K. E., L. Á. 2021.07.11 11:52 Frissítve: 2021.07.11 11:52

Tokió 2020: a négy eddig kimaradó sportolónk is felveszi az oltást a rajt előtt

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének pénteki döntése értelmében a magyar sportolók csak akkor vehetnek részt a július 23-án kezdődő tokiói olimpián, ha védettek a koronavírussal szemben. A döntést követően négy magyar sportolónak két héttel az olimpiai rajt előtt kell az oltást felvennie.

 

Az olimpiai csapat (képünkön a fogadalomtétel) minden tajgának védettnek kell lennie (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Mint beszámoltunk róla, két héttel az olimpiai rajt előtt rendkívüli ülést hívott össze a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége, amely hosszas megbeszélés, érvek és ellenérvek ütköztetése után elfogadta az orvosi bizottság javaslatát: védettség nélkül magyar sportoló nem utazhat el a tokiói olimpiára!

A gyors döntést a szerb evezősök esete után hozta meg az elnökség, hiszen egyik versenyzőjük PCR-tesztje pozitív lett a Japánba érkezés után, így nemcsak őt, hanem vele utazó négy társát is hét napra karanténba helyezték a japán szervezők.

  Milák: Mindenre fel kell készülni

Sokan mondják, hogy Milák Kristóf (BHSE) a 200 pillangó toronymagas esélyese a tokiói olimpián, s ezzel alapvetően maga a világbajnok – aki egyébként az ősszel átesett a fertőzésen – is egyetért, ám a pandémia miatt mégsem jelenthető ki kategorikusan a fenti tétel.

„A koronavírus-járvány miatt nem olyan egyértelműek a dolgok – olvasható Milák véleménye a Nemzeti Sport olimpiai kiadványában. – Benne van a pakliban, hogy valahol hiba csúszik a rendszerbe, az, hogy biztosan indulhatok-e a számaimban, nem kizárólag rajtam múlik... Akkor lepődnék meg, ha minden rendben menne e tekintetben Tokióban. Tartani nem tartok tőle, de megvan arra az esély, hogy valaki piros lámpát kap, mert pozitív lesz a koronavírustesztje – kizártnak tartom, hogy ilyen ne forduljon elő az olimpián. De ezzel együtt kell élni, mindenre fel kell készülni, és a szabályokat maximálisan be kell tartani. Akkor talán nem lesz gond.”

A pénteki állás szerint a 363 tagú magyar delegációból, pontosabban a 176 versenyzőből négy sportolónak nem volt védettsége, vagyis nem estek át a betegségen, és oltást sem kaptak az elmúlt hónapok során, így a MOB úgy határozott: ők csak abban az esetben utazhatnak, ha felveszik az oltást. Információink szerint a négy emberből három úszó, közülük egy már pénteken beoltatta magát, kettő pedig az utazás előtt oltakozik.

„A hír igaz, senki sem marad itthon, hiszen a versenyzők élnek az utolsó oltási lehetőséggel” – erősítette meg információinkat Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozó, a MOB elnökségi tagja, aki szerint azért is volt fontos meghozni ezt a döntést, hogy minimálisra csökkentsék a kockázatot, hiszen az elmúlt napok esetei alapján kiderült, a japán szervezők nem mérlegelnek, pozitív minta esetén határozott protokoll szerint járnak el.

„A Magyar Olimpiai Bizottság korábban is sok energiát fektetett abba, hogy minden sportoló védve legyen az ötkarikás játékokra, a pozitív PCR-teszt ugyanis nem csak az egyént érinti, a szerb eset is mutatja, egy egész sportág olimpiai programját felboríthatja. Tudomásul kell venni, az olimpia nem egyéni sportág, olimpián szerepelni csapatsport, nemzeti érdek, együtt kell gondolkodni, és mindenkinek vállalnia kell a felelősséget annak érdekében, hogy ne hozza lehetetlen helyzetbe versenyzőtársait”
– magyarázta Kovács Antal, aki saját sportági példával is élt. Áprilisban az antalyai Grand Slam-versenyre érkezéskor Özbas Szofi mintája lett pozitív, ami után szobatársa, Gercsák Szabina is karanténba került, nem tudott elindulni a versenyen.

„Én korábban is azon a véleményen voltam, hogy tegyük kötelezővé az oltást a magyar delegáció tagjainak, még akkor is, ha a japán szervezőbizottság nem követeli ezt meg az országba érkező sportolóktól. De ahogy látjuk, minden változik Japánban, például két héttel a rajt előtt döntöttek úgy, hogy zárt kapus lesz az olimpia. Minden eshetőségre fel kell készülni, még akkor is, ha minden kockázatot így sem tudunk kizárni” – tette hozzá Kovács Antal.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.

2021.08.25 09:15:01

Tokió 2020 NAGY PÉTER, NÉMETH ANDREA, PAPP BÁLINT

A franciák az összesen megszerzett 33 érmükből 16-ot nem egyéni számban nyertek az olimpián.