Tokió 2020: kvótát szereztek, mégis más utazik helyettük

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2021.07.21. 14:08
null
Póta Georgina és Mohamed Aida (jobbra) győztese, Sidi Péter (balra) és Demeter Bence pedig igazi vesztese lett a tokiói válogatásnak (Fotó: Tumbász Hédi, Dömötör Csaba)
Nagy remények, olimpiai álmok, a lehetőség, amelyet úgy tűnt, meg tudnak ragadni sportolóink, aztán a rajtra szertefoszlott minden, mert bár az országnak, esetleg saját maguknak kivívták az olimpiai indulás lehetőségét, mégsem ők utaztak el a július 23-án kezdődő tokiói olimpiára.



FESZÜLTSÉGEK ÁRÁN IS

„Ha az igazság el is hagy, az ő dolga; az én dolgom, hogy nem hagyom el, és hozzá hű maradok” – ezzel a Hamvas Béla-idézettel vázolta helyzetét és köszönte meg csapattársai kiállását a tőröző Lupkovics Dóra közösségi oldalán, s egyben köszönt el végleg az olimpiai indulás lehetőségétől. Mert bár tavaly februárban benne volt a csapatkvótát kiharcoló női válogatottban, végül nem őt, hanem a hetedik olimpiáján induló, az egyéni világranglistán Kreiss Fanni mögött a mieink közül második legjobb pozícióban álló Mohamed Aidát utaztatta ki tartalékként a szövetség a tokiói játékokra.

A döntés kapcsán nyilvánosan is nemtetszésüket fejezték ki Lupkovics Dóra versenyzőtársai, és az sem titok, feszült hangulatban telt el az olimpiai női tőrcsapat felkészülése, ám megeshet, hogy a közös cél csak elsimítja az ellentéteket és a csapat a negyeddöntőben bravúrgyőzelmet arat a világranglista-második Olaszország ellen.

ELŐTTEM AZ UTÓDOM

A hegyikerékpáros sportágban is változás történt, bár a londoni ötkarikás játékokat is megjáró Benkó Barbara szerezte meg a kvótát, helyette a fiatal Vas Kata Blanka állhat majd rajthoz az olimpián.   „Érdekes, verejtékes küzdelmekkel, rengeteg munkával és utazással megszereztem a kvótát, ám a sportágunkban nem személynek adják, hanem az országnak. A magyar szövetség pedig Vas Kata Blankát küldi ki, aki – bevallom őszintén – erősebb nálam. Hiába nem rakott hozzá egy pontot sem a kvalifikációhoz, ő fogja képviselni az országot”     – nyilatkozta még június elején a Csupasportban Benkó Barbara, aki többször is alulmaradt a válogatóknak kijelölt versenyeken fiatalabb riválisával szemben. Vas, akinek egyébként nagy példaképe Benkó, a csehországi Zadovban tette fel a pontot az i-re, amikor megnyerte a C-1 kategóriájú viadalt.

ELSÜLLYEDT A FÉRFI NÉGYES

Kajak-kenuban sem elsősorban azok utazhatnak, akik a 2019-es szegedi olimpiai kvalifikációs vb-n az országnak kvótát szereztek. Az akkor ötödik helyen záró férfi kajaknégyesből, vagyis a Birkás Balázs, Kuli István, Nádas Bence, Tótka Sándor alkotta kvartettből csak az utóbbi kettő került ki a tokiói olimpiára. A szövetség által menedzselt négyes, amelynek korábban indulója lehetett volna Molnár Péter is, darabjaira hullott az idei válogatós időszakra. De nem csak Kuli István sérülése húzta át az elképzeléseket, valahogy nem úgy sikerült a formaidőzítés, hogy a négyes tagjai jelenthessék a férfi kajakszakág magját a tokiói játékokon.

Most főként az 1000 méteren jeleskedő versenyzőkre építhet és onnan remélhet nagy eredményeket Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki bízik benne, hogy a nehézségek ellenére sikerül ütőképes egységet összeállítania.

A női négyesben is történt változás a 2018-ban és 2019-ben is világbajnok magyar egységben, Gazsó Alina Dóra hiába volt tagja a kvótaszerző hajónak, a válogatás alapján Kárász Anna került be az egységbe, amelynek természetesen ezúttal tagja lesz Kozák Danuta is. Női kenuban 200 méteren a szegedi Nagy Bianka 10. helye kvótát ért Magyarországnak, ám a tavaszi versenyek után nem ő, hanem az újpestiek fiatalja, Horányi Dóra került be az utazók közé.

ELSŐ FECSKÉBŐL TARTALÉK

Az elmúlt években sokszor leírt öttusa­sport nagyot ment a 2021-es idényben. A nőknél Gulyás Michelle berobbant a nemzetközi elitbe, a férfiaknál a tokiói indulásért folyó harc pedig olyan minőségi ugrást hozott, hogy a nemzetközi szövetség olimpiai rangsora alapján öt versenyzőnk (Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence, Kardos Bence, Bereczki Richárd) is kvótás helyen zárt, de csak kettő képviselheti a magyar színeket az augusztusi rajton. Érdekesség, hogy legelső kvótaszerzőnk, a 2019-es bath-i Európa-bajnokságon nyolcadik helyen záró Demeter Bence maradt alul a hazai válogatási szisztémában. A székesfehérváriak világbajnokának idén nem sikerült felvennie a kesztyűt a végül utazó, nem mellesleg világbajnoki címet szerző Marosi Ádámmal és a tavasszal két világkupaversenyen is dobogós Kasza Róberttel, s csak tartalékként készülhet a játékokra.

VISSZATÉRT AZ ÉDESANYA

Asztaliteniszben nem a zöld asztalon, sokkal inkább mellette dőlt el az olimpia történetében először csapatindulást kivívó női válogatott összetétele. Tavaly januárban a Portugáliában megrendezett olimpiai kvalifikációs tornán a hazaiakat legyőző csapat Pergel Szandra, Madarász Dóra, Fazekas Mária összeállításban állt asztalhoz és lett kvótás, de közben az olimpiai halasztás a 2020-ban szülési szabadságát töltő Póta Georgina malmára hajtotta a vizet, s Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány ma már a csapat első számú játékosaként számít az olimpiai küzdelmek során a visszatérő Pótára. Fazekas Mária, aki Budaörsön Póta csapattársa volt, de korábban Pergellel számos páros sikert aratott együtt, így tartalékként utazhatott el Tokióba.

KIKEVERTE MAGÁT AZ OLIMPIÁRÓL

És persze nem mehetünk el szó nélkül a sportlövők mellett sem, hiszen Sidi Péter kvótaszerzőként, nem mellesleg pontszerző esélyesként készülődhetett volna pályafutása hatodik olimpiájára, ha az Újdelhiben rendezett világkupaversenyen nem követi el pályafutása legnagyobb baklövését azzal, hogy csapattársa és nagy ellenlábasa, Péni István távollétében annak szobájában jár, ezután viszont Péni táplálékkiegészítőjében meg nem engedett szert találtak. A hotel biztonsági kameráinak köszönhetően saját csapdájába sétált be a komáromi sportlövő, akinek feltehetően nemcsak szövetsége kétéves eltiltásával, de büntetőjogi perrel is szembe kell majd néznie. Sidi olimpiai kvótájával pedig Pekler Zalán szerepelhet a tokiói játékokon.

A KERETSZŰKÍTÉS FÁJDALMAI

Csapatsportágainkban a keretszűkítés miatt sem juthatott el minden játékos a tokiói olimpiára. Kézilabdában a márciusi győri olimpiai selejtezőn még játszó Kovács Anett, Tóvizi Petra és Csiszár-Szekeres Klára is kénytelen volt itthon maradni Elek Gábor szövetségi kapitány döntése értelmében.

Női vízilabdában nem történt csere a kvótát jelentő trieszti olimpiai kvalifikációs tornához képest, hiszen akkor Antal Dóra és Kasó Orsolya is csak tartalékszerepet kapott a csapatban.

A férfiaknál egy változás volt a tavaly Budapesten Európa-bajnoki címet szerző együttesben: Pohl Zoltán helyére Pásztor Mátyás került be Märcz Tamás válogatottjába.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Nedelykov Tamás, Szűcs András (szöveg), Mirkó István, Tumbász Hédi (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik