyen visszaüt, de Kristóf tudja, érzi, van annyira jó, hogy még így is a legjobb lehet, emellett imád nyerni – mindezek át fogják segíteni őt a nehézségeken is.

– Azzal nem is számoltak, hogy elengedik az ifjúsági olimpiát?
– Annak Kristóf nem örült volna, szerintem akkor is nekiment volna a versenynek, ha az utazás előtt egy nappal kap zöld jelzést az orvosától… Csalódott volt, amikor az első kontroll után még nem engedték úszni, de megértette, hogy az egészsége mindennél fontosabb: türelmesen kivárt, és amikor tényleg meggyógyult, hatalmas elánnal vetette magát a munkába.

– Bár már sokszor elmondta, hogy Milák Kristóf edzésmunkájából nem feltétlenül lehet megjósolni, hogyan szerepel téthelyzetben, hiszen a versenyeken mindig jobban teljesít, ahogyan az előzetesen várható, azért árulja el: tetszett önnek, amit a stopperóra mutatott az elmúlt napokban?
– Kristóf edzésmunkájából valóban nem mindig lehet megítélni, hogy pontosan mire is lesz képes egy versenyen, de pillangón nem féltem, ha ezt a két hetet végigdolgozzuk, és semmi sem akadályozza a munkát. A nagy tehetségekre jellemző, hogy rövid időn belül többször is képesek nagy teljesítményre. Hazudnék, ha azt mondanám, nyugodt vagyok, könnyebb lenne, ha tisztességesen felkészülhettünk volna az ifjúsági olimpiára, és még az is nehezítő tényező, hogy október elején sohasem szoktak ilyen nagy versenyt rendezni, de ez szerencsére mások számára is okozhat nehézséget.

– Kilenc számban nevezték Kristófot. A betegség és a kihagyás miatt változtatnak az előzetes terven?
– Meglátjuk, hogyan sikerül ez a két hét Hódmezővásárhelyen: ismerve Kristóf versenyzési kedvét, és azt, hogy szereti a terhelést, nehéz lesz meggyőzni őt arról, hogy csökkentsük ezt a számot, de már felhívtam a figyelmét arra, hogy ez azért nem az ifjúsági országos bajnokság lesz… Ha nagyon ragaszkodik az elképzeléséhez, általában rá szoktam hagyni: kettőnk közül én vagyok az óvatos duhaj, ő a kos, aki nekimegy fejjel a falnak, és előfordult már, hogy neki lett igaza.

– Ha ez nem ifjúsági verseny lenne, erőteljesebben képviselné az akaratát?
– Mindenképpen. Az ifjúsági korosztályban Kristóf igyekszik kihasználni a fölényét, és mindig sokat vállal, azért bízom abban, hogy ezúttal majd a józan ész diadalmaskodik. A rajt előtti napon a technikai értekezleten lesz lehetőségünk arra, hogy visszalépjünk néhány távon: higgadt fejjel kell megbeszélnünk a programot. Kristóf érzi, hogy ő nem átlagos úszó, és ezt nem is rejti véka alá – minden versenyre úgy áll oda, hogy uralni akarja a mezőnyt, ez hihetetlenül motiválja. Bátran vállal sokat, és ha a következő két hétben belehúz, bármi lehet…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik