Thiem a US Open bajnoka, négyórás meccsen győzte le Zverevet

Vágólapra másolva!
2020.09.13. 21:50
null
Thiem emlékezetes mérkőzésen győzött (Fotó: Getty Images)
A másodiknak kiemelt Dominic Thiem győzelmével ért véget a férfiak egyese a US Openen, miután az osztrák 4 óra 1 percig tartó csatában legyőzte az első két szettet megnyerő Alexander Zverevet. Ezzel a 27 éves osztrák lett az első, aki kétszettes hátrányból nyert a döntőben – legalábbis az Open-éra 1968-as bevezetése óta.

US OPEN
FÉRFI DÖNTŐ
Dominic Thiem (osztrák, 2.)–Alexander Zverev (német, 5.) 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (8–6)

Meglehetősen meglepően vette kezdetét az idei US Open férfi egyesének döntője, hiszen az előzetesen valamelyest esélyesebbnek tartott Dominic Thiem alig fél óra alatt elvesztette az első játszmát. Miközben az osztrák szemmel láthatóan fejben még nem érkezett meg a mérkőzésre, Alexander Zverev annál inkább: parádésan szervált, első adogatásai 92 százalékából csinált pontot, s rendkívül hatékonyan ütötte a nyerőket, miközben ki nem kényszerített hibája alig akadt.

A második szettben már valamelyest megjelent Thiem fejben is a pályán, de ezt is elvesztette, 6:2 után ezt 49 perc alatt 6:4-re bukta el, vagyis alig 1 óra 20 perc játék után az osztrák kétszettes hátrányba került. Az Open-éra 1968-es bevezetése óta a US Open döntőjét nem tudta megnyerni senki az első két játszma elvesztése után.

Zverev pedig remek úton haladt afelé, hogy 1989 után újra német bajnoka legyen a US Opennek: a továbbra is remekül adogató német a harmadik játszma elején ugyanis ismét elvette ellenfele adogatását. A 23 éves Zverev hatékony szervajátékáról sokat elárult, hogy az első két játszmában három adogatójátékát is egy percen belül hozta.

A harmadikban aztán Thiem is megérkezett, azonnal visszavette a brékjét, és egyre többször tudta hosszú labdamenetekre kényszeríteni Zverevet, akinek ez láthatóan kevésbé volt kedvére való – főleg, mert kevés pontot csinált ezekből. A gyors brékváltás után aztán jó ideig nem jutott egy fél sem újabb fogadóelőnyig, mígnem végül 5:4-es vezetésnél Thiem váratlanul elvette ellenfele adogatását, ezzel pedig szépített.

A negyedik játszmában játszott Thiem talán a legjobban, míg Zverev játéka ekkorra esett szét leginkább, a korábbi remek adogatójátéknak nem sok nyoma maradt, beleállt a hosszabb labdamenetekbe és nagyon sok ki nem kényszerített hibát vétett, így 43 perc alatt az osztrák be is húzta a játszmát, és jöhetett az ötödik szett.

Ott meg aztán végképp a tetőfokára hágott az izgalom: gyors brékváltással kezdtek a felek, majd Zverev 4:3-as vezetésnél elvette Thiem adogatását, és 5:3-nál a meccsért és a tornagyőzelemért adogathatott. Itt azonban megállt a német tudománya, és nemhogy meccslabdáig nem jutott el, de tulajdonképpen simán elbukta az adogatójátékát ő is...

5:5 után aztán jöttek a további izgalmak, megint elvették mindketten egymás adogatójátékát, így 6:6 után jöhetett a tie-break. Ebben pedig a végén még ápolást is kérő Thiem maradt a higgadtabb, és 7–6-nál a harmadik meccslabdáját már értékesíteni tudta a négy óra és egy perc hosszú mérkőzés végén.

Ezzel Thiem nyerte a US Opent, ő lett hazája második GS-tornagyőztese; az első Thomas Muster volt, aki 1995-ben diadalmaskodott a Roland Garroson.

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik