Pénzzel fogják be a dopping miatt elhíresült osztrák sílövőedző száját?

Vágólapra másolva!
2008.09.01. 12:42
Walter Mayer, a vérdopping alkalmazásával vádolt korábbi osztrák sportvezető 290 000 eurót kap, amelyért cserébe vállalja, hogy tartózkodik a médiaszerepléstől. Így nem kerülhetnek napvilágra újabb részletek a 2002-es és 2006-os téli olimpiai játékokon kirobbant doppingügyekről.
A pénzzel azt kívánják elkerülni, hogy Mayer ujjal mutogasson a doppingügy érintettjeire
Fotó: Action Images (archív)
A pénzzel azt kívánják elkerülni, hogy Mayer ujjal mutogasson a doppingügy érintettjeire
A pénzzel azt kívánják elkerülni, hogy Mayer ujjal mutogasson a doppingügy érintettjeire
Fotó: Action Images (archív)
A pénzzel azt kívánják elkerülni, hogy Mayer ujjal mutogasson a doppingügy érintettjeire

Maga a történet jóval korábban elkezdődött, nevezetesen a 2002-es Salt Lake City-ben rendezett téli olimpiai játékokon. Az osztrák síelők szállásán vért tartalmazó tasakokat és injekciós tűket találtak, és az esettel Walter Mayert, az osztrák sílövő-válogatott korábbi szövetségi kapitányát hozták összefüggésbe. A doppingügy következtében Mayert életfogytig kitiltották az olimpiai játékokról.

A folytatás 2006-ban, a torinói téli olimpián következett, amikor Mayer (akit az Osztrák Síszövetség továbbra is vezető pozícióban alkalmazott) a tiltás ellenére meglátogatta az osztrák válogatottat. Ezt követően az olasz rendőrség két házkutatást is tartott, és az akciók során 100 injekciós tűt, 30 kisebb csomag gyógyszert és különböző vértranszfúziós eszközöket foglalt le.

Az újabb botrány után a rendőrség szerette volna kihallgatni Mayert, aki azonban ittasan vezetve megpróbált elszökni Olaszországból. A sportvezetőt előállították, majd a klagenfurti ügyészség kérésére pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá. Rendőrségi feljelentés nyomán bírósági eljárás indult ellene, amelynek végén felmentették, mert – az indoklás szerint – ámokfutása idején nem volt beszámítható állapotban.

ÉRTHETŐ IDŐZÍTÉS

Talán nem véletlen Mayer elhallgattatásának időpontja: nemrég a mexikói Angél Hereida vallotta be, hogy ő látta el doppingszerekkel a legismertebb atlétákat. Elmondása szerint az atlétika, az úszás, a kerékpár és a sífutás menthetetlen, a dopping teljesen behálózta ezeket a sportágakat. A kirobbant botrány után érthető, hogy a „sógorok” nem akarnak ismét a reflektorfénybe kerülni Mayer ügyei miatt.
Egyéb mellékzöngéket is feljegyezhettünk az események során, például Mayer beperelte Jacques Rogge-ot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét rágalmazás miatt, aki azt állította, hogy Mayer áll a doppingügyek mögött. A keresetet azonban hamarosan visszavonta az 51 éves szakember, valószínűleg azért, hogy ne csökkentse a 2014-es téli játékokra kandidáló Salzburg esélyeit.

Mint ismert, Salzburg (minden bizonnyal az osztrák doppingügyek miatt) alulmaradt a rendezésért folyó versenyben az oroszországi Szocsival szemben. A történet azonban újabb fejezetéhez érkezett.

A sílövők korábbi szövetségi kapitánya 290 000 eurót kapott a salzburgi olimpiai rendezés egyik fő lobbistájától, Erwin Rothtól, erről több német nyelvű újság, köztük a Kurier és a Süddeutsche Zeitung is beszámolt.

A sajtó szerint az összeg egyfajta megvesztegést szolgál, amivel azt próbálják elérni, hogy több piszkos (vagy inkább véres) részlet ne kerüljön napvilágra a Mayer nevével összefüggésbe hozható doppingügyekről. A hivatalos álláspont természetesen másképp hangzik: Roth azért fizetett Mayernek, mivel érdeklődik az edző „filmvászonra kívánkozó” élettörténete iránt, és így kívánja megszerezni az ehhez kapcsolódó jogokat.

A szerződés szerint az életút megfilmesítéshez, valamint megírásához kapcsolódó jogok mostantól Roth tulajdonát képezik, de talán ennél is fontosabb, hogy a szerződés aláírásától kezdve Mayer nem adhat interjúkat, és egyáltalán nem szerepelhet a médiában Roth beleegyezése nélkül.

A végkövetkeztetés pedig egyszerű: ha Mayer nem nyilatkozhat, akkor nem tud kitálalni a nevéhez fűződő doppingügyekről. Szóval könnyen elképzelhető, hogy a 290 000 euróval Roth elsősorban a korábbi kapitány hallgatását vásárolta meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik