Elképesztő és gyanús ügyletek Spanyolországban is

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2011.08.05. 20:47
null
Roberto Jiménez klubcseréje nagy port kavart (Fotó: Action Images)
Címkék
Egymást érik a fesztiválok, még jópofa ötletnek tűnik a tanári pálya, a mezőgazdászok csendes esőért, a kint dolgozók tavaszért, a nyaralók kánikuláért kiáltanak, még távoli jövő a pótvizsga; „Még soha egy alapozás nem sikerült ilyen jól!", „Minden poszton megerősítettük csapatunkat!", „A következő bajnokságban megmutatom!", „Többet nem teszek ilyet, drágám, tudod, hogy csak téged szeretlek!" – egyszóval az idén sem ússzuk meg a nyarat. Transzferügyileg pedig különösen nem...

 

Kezdjük a sort a bajnok Barcelonával, ahonnan három futballistát is elengedtek. A sérülékeny középső védő, Gabriel Milito szerződését egy évvel a tervezettnél korábban felmondták a napokban, de nem sokáig volt egyesület nélkül a 30 esztendős játékos, mert már alá is írt az Independientéhez. Ebből a klubból indult el egyébként 2003-ban Európa meghódítására a futballista, most jelentős fizetéscsökkentéssel, valamint hajveszteséggel tért meg, és kötött három évre szóló szerződést.

„Boldog vagyok, hogy visszatérhetek hazámba és otthonomba – nyilatkozta a bekk a bemutatásán Argentínában. – Szükségét éreztem annak, hogy az Independientében folytassam. Nagyon különleges nap ez számomra, sok érzelem kavarog bennem. Nyolc éve távoztam, de mindig is vissza akartam jönni ide, mindig is erről álmodtam. Remélem, mostani korszakom is olyan remek lesz majd, mint az első volt.”

Távozott a katalánoktól a fiatal szélső, Jeffrén is: a nyáron fél Európa által kergetett futballista végül a Sportinghoz írt alá. A 23 éves spanyol-venezuelai játékosért 3.75 millió eurót fizettek a portugálok, de a Barcelona visszavásárlási opciót csempészett a szerződésbe. Igaz, ezzel nem járnának rosszul a sportingosok sem, hiszen egy év múlva 8, még egy idény múlva 12 millió eurót kapnak ez esetben a középpályásért.

Ugyan a Barcelona B-hez tartozott, de az ötmillió eurós vételár miatt mindenképpen említést érdemel, hogy a Chelsea megvette Oriol Romeut, a 19 esztendős spanyol védekező középpályást. Csak az érdekesség kedvéért: a Paks jó három évig eléldegélne ennyi pénzből, hiszen a magyar csapat költségvetése körülbelül 400 millió forint, mintegy másfél millió euró... Természetesen a Barcelona itt is kivásárlási lehetőséget biztosított magának (mármint Romeunál).

Nem tétlenkedtek a Real Madridnál sem, ahol Sergio Canalest rendelték ki arra, hogy kölcsönkenyeret egyék egy ideig. A húszesztendős támadó középpályásért hazai és külföldi kérők álltak sorba, végül a Valencia kapta meg két évre, kölcsönbe. Az alkudozások eredményeképpen a játékos teljes bérét a Valencia állja majd, évi egymillió eurót fizet a kölcsönvételért, és a középpályás nem játszhat a Real Madrid ellen.

Az AS információi szerint a Valencia 12 millió euró ellenében szerezheti meg végleg a játékost, de két éven belül 15-18 millió euróért visszaveheti a Real.

Hogy egy kicsit pletykáljunk is: José Mourinho, a Real mestere portugál lapértesülések szerint a Sporting 20 éves középhátvédjét, Pedro Mendest szemelte ki magának, de a 17 esztendős mexikói csodacsatárt, Carlos Fierrót is szívesen látná keretében. Őt a képességeit nemrégiben saját bőrén is érző Barcelona is szemmel tartja, míg korábban az Arsenal és a Hoffenheim csábítgatta.

Nézzük az elmúlt hét eseményeit: a Santander elbocsátotta Brian Sarmientót, a 21 éves argentin karmestert, az egykori „új Messit"; a Bilbao pedig elengedte a nála két évvel idősebb bal oldali mindenest, Mikel Balenziagát a Valladolidhoz. Ő nemrégiben az U21-es válogatottban is szerepelt, és egymillióért vette meg korábban az Athletic.

2007-ben a felnőtt válogatottban fellépett az a Javier Arizmendi, akit most adott kölcsön a Getafe a Neuchatel Xamaxnak – a középcsatár érdekes pályaívet fut be: 2007-ben még 12 millióért vette meg a Deportól a Valencia, majd egy év múlva már csak harmadannyiért került tovább a Zaragozához, két év múlva ingyen a Getaféhez...

Jót tett a Copa América a Villarreal B-nél szereplő paraguayi jobb oldali középpályásnak, Hernán Péreznek, mert felkerült végre a profi kerethez. Az sem jött éppen rosszul a 22 éves játékosnak, hogy olasz útlevéllel is rendelkezik.

Hiába volt nemrégiben a spanyol U-válogatott tagja, elbocsátotta Jordi Pablót a Málaga – hiába no, nehéz dolog fiatalnak lenni egy újgazdag együttesnél. A futballista visszatért egyébként egykori klubjához, a Villarrealhoz, de csak a B csapathoz.

Zárjuk listánkat az elmúlt hét legnagyobb volumenű klubcseréjével!

Kapust vett ugyanis a Real Zaragoza, mégpedig nem is akármilyet: Roberto Jiménezt 8.6 millióért kapták meg a Benficától. A kapuvédő egyébként tavaly igazolt oda az Atlético Madridtól, 8.5 millióért. Egy esztendővel korábban alig 1.25-ért vették a fővárosiak az Huelvától, de egy fél idényt nem sokkal ezután Zaragozában töltött, kölcsönben.

Az ügylet érdekességét az adja, hogy a zaragozai klub fuldoklik az adósságban, amely meghaladja a 110 millió eurót is, így hatalmas vihart kavart az igazolás. Később pontosított a spanyol klub: mindössze 86 ezer eurót fizetett, a fennmaradó összeget egy befektetési alap teremtette elő. A portugálok pedig örülhetnek, hogy nem buktak rajta anyagilag is, hiszen Jiménez bakijait sok pontjuk bánta a „sasoknak". Egyébként amíg nem tisztázódott az átigazolási ügy anyagi és jogi értelemben, felfüggesztették a portugál tőzsdén a Benfica részvényeinek forgalmazását.

Most már értjük, miért nem mennek tőzsdére a magyar futballcsapatok...

PRIMERA DIVISIÓN, ÁTIGAZOLÁSOK 2011
ATHLETIC BILBAO
Érkezett: Iban Zubiaurre (Albacete, kölcsönből vissza), Inigo Pérez (Huesca, kv.), Ion Vélez (Numancia, kv.), Ander Herrera (Zaragoza, 7 500 000 euró), Galder Cerrajería (Athletic Bilbao B)
Távozott: Ion Vélez (Girona, ingyen), Inigo Pérez (Huesca), Urko Vera (szerződését felbontották), Díaz de Cerio (szf.), Iban Zubiaurre (szf.), Koikili Lertxundi (szl.), Mikel Balenziaga (Real Valladolid)
ATLÉTICO MADRID
Érkezett: Leandro Cabrera (Recreativo Huelva, kv.), Eduardo Salvio (Benfica, kv.), Miranda (Sao Paulo, i.), Sergio Asenjo (Málaga, kv.), Sílvio (Sporting Braga, 8 000 000), Gabi (Zaragoza, 3 000 000), Jorge Pulido (Atlético Madrid B), Tiago (Juventus, i.), Thibaut Courtois (Chelsea, kölcsönbe)
Távozott: Tiago (Juventus, kv.), Ibrahima Baldé (Osasuna, 1 000 000), Tomás Ujfalusi (Galatasaray,
2 000 000), David de Gea (Manchester United, 20 000 000), Keko (Catania, i.), Germán Pacheco (Karpari Lviv), Sergio Agüero (Manchester City, 45 000 000)
FC BARCELONA
Érkezett: Henrique (Racing Santander, kv.), Aljakszandr Hleb (Birmingham, kv.), Thiago Alcántara (Barcelona B), Keirrison (Santos, kv.), Andreu Fontas (Barcelona B), Alexis Sánchez (Udinese,
26 000 000)
Távozott: Martín Cáceres (Sevilla, 3 000 000), Zlatan Ibrahimovic (AC Milan, 24 000 000), Víctor Sánchez (Neuchatel Xamax, i.), Henrique (Palmeiras, k.), Bojan Krkic (Roma, 12 000 000), Gabriel Milito (Independiente, i.), Jeffrén (Sporting, 3 750 000), Oriol Romeu (Chelsea, 5 000 000)
ESPANYOL
Érkezett: Milan Szmiljanics (Partizan Beograd, kv.), Román Martínez (Tigre, kv.), Ángel Martínez (Girona, kv.), Kiko Casilla (Cartagena, kv.), Coro (Osasuna, kv.), Juan Albín (Getafe, 3 000 000), Adrián Luna (Defensor Sporting, 1 000 000), Dídac Vila (Milan, k., i.), Héctor Moreno (AZ Alkmaar,
4 000 000), Rui Fonte (Sporting), Marvin Zeegelaar (Ajax, i.)
Távozott: Iván de la Pena (visszavonult), José Callejón (Real Madrid, 5 000 000), Javi Chica (Betis, i.), Aldo Duscher (szerződése lejárt), David García (szl.), Iván Alonso (Toluca, i.), Ben Szahar (Auxerre, k.), Manuel Molina (Huesca, k.), Ángel Martínez (Blackpool, i.), Juanjo Ciércoles (Sabadell)
GETAFE
Érkezett: Diego Castro (Sporting Gijón, i.), Mehdi Laszen (Racing Santander, i.), Miguel Moya (Valencia, k.), Alberto Lopo (Deportivo La Coruna, i.), Juan Rodríguez (Deportivo La Coruna, i.), Michelangelo Albertazzi (Milan U20, k.), Pablo Sarabia (Real Madrid B, 3 000 000)
Távozott: Derek Boateng (Dnipro, 4 875 000), Manu del Moral (Sevilla, 4 500 000), Juan Albín (Espanyol, 3 000 000), Mario Álvarez (Betis, i.), Dani Parejo (Valencia, 6 000 000), Miguel Pallardó (Levante), Ibrahim Kas (Bursaspor), Iván Marcano (Villarreal, kv.), Víctor Sánchez (Barcelona, kv.), Javier Arizmendi (Neuchatel Xamax, k.)
SPORTING GIJÓN
Érkezett: Marcos Landeira (Real Unión, kv.), Damián Suárez (Defensor Sporting, 500 000), Ricardo León (Tenerife, i.), Óscar Trejo (Real Mallorca, 1 000 000)
Távozott: André Castro (Porto, kv.), Diego Castro (Getafe, i.), Rafael Sastre (Huesca, i.), Alberto Rivera (szl.), Carmelo (szl.), José Ángel (Roma, 4 500 000)
GRANADA
Érkezett: Jonathan (Guijuelo, kv.), Pedro Barrancos (Logronés, kv.), Matías Alonso (CA Cerro, kv.), Guilherme Siqueira (Udinese), Jaime Romero (Udinese, k.), David Cortés (Hércules, i.), Kabiru Akinsola (Salamanca), Noé Pamarot (Hércules, i.), Juanjo (CD Guadalajara, 90.000), Enrique Corrales (Mallorca, i.), Ikechi Anya (Celta Vigo B, i.), Dani Benítez (Udinese)
