Daniel Albrechté a kombináció aranyérme

Vágólapra másolva!
2007.02.08. 17:41
A svédországi Aréban zajló alpesi sí-világbajnokságon a férfiak szuperkombinációját a svájci Daniel Albrecht nyerte nyolc századmásodperccel megelőzve az osztrák címvédőt, Benjamin Raichot és 24-gyel a harmadik helyezett svájci Marc Berthodot. A negyedik helyre ugyancsak egy svájci versenyző fért fel, Didier Defago. A szám egyik esélyese, a lesiklást nyerő amerikai Bode Miller végül csak a hatodik helyen végzett.
Daniel Albrecht pályafutása első világversenyen szrerzett érme arany!
Reuters
Daniel Albrecht pályafutása első világversenyen szrerzett érme arany!
Daniel Albrecht pályafutása első világversenyen szrerzett érme arany!
Reuters
Daniel Albrecht pályafutása első világversenyen szrerzett érme arany!

Az első szám, a lesiklást követően még csak a hetedik helyen állt Albrecht, a részgyőztes, favorit Millertől a már behozhatatlannak tetsző 1:02 másodperces hátránnyal.

A címvédő Raich pocsékul kezdett, szinte már el is szálltak győzelmi esélyei. Csak a 13. helyről várhatta a második számot, a műlesiklást, Millertől 1.60 másodperces hátránnyal.

A címvédő Benjamin Raich a 13. helyről kapaszkodott fel a másodikra
Reuters
A címvédő Benjamin Raich a 13. helyről kapaszkodott fel a másodikra
A délutáni műlesiklás aztán alaposan felborította az előzetes várakozásokat. Raich hihetetlenül összekapta magát és remek teljesítménnyel összetettben átvette a vezetést!

Előnyét tartotta egészen Daniel Albrecht célba érkeztéig. A svájci ugyancsak hibátlanul érkezett, Raichhal szembeni 58 századmásodperces előnyéből nyolcat meg tudott tartani és így átvette a vezetést.

A riválisok sorra elszálltak, de akkor még mindig ott várakozott zárásképpen a favorit Miller, akinek Albrechttel szemben 1.02 másodperces előnye volt!

Miller azonban a műlesiklásban biztató kezdés után érthetetlenül visszaesett és végül két másodperccel(!) tudott rosszabbat, mint a győztes svájci. Sőt, mindez számára azt jelentette, hogy hiába a lesiklás-elsőség, végül csupán csak a hatodik helyre fért oda. Még Raich is rávert 0.9 másodpercet!

A lesiklásban második norvég Aksel Lund Svindal az ötödik helyen végzett, az első szám után még a harmadik helyen álló osztrák Michael Walchhofer kiesett.

Mindenképpen érdemes megemlíteni az olimpiai bajnok amerikai Ted Ligetyt, aki nagyon peches napot fogott ki Aréban. A lesiklást után a 27. helyen állt, a győztes Millertől 2.82 másodperccel elmaradva. A műlesiklás során pedig kiesett, méghozzá azért, mert pályamunkások kerültek féltávnál az útjába, így elvesztette a ritmusát, majd meg is állt, hogy néhány keresetlen szóval illesse a magukról és a versenyről megfeledkezett, fegyelmezetlen pályamunkásokat.

Az 1983-as születésű svájci Daniel Albrecht eddig nem sokat hallatott magáról, bár a legnagyobbaknak is méltó riválisa volt, még dobogóra sem fért fel soha. Illetve legutóbb Keystone-ban, még 2005 novemberének végén, amikor az Észak-Amerikai-kupán ezüstérmes lett.

Világversenyen, illetve Világkupán viszont semmi igazi, kiugró eredmény, egészen mostanáig. Egy évvel ezelőtt a torinói téli olimpián a negyedik helyen zárt kombinációban, míg az előző világbajnokságon, Bormióban ugyanebben a számban a hetedik helyen végzett. Ha így vesszük, folyamatos a fejlődése, és még mindig csak 24 éves.

Legjobb Világkupa-eredményét szlalomban mondhatja a magáénak, egy negyedik helyet, míg kombinációban Vk-ötödik volt csupán.

Are, alpesi sí-vb:

Férfi szuperkombináció:
1. Albrecht, Daniel svájci 2:28.99 perc
2. Raich, Benjamin osztrák 2:29.07
3. Berthod,Marc svájci 2:29.23
4. Defago, Didier svájci 2:29.50
5. Svindal Aksel Lund norvég 2:29.59
6. Miller Bode amerikai 2:29.97
7. Baumann Romed osztrák 2:29.98
8. Zurbriggen Silvan svájci 2:30.01
9. Nyman Steven amerikai 2:30.18
10. Bank Ondrej cseh 2:30.21
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik