MTI/NSO 2018.10.31 18:11 Frissítve: 2018.10.31 19:19

Olaszország: két év letöltendőt kapott a világbajnok csatár

Vincenzo Iaquinta, a 2012-ben visszavonult, 40-szeres olasz válogatott támadó az egyike volt a 148 vádlottnak az Aemilia névre keresztelt nyomozássorozat utáni maffiaperben, és az illegális fegyverviseléssel vádolt csatárt akár hat év börtönbüntetést is kaphatott volna, végül megúszta kettővel.

 

Még várja a jogerős ítéletet (Fotó: AFP)

A 2006-os világbajnokságon győztes olasz válogatott tagját 2015 decemberében vádolták meg az illegális fegyverviselés mellett azzal is, hogy segítséget nyújtott Olaszország egyik legerősebb maffiaszervezetének, a 'Ndranghetának – igaz, ez utóbbi vádpontban végül nem találták vétkesnek.

A pályafutása során a Juventusban és az Udinesében is megforduló Iaquinta édesapja is szerepelt a vádlottak között, és a májusban kezdődött tárgyalások végén ő rosszabbul járt, mint a fia, miután bebizonyosodott róla, hogy tagja a 'Ndranghetának, és 19 év börtönbüntetésre ítélték.

A 38 éves Iaquinta két fegyverét titokban átadta az édesapjának, aki maffiakapcsolatok miatt el volt tiltva a fegyverviseléstől. A bíróság kimondta, hogy Giuseppe Iaquinta a 'Ndrangheta teljes jogú tagja, ezért 19 év börtönre ítélte.

„Tönkretették az életemet! A családunk azt sem tudja, mit jelent a 'Ndrangheta név. Világbajnokságot nyertem, és büszke vagyok arra, hogy Calabriából származom, de nem tettünk semmit rosszat, és semmi közünk nincs a 'Ndranghetához” –  kiabálta a negyvenszeres válogatott futballista, miközben dühösen távozott a tárgyalóteremből.

Az Aemilia névre keresztelt nyomozássorozat hónapokon keresztül zajlott, 2015 januárjában 117 embert tartóztattak le, 330 millió eurónyi vagyont foglaltak le, és a hosszú éveken át tartó tárgyalássorozatban összesen 148 embert vádoltak meg olyan változatos bűncselekményekkel, mint csalás, zsarolás, sikkasztás, uzsorázás, hatalommal való visszaélés, pénzmosás és társaik.

Az olasz törvények szerint Vincenzo Iaquinta addig nem tekinthető bűnösnek, amíg az összes fellebbezési lehetőségét ki nem merítette, s addig nem is kell börtönbe vonulnia, a jogerős ítéletig szabadlábon maradhat – édesapja a súlyosabb bűncselekmény elkövetése miatt minimum házi őrizetben várja majd a jogerős ítéletet.

A Calabria-központú 'Ndrangheta Olaszország egyik legnagyobb hatalmú maffiaklánja, ereje vetekszik a szicíliai Cosa Nostráéval és a nápolyi Camorráéval – külföldön azonban kevésbé ismert.

 

2022.11.06 03:00:42

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

A „zebrák” négy egymás elleni mérkőzés után győzték le az Intert.

2022.11.03 00:09:19

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Úgy 36 millió euró járna Allegrinek, hiszen még több mint két év van hátra a szerződéséből. Ráadásul nem elhanyagolható szempont, hogy a hosszú távra megoldást jelentő nevek közül jelenleg csak Zinédine Zidane és Thomas Tuchel elérhető.

2022.10.17 21:41:30

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A vezetőség pajzsként használja a sérült játékosokat, Pogba és Chiesa visszatérésétől várják a csodát, de ez mellébeszélés. A Juventus stílusa most nem modern, nincs benne dinamika, sok és gyors futás, még kevesebb elöl a kreativitás, és persze a manapság hatékony letámadás, agresszív labdaszerzés sem működik.

2022.10.10 20:50:33

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Nyilván nem véletlen Maradona mind sűrűbb emlegetése és a hozzá kapcsolódó párhuzamok. Eddig csak az argentin csillaggal a csapatban tudott bajnoki címet és európai kupát nyerni a Napoli. Márpedig ebben az idényben immár aligha lehet más a cél, mint begyűjteni egy nagy trófeát odahaza vagy Európában, az eddigi szereplés minden reményre feljogosítja a csapatot.

2022.10.08 05:31:49

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

Kikaptak, így továbbra is nyeretlenek idegenben a „zebrák”.