A soha vissza nem térő esély

Debrecenből tudósított: L. PAP ISTVÁN, MONCZ ATTILA, CZEGLÉDI ZSOLT (fotó)Debrecenből tudósított: L. PAP ISTVÁN, MONCZ ATTILA, CZEGLÉDI ZSOLT (fotó)
Vágólapra másolva!
2002.10.04. 20:23
Címkék
Honfitársunk, Erdei Zsolt (balra) száztíz dekával nehezebb volt leendô ellenfelénél, Jim Murraynél a péntek délutáni mérlegeléskor
Honfitársunk, Erdei Zsolt (balra) száztíz dekával nehezebb volt leendô ellenfelénél, Jim Murraynél a péntek délutáni mérlegeléskor
Honfitársunk, Erdei Zsolt (balra) száztíz dekával nehezebb volt leendô ellenfelénél, Jim Murraynél a péntek délutáni mérlegeléskor
Honfitársunk, Erdei Zsolt (balra) száztíz dekával nehezebb volt leendô ellenfelénél, Jim Murraynél a péntek délutáni mérlegeléskor
Honfitársunk, Erdei Zsolt (balra) száztíz dekával nehezebb volt leendô ellenfelénél, Jim Murraynél a péntek délutáni mérlegeléskor
Honfitársunk, Erdei Zsolt (balra) száztíz dekával nehezebb volt leendô ellenfelénél, Jim Murraynél a péntek délutáni mérlegeléskor
Az Universum Box-Promotion negyedszer rendez gálát Magyarországon. A Budapest Sportcsarnokban 1999-ben, az Üllői úti Fradi-pályán 2000-ben, a Kisstadionban tavaly lépett szorítóba Kovács István – az utóbbit, az argentin Chacón trónfosztó diadalát természetesen valamennyien szívesen kitörölnénk az emlékezetünkből.
Az idén Erdei Zsolt kedvéért telhetnek meg – és mindenki reményei szerint meg is telnek majd – az esemény kapcsán felavatandó debreceni Főnix-csarnok lelátói. A Főnix a kormányváltás útvesztőiben, a propaganda és az ellenpropaganda információfolyamában hirtelen lassabban épülő Budapest Aréna elkészültéig bizonyosan a legnagyobb magyarországi fedett létesítmény lesz – aligha lehetne a november végi, itteni torna-vb főpróbájának hangulatosabb rendezvényt találni, mint Erdei Zsolt első címmérkőzését.
Kovács István ismét egy fontos mérföldkôhöz érkezett

Furcsa látvány volt. No nem az, hogy Kovács István elindult a mérleg felé, ezt a pár lépést már számtalanszor megtette. Alsónadrágban. Most viszont elegánsan, öltönyben – nyakkendô nélkül… –, a WBO (Bokszvilágszervezet) supervisoraként, fôellenôreként ment oda a gálát megelôzô kötelezô procedúra egyik legfontosabb segédeszközéhez. (Szeptemberben, Braunschweigben még csak segédkezett Paco Valcárcel WBO-elnök mellett, ez az elsô önálló munkája.)
Méghozzá úgy, hogy ott volt mellette Peter Hanraths, az Universum gazdasági igazgatója. A szemüveges, szimpatikus úriember mellett azonban Kokó ezúttal nem mint beosztott, hanem minimum egyenrangú partner – de inkább felettes – sétált. Ôk ketten ellenôrizték a mérleget, hitelesítették, majd bólintottak: Oké, indulhat a mérlegelés.
Kovács ekkor a paraván helyett egy asztal mögé vonult, majd akkurátusan elkezdett könyvelni. Jegyzetelte a súlyokat, a neveket, ahelyett hogy vetkôzött és ráállt volna a mérlegre. A tudása alapján alighanem még megtehetné, de a kora, illetve elsôsorban a motivációja már nem engedi ezt. A tavaly júniusban, Julio Pablo Chacóntól kapott verés után érezte, hogy váltania kell. Akkor egybôl még nem merte meghúzni ezt a lépést, még vívott két, megkérdôjelezhetô komolyságú mecscset, majd váltott. Átállt a másik oldalra, most már nem neki dirigálnak, hanem ô dirigál.
Precízen, csaknem folyékony angolsággal (állítása szerint ugyanúgy menne ez németül is), úri méltósággal, kellô tekintéllyel. A hivatalos szabályismertetôn rengetegen ülték körül az asztalt. Az asztalfôn Kovács István, a földkerekség egyetlen olyan bokszolója foglalt helyet, aki minden létezô trófeát begyűjtött a felnôttek között, legyen szó az amatôr-, illetve a profitáborról. A megjelentek kellô odafigyeléssel hallgatták a szabályismertetôt – pedig volt már részük hasonlóban, alighanem jóval többször, mint a magyar sportvezetônek –, amelyet életében elôször Kokó tartott meg. Eddig neki – helyesebben az ôt képviselôknek – osztották az igét, most ô teszi ugyanezt.
„A ringben a bíró a fônök. A szorítósarokban két fogvédônek kell lennie. Nincsen álló rászámolás. Nincs érvényben a három rászámolást követô automatikus leléptetést eredményezô szabály. A gong nem mentheti meg a padlón lévô versenyzôt” – hallhattuk az egykori sportcsillag szájából. Néhány kérdés még elhangzott, a volt világbajnok mindegyikre megfelelt, majd hosszú, jó éjszakát kívánt a megjelenteknek.
Kovács István megkezdte élete egy új fejezetét, amelynek egyelôre nem látni a végét. Ôt ismerve ez lehetetlen lenne…
Madár tehát átlépheti a Rubicont, érthetően övvel a derekán szeretne távozni valamikor szombat és vasárnap fordulóján a ringből. Jókedvű, kiegyensúlyozott, duzzad az erőtől és az önbizalomtól, minden vágya, hogy profi pályafutása első jelentősebb mérföldkövéhez érkezzen.
A mérlegelésen is gyorsan átesik, miután a kis csúszással kezdődő Thermál Hotelbeli ceremóniát a Dél-Afrikából érkező, érdekes arcberendezésű rivális, Jim Murray és Erdei Zsolt nyitja. Murray a maga 194 centijével pontosan 16 centiméterrel magasabb Madárnál, a szakma csettint a hasonló összecsapásokra, és annyiban feltétlenül igaza van, hogy nem kis kihívás elé néz az egyébként meglehetősen későn, csak szombaton befutó Fritz Sdunek edző, hogy mivel is dobja harcba az aspiráns magyart.
Persze az elmúlt hetek edzőpartnerei között a megszokottnál sűrűbben tűntek fel a langaléta legények, no meg Erdei sosem tartozott a mindenkori súlycsoportja óriásai közé – a magasságbeli különbség miatt tehát önmagában nincs ok az aggodalomra.
Az Universum stábja nem Debrecenben, hanem Hajdúszoboszlón kvártélyozta be magát, megérkezett Peter Hanraths is, a hamburgi gazdasági igazgató, aki első ránézésre sikeresen felgyógyult abból a betegségéből, amely lehetetlenné tette budapesti útját az eseményt felvezető első sajtótájékozatóra.
A programot egyébként Rácz Félix két frontembere, Nagy János és a hajdúsági illetőségű Matolcsi József nyitja, a piros sarokban őket az Universum négy potentátja, a szebb napokat is látott Bert Schenk, az egykor Kokóval egy napon debütáló, azóta, valljuk be, dadogó Alexander Petkovic, a második profimeccsére készülő Steven Küchler és az amatőrként általános elképedésre Európa-bajnok Felix Sturm (született Adnan Catic) követi.
A vége Erdeié. Madár 110 dekagramm előnnyel igyekszik kompenzálni a magasságából fakadó hátrányt, 79.1 kilót nyom Murray 78-ával szemben. A mérkőzés vezetője a két éve még amatőr sztárbíróként jegyzett Nagy Imre, pontozóként német, belga és ausztrál kolléga ül a szorító három oldalán. A supervisor, azaz főellenőr ebbéli minőségében első ízben Kovács István.
A bíró tehát magyar, Kovács is az, a debreceni közönség is, no meg Erdei tudása is elegendőnek tűnik a feladat megoldásához.
Ezt nevezik hazai pályának.
Madárnak élnie illene és élnie is kell az így kínálkozó eséllyel.
A tét a további karrierje. Nem kevés.
Bokszétlap szombatra
Profigála, Debrecen
Piros sarokSúlycsoportKék sarok
NemzetiségMenetszámNemzetiség
Nagy JánoskiskönnyűsúlyHamid Milou
(magyar)6 menet(francia)
Matolcsi JózsefváltósúlySzerhij Hmelevszkij
(magyar)8 menet(ukrán)
Takács ZoltánnagyváltósúlyHorváth Aladár
(magyar)6 menet(magyar)
Bert SchenkközépsúlySlavomir Dendis
(német)8 menet(szlovák)
Alexander PetkoviccirkálósúlyOláh Csaba
(német)8 menet(magyar)
Steven KüchlerváltósúlyRobert Andrasik
(német)4 menet(szlovák)
Felix SturmközépsúlyAnton Lascek
(német)8 menet(szlovák)
WBO-interkontinentális bajnoki címmérkőzés
Erdei ZsoltfélnehézsúlyJim Murray
(magyar)12 menet(dél-afrikai)
Erdei Zsolt eddigi hivatásos mérkőzései
IdőpontEllenfélHelyszínEredmény
2000. 12. 05.Philip HouthooftHamburgT. K. O. gy. az 1. m-ben
2000. 12. 16.Willie McDonaldEssenT. K. O. gy. a 2. m-ben
2001. 01. 27.Dennis McKinneyMünchenp. gy. 4 m-ben
2001. 04. 27.Henri Mobio BesseHamburgK. O. gy. a 4. m-ben
2001. 06. 16.Olekszandr GerasenkoBudapestp. gy. 4 m-ben
2001. 08. 04.Dennis MatthewsLas VegasT. K. O. gy. a 3. m-ben
2001. 09. 01.Julius GalBerlinT. K. O. gy. a 2. m-ben
2001. 11. 03.Alban GirouardLübeckK. O. gy. a 2. m-ben
2001. 12. 15.Jesse CoronaBerlinT. K. O. gy. a 4. m-ben
2002. 03. 16.Anthony StephensStuttgartK. O. gy. a 2. m-ben
2002. 06. 29.Darren WhitleyAtlantic Cityp. gy. 6 m-ben
2002. 08. 17.Roberto CoelhoBerlinp. gy. 8 m-ben
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik