Tokió 2020: Tóth Krisztián aranyponttal negyeddöntős

SZŰCS ANDRÁS (Tokió)SZŰCS ANDRÁS (Tokió)
Vágólapra másolva!
2021.07.28. 07:16
null
Tóth Krisztián aranyponttal győzte le a japán Mukai Soicsirót (Fotó: AFP)
Második mérkőzését is megnyerte Tóth Krisztián a tokiói olimpián: világbajnoki bronzérmes cselgáncsozónk a 90 kilogrammos súlycsoportban aranyponttal nyert a japán Mukai Soicsiro ellen, és bejutott a negyeddöntőbe.

 

 

Hatalmas meccset játszott a legjobb 16 között a mi vb- és Eb-ezüst és -bronzérmes, 23-szoros Grand Slam-érmes (6–10–7) Tóth Krisztiánunk és a hazaiak vb- és Ázsia-bajnoki ezüstérmes, 6-szoros Grand Slam-érmes (2–1–3) Mukai Soicsirója, aki úgy vonult be a szőnyegre, mint valami modern távol-keleti Björn Borg: hajpánttal.

Ezt persze az alap küzdelmi idő végéhez közeledve flegmán letépte magáról, és kihajította oldalra, ám kontrollja elvesztése nagyjából érthető: kínzó rangadó volt ez mindkét félnek.

Persze ő jobban megérdemelte a kínokat, mert jobbára csak állt egy helyben, „bebólintotta” a bal vállát, mint egy hajlott hátú nyugdíjas, a jobb karját meg hátrarejtve lógatta. Mindezek dacára a mi fiunkat intették meg, őt egyszer sem.

„Meccs közben ez kicsit meg is csinálta a fejem, mert alighogy lefogtam a jobb kezét, amiről tudtam, hogy nem szereti, azonnal levetődött hasra, ami normál esetben azonnal sidó – mondta erre az interjúzónában Tóth Krisztián. – Ő egyet sem kapott érte, viszont engem megintettek nagyjából a második indítása után. Furcsálltam, de hál' istennek egyben tartottam magam, és tudtam továbbcsinálni, amit az edzőmmel megbeszéltünk.”

Kellett persze egy kis szerencse is, mert öt másodperccel az alapidő vége előtt csak az mentette meg honfitársunkat, hogy hasra esett, és nem hátra, mert a bedurvuló, rugdalózó és torkon is ragadó japán aktivizálta magát.

Viszont a küzdelmi idő letelt, és jött a hosszabbítás.

Abban meg Tóth Krisztián újabb pompás ipponnal nyert, és bejutott a negyeddöntőbe!

„Megvolt! – ismertette álláspontját a kivideózott döntő akcióról Tóth. – Próbált indítani egy akciót, félúton átvettem, volt rajta karkontroll. Igazából sejtettem, amikor elkezdték visszanézni, hogy meg fogják adni, csupán attól tartottam, hogy mivel ő japán, és Tokióban vagyunk, ezért talán mégsem... Ám győzött az igazság; az, hogy ippon vagy vazari volt, ebből a szempontból mindegy, megvan a legjobb nyolc! Előre teljes gőzzel!”

A dél-koreai Gvak Dong Hannal a német Eduard Trippel gyorsan végzett, úgyhogy ő következik a négy közé jutásért: nem rossz dzsúdós, van 7 Grand Slam-érme (0–2–5), de nagyjából ennyi, viszont amíg a mi fiunk 6:55-öt küzdött, ő az alapidőben végzett, úgyhogy most pihenni kell, de gyorsan!

TOKIÓ 2020
CSELGÁNCS
Férfi 90 kg, nyolcaddöntő

Tóth Krisztán–Mukai Soicsiro (japán) 10:0 – aranyponttal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik