GYŐRI FERENC 2021.09.13 22:48 Frissítve: 2021.09.13 22:48

Tiszteletlenség – Győri Ferenc jegyzete

A New York-i Arthur Ashe Stadion lelátóján olyan sztárszínészek foglaltak helyet, mint Alec Baldwin, Bradley Cooper, Brad Pitt, Ben Stiller, ott ült a nézőtéren a sportrajongó rendező, Spike Lee, aztán persze az ausztrál Rod Laver is, akiről vasárnap este nagyon sokat beszéltek, és még megannyi korábbi tenisznagyság.

 
Medvegyev három szettben legyőzte Djokovicsot, először nyert GS-tornát 
Beadta az L2+balra kombót a friss GS-torna-győztes 

Gyaníthatóan mindannyian elképedve látták, hallották, ahogyan bizonyos alkalmi szurkolók vagy Novak Djokovics vehemens drukkerei mennyire csúnyán viselkednek az orosz Danyiil Medvegyevvel. A 25 éves, világranglista-2. játékos megingás nélkül menetelt élete első Grand Slam-győzelme, egy csodás mérföldkő felé, ám a pillanatot, legfőképp az első mérkőzéslabdát az ő szempontjából pokolivá tette a tiszteletlen nézősereg, amely egyszerűen nem hagyta, hogy Medvegyev élete legfontosabb szervájára koncentráljon. Pfujolta, verbálisan a földbe döngölte az egyébként kifejezetten szimpatikus klasszist. Hiszen azok az emberek nem azért mentek oda, hogy egy általuk alig ismert csikó elrontsa az örömüket, értéktelenné tegye a jegyük árát – ők igenis Djokovics sporttörténelmi tettére voltak kíváncsiak, amellyel egyedüliként 21-szeres Grand Slam-győztes lesz, és Laver után másodikként összehozza a naptári Grand Slamet az open érában.

Csalatkozniuk kellett, mert bár az ominózus adogatójátékot végül elveszítette Medvegyev, a következő esélyével élni tudott (hogy bemutathassa a FIFA nevű számítógépes focis játékból elsajátított ünneplő mozdulatsorát), miután a térfélcserénél végigkövethette, hogy az események miatt láthatóan teljesen összezavarodott, a világ legtöbb pályáján a közönség ellenszenvével megküzdeni kénytelen 34 éves legendát a zokogás rázza, mert elképesztő támogatást kap a lelátóról.

Danyiil Medvegyev emberi kvalitásait mutatja, hogy a létező legtermészetesebb mosollyal kezelte a díjátadón, amit átélt, megilletődötten állt a pódiumon – hogy elszúrta az általa minden idők legjobbjaként aposztrofált Djokovics és több ezer ember szórakozását. Ő, a moszkvai születésű srác, aki a mostani US Openig „csak” két vesztes finálét tudott felmutatni a major tornákon, utánozhatatlanul furcsa körülmények között ért fel a csúcsra. Éppen New Yorkban, ahol két évvel ezelőtt a Rafael Nadal elleni elbukott döntőben szintén messziről indulva elképesztő játékával nyerte el a publikum kegyeit. Remélhetőleg jövőre ismét magasabb polcról kezdheti a viadalt.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.10.17 16:11:04

Tenisz B. D. K.

A gyönyörű orosz sportolónő fotóiban könnyen el lehet merülni.

2021.10.11 09:39:39

Tenisz MTI/K. B.

A női mezőnyben három román játékos esett ki a harmadik fordulóban.

2021.09.26 20:35:39

Tenisz MTI/K. B.

A csapat behozhatatlan, 14–1-es előnyre tett szert, így nyert Bostonban.

2021.09.26 08:55:05

Tenisz LÁNDORI BALÁZS

Huszonkét évvel az első GS-győzelme után végre magához ölelné a 24. egyéni trófeáját.

2021.09.22 13:54:54

Tenisz T. B.

Először adott interjút a Wimbledonban Hubert Hurkacz ellen megsérülő