KOVÁCS ERIKA
2023.04.04 23:01 Frissítve: 2023.04.04 23:01

Harc a piros vonallal – Kovács Erika jegyzete


Mindig hatost kell dobni! A fájóan korán eltávozott mester, Széles Sándor mondogatta ezt oly gyakran: először a római világbajnokságon hallottam tőle a kijelentést – azután, hogy tanítványa, Gyurta Dániel egyetlen századdal győzött kétszáz méter mellen.

 
Summer McIntosh megdöntötte Hosszú Katinka világcsúcsát 400 vegyesen

Azután, hogy az idősebbik Gyurta fivér nyakába akasztották pályafutása első vb-aranyát.

És azután, hogy az akkor éppen húszesztendős fiú az amerikai Eric Shanteau-t „nyúlta le” a döntőben egy századdal, s a vert mezőnyben volt az ausztrál Christian Sprenger is, aki egy nappal korábban világcsúcsot úszott a középdöntőben.

Ha úgy tetszik, Sprenger rosszkor úszta az a világrekordot.

Ha úgy tetszik.

Mert bár nyilvánvalóan csalódottan mászott ki a medencéből a kétszáz mell döntője után, azért Rómából úgy utazhatott haza, hogy azt mondhatta magáról: nálam gyorsabban még soha senki sem úszta le a kétszáz méter mellet.

És ez sem semmi, sőt nagyon is rávilágít arra, mekkora klasszis az, aki e tekintetben ér fel a világ tetejére. Mint a példa is mutatja, arany nem mindig jár érte (a nagy versenyeken azért jelentős anyagi elismerésben részesül a világcsúcsot úszó versenyző), ám nem minden a győzelem – Hosszú Katinka egyenesen kijelentette, hogy sokkal jobban szeretne világcsúcsot úszni, mint olimpiai aranyat nyerni, bár véleményével már akkor vitatkoztak sokan, mondván, ezt leginkább csak a londoni kudarc mondatja vele.

Végül Katinka minden álmát valóra váltotta, hiszen olimpiai bajnok lett (háromszor is), és ötvenes medencében is úszott világcsúcsot (kettőt is).

Ő aztán rendre hatost dobott, akárcsak 2009 után Gyurta Dániel is öt éven keresztül – egyeduralmához nagymedencében egyetlen világrekord társult: a londoni olimpián nyert világcsúccsal.

De vajon mi ér többet?

Vajon van-e értelme összehasonlítani az aranyat a világcsúccsal?

Vajon kevesebbet ér-e a győzelem, ha nem társul hozzá rekord?

Érvek és ellenérvek vannak bőséggel a témában, s bár a bajnokok névsorát örök időkre rögzítik a történelemkönyvek, istenigazából akkor kapjuk fel a fejünket, amikor azt olvassuk valahol, hogy megdőlt a világcsúcs.

Akkor visítunk nagyot, amikor az úszó legyőzi azt a bűvös piros vonalat.

Az aranyakat sem dobálják az ember után, ám világcsúcs még kevesebbszer születik – tán éppen ezért hatol mélyebbre.

Vagy mégsem...?

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!  

2023.09.07 19:16:15

Úszás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ma úgy látom, hogy az a vb nemcsak a sorban első esemény, hanem ennek az alapsportágnak a müncheni olimpiával ('72) kezdődő és a következő években kibomló »szintlépése« volt a nagyvilág szeme láttára immár.

2023.08.11 23:48:01

Úszás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. No de ne csak a 2024-es ötkarikás szemüveg optikáján át nézzük ezeket a világbajnoki győzelmeket, már csak azért se, mert bőven hordoznak magukban más érdekességet is – az első helyezés és a siker kínálta alapvetésen túl persze. Például azt, hogy bár javarészt klasszikus, hagyományos sikerszámainkban születtek, többségük hosszú várakozási idő elteltével került ismét »magyar fennhatóságunk alá«.

2023.08.04 20:56:23

Úszás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Mindenki Párizsra figyel tehát, ám hogy a mostani és a 2024 nyári időpont közé erőszakolt februári világbajnoksággal és májusi Eb-vel mi lesz – hogy lehet észszerűen túlélni őket –, nem tudom. Ha rajtam múlna, mindkettőt kihagynám, de hát a kvalifikáció, meg persze muszáj versenynek lennie. Hiába, vén vagyok, s a Széchy-korszak elején rögzültek a sportággal kapcsolatos reflexeim, reményeim.

2023.07.30 22:03:26

Úszás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Kós országos rekordjával üzent: »Nyugi, itt vagyok, van remény!«