Még mindig elsők

romanista | 2015.10.29. | 02:10

A Roma fölényesen nyert 3-1-re az Udinese ellen, egy csodálatosan játszó Maicon vezetésével, miközben Pjanic és Gervinho megint gólt lőttek....


Hirdetés

A Roma fölényesen nyert 3-1-re az Udinese ellen, egy csodálatosan játszó Maicon vezetésével, miközben Pjanic és Gervinho megint gólt lőttek.

Így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-4-1-1): 25 Szczesny; 13 Maicon, 44 Manolas (69′ Gyömbér), 2 Rüdiger, 3 Digne; 24 Florenzi (77′ Vainqueur), 15 Pjanic, 4 Nainggolan, 14 Falque; 27 Gervinho (64′ Iturbe); 9 Dzeko

UDINESE (3-5-2): 31 Karnezis; 2 Wague, 5 Danilo, 89 Piris; 27 Widmer (58′ Bruno Fernandes), 7 Badu, 16 Iturra (64′ Aguirre), 23 Marquinho, 26 Pasquale; 77 Thereau, 18 Perica (69′ Edenilson)

Tehát Rudi Garcia ragaszkodott a megszokott játékosokhoz, De Rossi és Salah kényszerű hiánya miatt, a francia mester csak Maicont és Iago Falquét vetette be a Firenzében nyerő csapathoz képest. Colantuono meg betette Pericát Thereau mögé, a mi "néhai" Marquinhónkat a középpályára és Widmert meg Pasqualét a szélekre.

Az Olimpicóban már az 5-ik percben elkezdődött a buli, Nainggolan kitette a szélre Maiconnak, aki egy lapos passzal megtalálta Pjanic-ot, a bosnyák pedig kapásból belőtte a Roma vezető gólját, ez volt az ötödik gólja a szezonban.

Az Udinese úgy meglepődött, hogy alig 4 perccel később bekapta a második gólt. Maicon először összejátszott Dzekóval, aki sarokkal (!!!) visszaadta a brazilnak, ő meg először bemutatott egy pár cselt az udinei védők kárára, majd ballal kivégezte szegény Karnezis kapust. Maiconnak 2011 óta nem volt ilyen meccse, gólpassz és gól. Jellemző az "őrült" brazilunkra, hogy a gólja után csendre intette a Monte Mario tribün nézőit, nem véletlen, hogy ott van a sajtótribün is, így válaszolt az elmúlt időszak kritikáira. A meccs utáni interjúknál egy újságíró megkérdezte tőle, hogy kinek szánta a gesztust, ő meg szokás szerint elviccelte a dolgot: "Az ügynökömnek! Mostanában túl sokat telefonálgat! Ne törődjetek vele, ez csak ránk tartozik."

Csend legyen!

A 20-ik percben folytatódott Maicon magánszáma, jobboldalt állva hagyott mindenkit és adott egy csodálatos passzt Dignének, de a francia sajnos fölé lőtte a ziccert. És még mindig nem volt vége, tíz perccel később Maicon kiosztott egy 40 méteres passzt Florenzinek, aki ott találta magát ziccerben az udineiek kapuja előtt, de sajnos már nem tudta jól eltalálni a labdát, különben ez lett volna az évszázad gólja.

A Roma fölényesen uralta a meccset, Garcia mester csapata mindenhol felülmúlta az Udinesét, elől Dzeko és Gervinho folyamatosan veszélyesek voltak, a széleken Florenzi és Iago Falque egy másodpercre se álltak meg,  középen Pjanic és Nainggolan remekül kiegészítették egymást. Teljes győzelem.

Az Udinese a 40-ik perc környékén jutott el először Szczesny kapujához, amikor Pasquale beadásából Manolas és Thereau lábai között pattogott a labda.

A második félidőben folytatódott a Roma tombolása és az Udinese szenvedése, Maicon, Florenzi és Iago Falque azt csináltak amit akartak az udinei védők között. Úgy tűnt, hogy a Roma játékosai elsősorban Dzekóval szerettek volna gólt rúgatni, a bosnyák próbálkozott is, de sajnos nem volt szerencséje.

Colantuono mester megpróbált változtatni, beküldte Fernandest, Widmer helyére, de csak annyi változott, hogy a Roma megtalálta a harmadik gólt. Manolas megzavarodott, azt hitte magáról, hogy ő Maicon, megindult a labdával, kicselezett 3 ellenfelet, majd kiosztott egy gólpasszt Gervinhonak, aki megszerezte a Roma harmadik gólját.

Az elefántcsontpartinak alig volt ideje volt megünnepelni a gólját, Garcia egyből lecserélte Iturbera, kicsivel később lejött Manolas is és beállt Gyömbér.

Természetesen nem a Rómáról beszélnénk, ha nem kapott volna gólt ma este is, a 77-ik percben Aguirre valahogy megtalálta egy labdával Thereau-t, akit Digne próbált megállítani sikertelenül és a labda Szczesny hálójában kötött ki.

Innentől kezdve már nem sok minden történt, Nainggolan és Iturbe még megpróbáltak ketten összeveszni az egész Udinesevel, de Maicon, aki közben megörökölte a lecserélt Florenzitől a kapitányi karszalagot, módszeresen elzavarta a csapattársait és békés körülmények között ért véget a mérkőzés.

Nagyon szép meccset láttunk! Szerintem különösen érdekes megnézni, hogy mennyire másképp játszott a Roma alig pár nappal Firenze után. Ez a mai Roma végig uralta a meccset, perceken keresztül folyamatosan birtokolta a labdát, az Udinesenek esélye sem volt. A lényeg, hogy a Roma nem csak egyféleképpen tud nyerni, amikor szükséges tud szenvedni a jó csapatok ellen és ma este megmutatta, hogy milyen amikor "agyonüti" az ellenfelét.

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni Maicon teljesítményét, csodálatos meccse volt! De mindenki jól szerepelt, Dzeko például megint nagyon hasznosan játszott, sokan hiányolják a góljait, de nagyon fontos szerepe volt ma is a Roma játékában. Manolas ma szokatlan dolgot művelt, kiosztott egy gólpasszt, de a szezon eleje óta a legjobbak között van. Nainggolan félelmetes mennyiségű labdát szerzett és nagyon pontosan játszott. Pjanic megint remekül játszott, ha kellett védekezett, ha kellett támadott és ha már ott volt rúgott egy gólt is. Gervinho meg a hatodik góljával végleg kibékült a romanista közönséggel, akik óriási tapsviharral ünnepelték a cserénél.

Holnap reggelig lehetne dicsérni a játékosokat, meg Garcia sikeres taktikáját, de van még valami amit már szóvá tettetek a kommentekben is: a Roma játékosainak a fizikai állapota. Ezek futnak mint a mérgezett egér! Gervinho például Firenzében, az egyik alapvonaltól, a másik alapvonalig kergette az ellenfeleket! Már nincs az amit tavaly láttunk, hogy a játékosaink sétálnak az ellenfelekhez képest és meghalnak a meccsek vége előtt. Úgy tűnik, hogy Darcy Norman nagyon jó igazolás volt, mondjuk ezt sejteni lehetett, a német válogatottban és a Bayern Münchenben végzett munkája után.

Balról jobbra Darcy Norman, Rudi Garcia és Ed Lippie

De meg kell dicsérni Ed Lippie-t is, az amerikai szakértőt, akit személyesen Pallotta elnök úr csábított Rómába Bostonból és akiről korábban nem sok mindent lehetett tudni Európában. Miben szakértő Ed Lippie? Ő egy "performance enhancement specialist", fordítsa le aki akarja, de a lényeg, hogy az USA-ban ilyenből lehet diplomát szerezni és Lippie többek között profi atlétákkal is foglalkozott. Milyen atlétákkal? Minden atlétával: NBA, NFL, NHL, PGA, MLS, WUSA... Mondjatok egy sportot és valószínű, hogy Lippie foglalkozott a sportolókkal, az elképzelhető legmagasabb szinten. Norman és Lippie nemcsak új, átfogó edzési módszereket vezettek be, de komoly részük volt a trigoriai edzőközpontban idén nyáron végzett átalakításokban is: új létesítmények, új gépek, stb. Ne kiabáljuk el, ne bízzuk el magunkat, még nagyon messze vagyunk a szezon végétől, de az eddig látottak alapján úgy tűnik, hogy ezt a problémát James Pallotta kiválóan megoldotta.

Lényeg a lényeg, nyertünk és még szépen is játszottunk, Garcia mester eltalálta a meccset, Maicon megint feltámadt, Gervinho futott és gólt szerzett, Pjanic focizott és gólt szerzett... Öröm és boldogság minden szinten. Meg forza Roma, az mindig!

romanista

Címkék

Friss kommentek

Blogarchívum