Távozott: Allan Nyom (Udinese, kv.), Odion Ighalo (Udinese, kv.), Mikel Rico (Udinese, kv.), Fabián Orellana (Udinese, kv.), Carlos Calvo (Udinese, kv.), Álex Geijo (Udinese, kv.), Diego Maínz (Udinese, kv.), Rubén Párraga (Udinese, kv.), Dani Benítez (Udinese, kv.), Juande (Betis, kv.), Pedro Barrancos (Cádiz, k.), Juan Collantes (Cartagena, i.), Óscar Pérez (Cádiz), Álex Cruz (Sabadell, k.), Juanjo (Cádiz, k.), Kabiru Akinsola (Cádiz, k.), Jonathan Granada (szf.), Jonathan Mensah (Udinese, kv.)
LEVANTE
Érkezett: Marc Mateu (Badajoz, kv.), José Barkero (Numancia, i.), Felipe Caicedo (Manchester City,
1 000 000), Miguel Pallardó (Getafe), Francisco Farinós (Hércules, i.), Keylor Navas (Albacete, k.,
250 000), Xavi Torres (Málaga, k.), Pedro López (Real Valladolid), Carlos Aranda (Osasuna, i.), Wellington Silva (Arsenal, k.)
Távozott: Christian Stuani (Reggina, kv.), Manolo Reina (Cartagena, i.), Xisco (Dinamo Tiflisz, i.), David Cerra (Córdoba, i.), Gorka Larrea (Numancia, i.), Miguel Pérez (szl.), Xisco Nadal (szl.), Felipe Caicedo (Lokomotív Moszkva, 9 500 000), Asier del Horno (Valencia, kv.), Jefferson Montero (Villarreal, kv.)
MÁLAGA
Érkezett: Sergio Sánchez (Sevilla, 2 800 000), Joaquín (Valencia, 4 200 000), Jérémy Toulalan (Lyon, 11 000 000), Joris Mathijsen (Hamburg, 2 500 000), Nacho Monreal (Osasuna, 6 000 000), Ruud van Nistelrooy (Hamburg, i.), David González (Oviedo, kv.), Edinho (Marítimo, kv.), Diego Buonanotte (River Plate, 4 500 000), Edu Ramos (Leganés, kv.), Jordi Pablo (Cartagena, kv.), Javi López (Ponferradina, kv.), Isco (Valencia B, 6 000 000), Santi Cazorla (Villarreal, 21 000 000)
Távozott: Quincy Owusu-Abeyie (al-Szadd, kv.), Sergio Asenjo (Atlético Madrid, kv.), Francesc Arnau (visszavonult), Rodrigo Galatto (szl.), Manu Torres (Cartagena, i.), Patrick Mtiliga (szl.), Manolo Gaspar (Cartagena), Daniel Toríbio (szl.), Javi López (Jaén, k.), Edu Ramos (Villarreal B, i.), Xavi Torres (Levante, k.), Sandro Silva (Internacional, k.), Jordi Pablo (Villarreal B)
OSASUNA
Érkezett: Jorge Galán (Huesca, kv.), David Timor (Osasuna B), Xavier Annunziata (Osasuna B), Marc Bertrán (Tenerife, i.), Rubén González (Mallorca, i.), Ibrahima Baldé (Atlético Madrid, 1 000 000), Jon Echaide (Huesca, kv.), Rovérsio (Betis, kv.), Andrés Fernández (Huesca, kv.), Jokin Esparza (Huesca, kv.), Nino (Tenerife), Jukka Raitala (Hoffenheim, k.)
Távozott: Nélson (Betis, kv.), Coro (Espanyol, kv.), Nacho Monreal (Málaga, 6 000 000), Wálter Pandiani (szl.), Josetxo (Huesca, i.), Nacho Zabal (Numancia, k.), Oier (Celta Vigo, k.), Carlos Aranda (Levante, i.), Javier Camunas (Villarreal, 2 300 000), Fernando Soriano (Almería, i.)
RACING SANTANDER
Érkezett: Brian Sarmiento (Salamanca, kv.), Mario Ortíz (Conquense, kv.), José Picón (Pontevedra, kv.), Edu Bedia (Salamanca, kv.), Lautaro Acosta (Racing Santander, k.)
Távozott: Henrique (Barcelona, kv.), Alekszandrosz Ciolisz (Siena, kv.), Markus Rosenberg (Werder Bremen, kv.), Giovani dos Santos (Tottenham, kv.), Mehdi Laszen (Getafe, i.), Fabio Coltorti (Lausanne, i.), Pablo Pinillos (visszavonult), Iván Bolado (Cartagena), Brian Sarmiento (szl.)
REAL BETIS
Érkezett: Nélson (Osasuna, kv.), Rodri (Cartagena, kv.), Juande (Granada, kv.), Javi Chica (Espanyol, i.), Mario Álvarez (Getafe, i.), Juanito (Betis B), Fabri (Real Valladolid, i.), Javier Matilla (Villarreal,
1 350 000), Jefferson Montero (Villarreal, k.), Antonio Amaya (Wigan, 285 000)
Távozott: David Odonkor (szl.), Rovérsio (Osasuna, kv.), Miguel Lopes (Porto, kv.), Brimah Razak (Tenerife, i.), David Belenguer (visszavonult), Israel (Xerez, i.)
REAL MADRID
Érkezett: Royston Drenthe (Hércules, kv.), Nuri Sahin (Borussia Dortmund, 10 000 000), Hamit Altintop (Bayern München, i.), José María Callejón (Espanyol, 5 000 000), Raphaël Varane (Lens,
10 000 000), Fábio Coentrao (Benfica, 30 000 000)
Távozott: Emmanuel Adebayor (Manchester City, kv.), Jerzy Dudek (visszavonult), David Mateos (Zaragoza, k.), Ezequiel Garay (Benfica, 5 000 000), Sergio Canales (Valencia, k., 1 000 000)
REAL MALLORCA
Érkezett: Edson Ramos (Sao Paulo, kv.), Gianni Zuiverloon (West Bromwich, i.), Tomer Hemed (Maccabi Haifa, i.), Juan Calatayud (Hércules, i.), Pablo Cáceres (Tigre, 400 000), Chico (Genoa, k.)
Távozott: Enrique Corrales (Granada, i.), Rubén González (Osasuna, i.), Óscar Trejo (Sporting Gijón,
1 000 000), Ayoze (Deportivo La Coruna, i.), Sergi Enrich (Recreativo Huelva, k.), Germán Lux (Deportivo La Coruna, i.), Tuni (Gimnástic Tarragona, i.)
REAL SOCIEDAD
Érkezett: Inigo Sarasola (Real Unión, kv.), Borja Viguera (Gimnástic Tarragona, kv.), Liassine Cadamuro (Real Sociedad B)
Távozott: Diego Rivas (Hércules, i.), Raúl Tamudo (szl.), Josu Esnaola (szl.), Inigo Sarasola (szf.), Paco Sutil (Murcia, i.)
REAL ZARAGOZA
Érkezett: Pablo (Cruzeiro, kv.), Raúl Goni (Real Madrid B, kv.), Abraham Minero (Barcelona B, i.), Edu Oriol (Barcelona B, i.), Juan Carlos Pérez (Real Madrid B, 2 500 000), David Mateos (Real Madrid, k.), Efraín Juárez (Celtic, k., i.), Roberto Jiménez (Benfica, 8 600 000)
Távozott: Guirane N’Daw (Saint-Étienne, kv.), Nicolás Bertolo (Palermo, kv.), Ander Herrera (Athletic Bilbao, 7 500 000), Edmílson (Ceará, i.), Gabi (Atlético Madrid, 3 000 000), Carlos Diogo (szl.), Jirí Jarosík (szl.), Jorge López (szl.), Said Boutahar (szl.), Pablo (Figueirense, k.), Florent Sinama-Pongolle (Sporting, kv.), Maurizio Lanzaro (szf.), Marco Pérez (Boyacá Chicó, kv.)
RAYO VALLECANO
Érkezett: -
Távozott: Emiliano Armenteros (Sevilla, kv.), Antonio Amaya (Wigan, kv.), Coke Andújar (Sevilla,
1 800 000), Borja García (Córdoba), Brayan Angulo (Atlético Baleares, i.)
SEVILLA
Érkezett: Emiliano Armenteros (Rayo Vallecano, kv.), Coke Andújar (Rayo Vallecano, 1 800 000), Martín Cáceres (Barcelona, 3 000 000), Manu del Moral (Getafe, 4 500 000), Bernardo Espinosa (Sevilla U20), Piotr Trochowski (Hamburg, i.), Antonio Luna (Almería, kv.), Tom De Mul (Standard Liege, kv.), David Prieto (Tenerife, kv.), Emir Spahic (Montpellier, 2 000 000)
Távozott: Luca Cigarini (Napoli, kv.), Ivica Dragutinovics (szl.), Didier Zokora (Trabzonspor,
5 000 000), Sergio Sánchez (Málaga, 2 800 000), Cala (AEK Athén, k.), José Carlos (AEK Athén, i.), Diego Capel (Sporting Lisszabon, 3 500 000), Lautaro Acosta (Racing Santander, k.)
VALENCIA
Érkezett: Renan (Internacional, kv.), Adil Rami (Lille, 6 000 000), Sunny (Numancia, kv.), Sofiane Feghouli (Almería, kv.), Diego Alves (Almería, 3 000 000), Dani Parejo (Getafe, 6 000 000), Pablo Piatti (Almería, 7 500 000), Cristiano Pereira (Sporting Braga, i.), Asier del Horno (Valencia, kv.), Sergio Canales (Real Madrid, k., 1 000 000)
Távozott: Vicente (szl.), César Sánchez (Villarreal, i.), Miguel Moya (Getafe, k.), Joaquín (Málaga,
4 200 000), Manuel Fernandes (Besiktas, 2 000 000), David Navarro (Neuchatel Xamax, i.), Míchel (Hércules, k.), Asier del Horno (szl.), Aarón Níguez (Almería, i.), Alejandro Domínguez (River Plate, i.), Sunny (Numancia, i.), Ignacio González (Standard Liége)
VILLARREAL
Érkezett: Jozy Altidore (Bursaspor, kv.), César Sánchez (Valencia, i.), Cristián Zapata (Udinese,
7 500 000), Javier Camunas (Osasuna, 2 300 000), Iván Marcano (Getafe, kv.), Wakaso Mubarak (Villarreal B), Jefferson Montero (Levante, kv.), Hernán Pérez (Villarreal B)
Távozott: Cicinho (Roma, kv.), Iván Marcano (Olympiakosz, k., 1 000 000), Javier Matilla (Betis,
1 350 000), Jefferson Montero (Betis, k.), Xavier Oliva (szl.), Cristóbal Márquez (Karpati Lviv, i.), Juan Carlos (Elche, k.), Joan Capdevila (Benfica, i.), Jozy Altidore (Alkmaar, 1 500 000), Santi Cazorla (Málaga, 21 000 000)
(vastag betűvel az elmúlt hét igazolásai)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik