Káté Gyula bronzérmes lett

L. PAP ISTVÁN jelenti BangkokbólL. PAP ISTVÁN jelenti Bangkokból
Vágólapra másolva!
2003.07.11. 21:13
Címkék
A 12. ökölvívó-világbajnokság pénteki elődöntői során mindannyiunk nagy örömére szorítóba lépett a magyar Káté Gyula is, és becsületes, nagy csatában pontozással kikapott az egyébként négyszer két percet ritkán bokszoló kubai fenoméntól, Mario Kindelan Mesától. Káté a szombati eredményhirdetésen a dobogó harmadik fokára állhat majd fel, legyőzője feltehetően az elsőre.
Káté Gyulának (jobbra) sikerült pontozásos csatára késztetnie kubai ellenfelét, de ezúttal ez volt a lehetséges maximum
Káté Gyulának (jobbra) sikerült pontozásos csatára késztetnie kubai ellenfelét, de ezúttal ez volt a lehetséges maximum
Káté Gyulának (jobbra) sikerült pontozásos csatára késztetnie kubai ellenfelét, de ezúttal ez volt a lehetséges maximum
Káté Gyulának (jobbra) sikerült pontozásos csatára késztetnie kubai ellenfelét, de ezúttal ez volt a lehetséges maximum
Káté Gyulának (jobbra) sikerült pontozásos csatára késztetnie kubai ellenfelét, de ezúttal ez volt a lehetséges maximum
Káté Gyulának (jobbra) sikerült pontozásos csatára késztetnie kubai ellenfelét, de ezúttal ez volt a lehetséges maximum
Mario Kindelan Mesa. Huszonnyolc éves, 1999-ben világ-, 2000-ben olimpiai, 2001-ben ismét világbajnok lett, közben számolatlanul gyűjtögette a Pánamerikai Játékokon és a Közép-Amerika-bajnokságokon az aranyérmeket, a kubai bajnoki címekről (értékük nagyjából az olimpiaival vetekszik) nem is beszélve.
A négy évvel ezelőtti, houstoni vébén, ahol elkeserítő csalások áldozatai voltak a karibi fiúk, honfitársai közül egyedüliként nyert aranyat a szorítóban; az extraklasszis orosz Alekszandr Maletyin miatta menekült fel 64 kilóba; a sportág bennfenteseinek egybehangzó véleménye szerint ma ő az amatőrboksz súlycsoportoktól független legjobbja.
Ez az ember várt Káté Gyulára a könnyűsúly időben első elődöntőjében.
Káté négy győztes meccset követően péntek reggel ötödször is megküzdött a mérleggel (a magyar csapatból tán ő fogyaszt le a legkeservesebben a megkövetelt testsúlyra), majd a nyolcadik párban szólították a Kindelannal szemközti, kék sarokba.
Magára a mérkőzésre kár sok szót vesztegetni, nyolc percen keresztül ugyanaz volt a séma: Káté ment előre, néha ideális ütőtávra került a kubaitól, néha kereste a távolságot, Kindelan, ragyogó lábmunkájának és sassze-mének köszönhetően, rendre kilépett a kényesebb szituációkból, és elemi pontossággal támadott vissza.
A menetek közötti szünetekben tüntetőleg oda sem adta lemosásra a fogvédőjét, le sem ült a fekete párducra emlékeztető mozgású kubai, akit nem legendás szerénysége miatt tartanak sokra a ring világában, az edzőire gyakorlatilag rá sem nézett, és a tanácsaikra sem volt kíváncsi. Igaz, Káté sem az a gyorsan kifulladó típus, ahogyan Szántó Imre kapitány szokta emlegetni, még csak nem is liheg a sarokban, nem is kell legyezni, mindössze beszélgetnek egy jót az edzőjével erről a szép sportágról.
Kindelan az utolsó gongszóra magabiztosan növelte 24:12-re az előnyét, ám Kátét nem csupán amiatt nem érheti szemrehányás, mert hosszú évek után megtörte a magyarokon ülő vb-átkot, és érmes lett, hanem a kubai zseni elleni helytállásáért is. Hiszen Kindelan csak nagy ritkán menekül ilyen sűrűn a biztonságot adó fogásba, alig-alig legyinti meg az intés szele, márpedig most erre a rafinériára is szüksége volt a gondtalan győzelemhez. Arról meg kár is beszélni, hogy a szombati 60 kilós aranycsatának milyen toronymagas esélyese.
A thaiföldiek amúgy a helyi televízió miatt kissé belenyúltak a programba, eleve egyben bonyolították le a huszonkét elődöntőt, ám az 51, a 60 és a 64 kiló őket érintő mérkőzését valahová a műsor végére rakták, felborítva ezzel néhány résztvevő válogatott idegrendszerét.

Gyémántbányász Hamburgból

Ahogyan az a világbajnokságokon immár megszokott, az elôdöntôk idejére megjelenik egy kopasz, szemüveges, közepesen szimpatikus úr: Klaus-Peter Kohl, az Universum Box-Promotion tulajdonosa.
Az egyebek mellett Erdei Zsoltot is a soraiban tudó istállónál rezeg a léc mostanság, a nagy Michalczewski kiöregedôben, a Klicskók rendre pénzügyileg sorsdöntô mérkôzéseket veszítenek, német sztárjuk nem igazán van a hamburgiaknak, és mi is csak kesereghetünk azon, hogy a népszerű Madár karrierje sem robog a remélt sebességgel.
Kohl persze tudja: az állandó megújulás garantálhatja a jövôt, sok jó amatôrt vesz, aztán majd kiderül, melyikükbôl lehet valami. Atlanta után a két Klicsko költözött az Elba partjára, egy évre rá Kovács István, majd a 99-es török szupernehézsúlyú világelsô Samil San, késôbb a Szidorenkók, Kosztelnik, Catic és Erdei.
Bangkok után nyilvánvalóan tovább bôvül a fenti lista. A csiszolatlan gyémántok után vadászgató Kohl mindenesetre már csütörtökrôl péntekre virradóra megünnepelt valamit, mert nagy-nagy boldogságában állandóan mosolygott, és alig állt a lábán…
Ajtai Péter révén több elődöntőben volt még magyar érdekeltség, első számú bírónk az 57 kilós Tajbert– Haszanov meccset vezette, másik öt esetben pedig pontozott – ahogyan eddig, most is közmegelégedésre. Bár elvben sorsolják a fehér ruhásokat, valami már egy nappal korábban azt súgta, hogy néhány német érdekeltségű összecsapáson közreműködik majd, hiszen kollégája, Willy Lausch rendre ott ült vagy állt a magyar mérkőzéseken a szorító mellett, illetve a közepén. Így is történt.
A magyarok legyőzői közül az 54 kilós orosz Kovaljov (Bedák Zsoltot verte meg), ugyebár Kindelan és a 69 kilós kubai Aragón (Balog Vilmos) bokszolhat a világbajnoki aranyéremért.
Huszonegy ország képviselői lehetnek ott a szombati eredményhirdetéseken, hat orosz, öt-öt kubai és német öklöző – és egyetlen magyarként a könnyűsúlyú Káté Gyula is. A tizenegy fináléba tizenegy nemzet delegál képviselőt, a legtöbbet, hatot (azaz valamennyi pénteki mérkőzésüket megnyerték) az oroszok.
És a péntek története az is, hogy (nem utolsósorban magyar sugallatra) elhalasztották a döntést a következő világversenyekről, az AIBA teljes végrehajtó bizottságának egy, a közeljövőben lebonyolítandó ülésére. Itt határoznak egyebek mellett arról is, hogy a debreceni Főnix-csarnok, avagy az azeri főváros, Baki adhat-e otthont a 2006-os junior-vb-nek.

Tv: A Sport1 szombaton 8.45-től élő egyenes adásban számol be az ökölvívó-világbajnokság döntőiről.

12. férfi-világbajnokság, Bangkok
Elődöntő. 48 kg: Cu Si-ming (kínai)–Tana (Fülöp-szigeteki) p. gy. (19:11); Kazakov (orosz)–Noaman (pakisztáni) p. gy. (23:4). 51 kg: Thomas (francia)–Alekszandrov (bolgár) p. gy. (31:19); Jongjohor (thaiföldi)–Rahimov (német) p. gy. (12:5). 54 kg: Kovaljov (orosz)–Szultanov (üzbég) p. gy. (21:15); Mamedov (azeri)–Balakliev (bolgár) p. gy. (21:15). 57 kg: Dzsafarov (kazah)–Dzso Szeok Hvan (dél-koreai) p. gy. (32:17); Tajbert (német)–Haszanov (tádzsik) p. gy. (19:17). 60 kg: Sayotha (thaiföldi)–Dressen (német) p. gy. (40:26); Kindelan (kubai)–Káté Gyula (magyar) p. gy. (24:12). 64 kg: Blain (francia)–Ahmedov (azeri) p. gy. (25:13); Maletyin (orosz)–Man. Boonjamnong (thaiföldi) p. gy. (34:16). 69 kg: Huszanov (üzbég)–Kajrov (azeri) p. gy. (27:6); Aragón (kubai)–Berto (amerikai) p. gy. (25:15). 75 kg: Maskin (ukrán)–Szjeklocsa (szerb-montenegrói) p. gy. (23:19); Golovkin (kazah)–Despaigne (kubai) p. gy. (29:26). 81 kg: Arigpadzsijev (fehérorosz)–Kuziemski (lengyel) p. gy. (16:14); Makarenko (orosz)–Kraj (cseh) p. gy. (23:19). 91 kg: Alekszejev (orosz)–Kretschmann (német) T. d. f. gy. a 3. m-ben; Solis (kubai)–Zujev (fehérorosz) mérkőzés nélkül. +91 kg: Povetkin (orosz)–Szajdov (üzbég) p. gy. (30:10); Carrión (kubai)–Köber (német) p. gy. (26:18)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik