Téli paralimpia: kialudt a láng; Kína az éremtáblázat élén

Vágólapra másolva!
2022.03.13. 16:35
null
Véget ért a téli paralimpia is (Fotó: AFP)
A vasárnapi záróünnepséggel véget ért a múlt pénteken kezdődött pekingi téli paralimpia.


„Kína a téli paralimpiák nagyhatalmává vált és felállította a mércét az összes jövőbeli téli olimpia előtt” – mondta Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke a kínai főváros Madárfészek néven ismert Olimpiai Stadionjában, mielőtt befejezettnek nyilvánította az eseményt.

A színes, és vidám hangulatú záróünnepség alig egy órán át tartott.

Az elnök nem említette konkrétan az ukrajnai háborút, de úgy jellemezte a sportolókat, mint „a béke bajnokait, akiknek tettei hangosabbak a szavaknál”.

„A paralimpiai játékok a befogadás, a harmónia és mindenekelőtt a béke reményét táplálták. Az emberiség a párbeszéd világában akar élni” – szögezte le.

Parsons hangsúlyozta, a sportolói faluban különböző nemzetek, különböző nézetek, különböző képességek találkoztak, de a különbségek nem megosztották, hanem egyesítettek a résztvevőket. A következő téli paralimpiát 2026-ban Milánóban és Cortina d'Ampezzóban rendezik.

A házigazda Kína nagy fölénnyel végzett az élen az éremtáblázaton.

A kínai sportolók nyerték a legtöbb érmet (61) és a legtöbb aranynak (18) is ők örülhettek. A második helyen az ukránok, a harmadikon a kanadaiak végeztek. Érmet 19, aranyat 15 nemzet képviselői szereztek.

Az eseményen alig több mint hatszáz sportoló vett részt, az egyetlen magyar induló, a monosíző Dumity Richárd csütörtökön óriás-műlesiklásban 30., vasárnap műlesiklásban 16. lett.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság az ukrajnai háború miatt előbb úgy döntött, hogy az orosz sportolók semlegesként indulhatnak a viadalon, de aztán kizárta őket a mezőnyből.

AZ ÉREMTÁBLÁZAT VÉGEREDMÉNYE
Kína 18 20 23
Ukrajna 11 10 8
Kanada 8 6 11
Franciaország 7 3 2
Egyesült Államok 6 11 3
Ausztria 5 5 3
Németország 4 8 7
Norvégia 4 2 1
Japán 4 1 2
Szlovákia 3 3
Olaszország 2 3 2
Svédország 2 2 3
Finnország 2 2
Nagy-Britannia 1 1 4
Új-Zéland 1 1 2
Hollandia 3 1
Ausztrália 1
Kazahsztán 1
Svájc 1
(MTI)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik