A Pats visszavágott, a Falcons ismét elbukott

Vágólapra másolva!
2011.10.09. 22:39
null
Mason Crosby 30 yardos mezőnygólja (Fotó: Action Images)
Címkék
A Philadelphia a Buffalo otthonában sem tudott véget vetni idei gyengélkedésének, az elején jelentős hátrányba kerülve 31–24-es vereséget szenvedett a Billstől, így öt mérkőzés után csupán egy győzelemmel áll. Az Indianapolis helyzete még rosszabb, a Colts hiába vezetett 24–7-re a Kansas City ellen, a négy TD-passzt jegyző Matt Cassel vezérelte Chiefs fordítani tudott. A Pittsburgh Ben Roethlisberger öt touchdown-átadásával szomorította a forduló előtt az NFL legjobb védelmével rendelkező Tennessee-t. Az Oakland a Houston idegenbeli legyőzésével méltó emléket állított Al Davisnek, a napokban elhunyt egykori edzőjének, illetve tulajdonosának. A vasárnap esti rangadón a címvédő Green Bay Packers idegenben 25–14-re legyőzte az Atlanta Falconst. A Sólymok ugyan nagyszerűen indították a mérkőzést, gyorsan megléptek 14–0-ra, ezt követően azonban sem támadásban, a hajrában pedig már védekezésben sem tudtak mit kezdeni a 396 yardig és két TD-ig jutó Aaron Rodgers vezette Sajtfejűekkel.

 

VASÁRNAP ESTI MÉRKŐZÉS (MAGYAR IDŐ SZERINT HÉTFŐN 2.30-TÓL JÁTSZOTTÁK)


Azok után, hogy a Patriots két vállra fektette rájátszásbeli legyőzőjét, a Jetset, az előző alapszakasz másik főcsoportgyőztese, az Atlanta Falcons is megkapta a revánsra az esélyt az eddig hibátlan Green Bay Packers ellen.

Döcögős kezdés után pár trükkös futójáték segítségével a hazaiak gyorsan a vörös zónába kerültek, és a közel hétperces drive végén Matt Ryan Roddy White-nak adott 5 yardos TD-passzával megszerezték a vezetést (7–0).

A két együttes rájátszás-találkozóján kiemelkedően játszó Aaron Rodgers szépen hozta előre övéit, ám Ryan Grant kezéből az előző két idényben 11 interceptionnel záró Brent Grimes kiverte a labdát, melyre csapattársa Vance Walker vetődött rá, így ismét a Sólymok jöhettek, ráadásul igen jó helyről, saját 37 yardosukról.

Egy újabb hosszú, ezúttal 6 perces támadássorozat során Michael Turner rongyolt be az end zone-ba egy yardról (10 próbálkozásból 36 yardnál járt ekkor), így a második negyed elején még 14 pont volt a hazaiak előnye (14–0).

Az újabb ígéretesen induló Packers-támadás már-már úgy tűnt, hogy megakad az Atlanta 43 yardosánál, de Rodgers a zsebből kimozogva végül 39 yardos passzal találta meg egyik kedvenc célpontját, Greg Jenningset, amely után két játékkal a Falcons megszerezte az első sackjét az első forduló óta (Sean Weatherspoon kis híján még a labdától is elválasztotta az irányítót, ám Rodgers nagyszerűen megtartotta még), majd ha már belekezdtek, következhetett a második hazai irányítólevitel is, ezúttal Lawrence Sidbury zsákolta be a Super Bowl-MVP-jét, így végül csak mezőnygólra futotta a Sajtfejűektől (14–3).

A vendégek védelme azonban a mérkőzés során először megfogta a hazai támadókat (igaz, ehhez kellett egy szabálytalanság is offense részről), a punt után pedig nagyon jó helyről (a Sólymok 44-eséről) indulhatott a Packers. A jó mezőnypozíciót Rodgers Eli Manninget meghazudtoló menekülése ellenére sem tudta végül TD-re váltani a Packers (ez a támadás is egy holding miatt állt meg, majd Jermichael Finley nem tudta megkaparintani az end zone szélén a labdát), Mason Crosby újabb sikeres rúgásával azonban a félidőre legalább 14–6-ra zárkózott a címvédő.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő             partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A folytatás egy villámgyors hazai zsákolással, majd két jó védekezés után egy Green Bay-punttal indult, így Ryanék megkapták az esélyt, hogy tovább növeljék előnyüket. Hiába értek el azonban már mezőnygóltávolságig, egy újabb támadóbüntetés után végül puntra kényszerültek, így nem tudtak ismét meglógni.

Rodgersék ezúttal előrefelé is haladtak egy keveset, és bár touchdownig ezúttal sem jutottak el, Cosby olyan lazán rúgott be egy „kígyótéri" mezőnygólt 56-ról, hogy az még 60 felett is bőven jó lehetett volna, igaz, még mindig a hazaiak vezettek (14–9).

Az Atlanta folyamatos szabálytalanságaival gyakorlatilag saját magát állította meg sorozatosan, míg a vendégek részéről a 3. negyed hajrájában végül megtört a csend: Rodgers James Jonesnak adott 70 yardos passza volt az irányító pályafutásának 100. hatpontos átadása, a kétpontos kísérlet viszont nem jött össze a Green Baynek (14–15).

A záró játékrész elején Jennings is szerzett egy parádés, 29 yardos touchdownt a végül 396 yardig jutó Rodgers passza után (14–22), majd a negyed 4. percében már a 12. vendégjátékos kapott el átadást, ami rekord a Packers történelmében.

Az Atalanta a játékrész közepén végre ismét képes volt előre haladni, ám amikor már közel volt red zone-hoz, akkor előbb Desmond Bishop sackelte Ryant, majd a Tony Gonzalezről felpattanó labdát Charlie Peprah kaparintotta meg (interception).

Az ellentámadás során jól ölte az órát a Packers és Mason Crosby 30 yardos mezőnygóljával 74 másodperccel a vége előtt gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés (14–25), az utolsó percben még egy interceptiont dobó Ryan 24. hazai mérkőzésén a 3. vereségét szenvedte el.

Tom Bradyvel (12) otthon 30 meccse veretlenek a hazafiak (Fotó: Reuters)
Tom Bradyvel (12) otthon 30 meccse veretlenek a hazafiak (Fotó: Reuters)

22 ÓRA UTÁN (MAGYAR IDŐ SZERINT) KEZDŐDÖTT MÉRKŐZÉSEK


Mivel az NFL 5. játékhetében elkezdődött a szabadnapok kiosztása, a tengerentúlon késő délutáni, magyar idő szerint késő esti program csupán három mérkőzésből állt.

A New England–New York Jets találkozón Tom Brady az első félidő végén olyat tett, mint még soha hazai pályán: a New York-iak célterületén nem csapattársának, hanem a védekező Antonio Cromartie-nak dobta a labdát – az irányító először követett el interceptiont az ellenfél end zone-jában. Persze a harmadik negyedben meglett a 92. hazai TD-passz is, a teljesen üresen maradó Deion Branch volt a célpont.

A 13 pontos különbséget 7:14 perccel a vége előtt Mark Sanchez és a passzát elkapó Santonio Holmes csökkentette hatra, de a New England a meccset eldöntő mezőnygóllal válaszolt. A Patriots zsinórban a 13. meccsén jutott el 30 pontig, és már csak eggyel van lemaradva a St. Louis rekordjától.

Denverben a San Diego az első félidőben Nick Novak három mezőnygólja, Philip Rivers futott és Malcolm Floydnak passzolt touchdownja révén 23–10-es előnybe került, a coloradói közönség pedig Tim Tebow csereirányító nevét skandálta. A harmadik harmadban megkapta, amit akart, Tebow bejött Kyle Orton helyett.


Tebow 26–10-nél futott egy 12 yardos touchdownt, a kétpontos bónuszakció sikeres volt, majd Tebow 3:19 perccel a vége előtt Knowshon Morenóval játszott össze újabb TD-ért. Ezúttal a kétpontos akció nem jött össze, még egy sikeres támadás kellett a Denvernek a győzelemhez.

A labdát 24 másodperccel a vége előtt, Novak újabb mezőnygólja után kapták vissza, és TD-re kellett hajtani. Ám ez nem sikerült a denverieknek, akik öt mérkőzés után négy vereséggel állnak – a Chargers 4–1-es mérleggel vezeti az AFC Nyugati csoportját.

A Nemzeti konferencia Nyugati csoportjában a San Francisco áll ugyanilyen jól, a 49ers vasárnap valósággal lemosta a pályáról a Tampa Bayt, a 48–3-as győzelmük után a kaliforniaiak elkezdhetnek a playoffról álmodozni. A Buccaneers a vereségével délen leszakadt a New Orleansról.

 

Ryan Fitzpatrick győzelemre vezette övéit a Philadelphia  ellen (fotó: Action Images)
Ryan Fitzpatrick győzelemre vezette övéit a Philadelphia ellen (fotó: Action Images)

19 ÓRAI (MAGYAR IDŐ SZERINT) TALÁLKOZÓK

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Michael Vick, a Philadelphia irányítója nagyon fogadkozott a buffalói mérkőzés előtt, az idényt egy győzelem mellett három vereséggel kezdő Eaglesnek mindenképpen nyernie kellett, hogy életben tartsa rájátszásba jutásról szóló reményeit. Ám Vick az első félidőben háromszor az ellenfélnek dobta a labdát (ez egy mérkőzésen egyéni csúcsbeállítás; Vick az idei 6. interceptionjével már az ötödik meccsén ott jár, ahol az előző alapszakasz végén), amelyet egyszer el is ejtett úgy, hogy a Bills védői kaparintották meg, és a nagy szünetben 21–7-es hazai vezetéssel mentek pihenőre a felek.

Az idényt pazarul kezdő Bills a második félidőben is remekül játszott, a kilátástalan Philly.védelem asszisztálása mellett Brad Smith futott TD-jével 21 pontosra növelte előnyét. Az Eagles a negyedik negyedben visszajött tíz pontra, majd hétegységnyi különbségnél két perccel a vége előtt a Buffalo célterülete felé közeledett, amikor Nick Barnett a meccs során másodszor elkapta Vick passzát, és maradt a 31–24.

Vick így is jegyzett egy rekordot, a 3. negyedben bemutatott 53 yardos futásával minden idők legtöbb yardot futó irányítója lett (4948-cal áll), megelőzve Randall Cunninghamet (4928). Ám az sokkal jobban izgatja a Philly irányítóját, hogy a két csapat közül nem az Eagles, hanem a Bills áll négy győzelemmel és egy vereséggel, a másik pedig fordítva.


Pittsburghben a Steelers Rashard Mendenhall futót nélkülözve is pazarul játszott, Ben Roethlisberger öt touchdown-passzt adott, és a februári Super Bowl vesztese minden csapategységével csak játszott a Tennessee-vel: Daniel Sepulveda punter egyszer a labda elrúgása helyett passzolt, a trükkös játék során 33 yardos passzt adott Ryan Mundynak, aki egyébként védő, de a speciális egység tagjaként elkapóként is megállta a helyét.

A Steelers a második félidőben is folytatta ellenállhatatlan játékát (Hines Ward kapott TD-passzt Ben Roethlisbergertől), a Titans védelmén pedig nem látszott, hogy az első négy hétben a liga legjobbja volt. Jonathan Dwyer, a Pittsburgh negyedik számú futója például simán 100 yard fölé jutott.

Chris Johnson első idei TD-je még visszahozhatta volna a Titans reményeit, de LaMarr Wooodley a következő vendégtámadásnál labdát szerzett, és ezzel végleg kioltotta a vendégek lelkesedését.

A néhai tulajdonos Al Davist gyászoló Oakland Raiders a Houston otthonában lépett pályára, és az első félidőben két TD-t is jegyző Texansszel Sebastian Janikowski 50 yard feletti mezőnygóljaival próbálta meg tartani a lépést. Az Andre Johnson nélkül játszó hazaiak képtelenek voltak olyan fölényt kialakítani, mint egy hete a Pittsburgh ellen, Janikowksi ráadásul megszerezte harmadik 50 yard feletti mezőnygólját is, ami NFL-rekordbeállítás (Connor Barth 2009-ben volt képes ugyanerre).

A Raiders a záró negyedben Jason Campbell és Chaz Chillens összjátékával vezetést is szerzett, a Houston utolsó támadását pedig az Oakland end-zone-jában Michael Huff zárta le Matt Schaub elhappolt passzával.

A Minnesota első negyedben az Arizona ellen szerzett 28 pontja klubrekord-beállítás, ennyivel csak 1986-ban a Green Bay ellen kezdett a Vikings, amelyben Adrian Peterson egymaga három futott TD-t jegyzett. 1999 óta nem volt példa arra, hogy az első negyedben valaki háromszor fusson be az ellenfél célterületére a labdával.

A folytatásban a Vikings a védekezésre helyezte a hangsúlyt, és megszerezte idénybeli első győzelmét.

A New Orleans ellen Cam Newton idénybeli 10. touchdown-passzát jegyezte, a Carolina irányítói az előző idényben összesen 9-ig jutottak... Newton a folytatásban is remekelt, passzaival és futásaival sakkban tartotta a Saints védelmét. Futott is egy TD-t (ezzel egy egységnyire került a klub örökrekordjától), majd Greg Olsennek adott passzával csapata a negyedik negyedben át is vette a vezetést (27–23).

A Saints Drew Brees Pierre Thomasnak adott hatyardos passzával visszavette a vezetést, Newtonéknak két percük maradt a hosszabbítást jelentő mezőnygólra, ám nem sikerült elég közel kerülniük a vendégek kapujához, hogy megkíséreljék a rúgást.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat marad legtovább nyeretlen az NFL 2011-es szezonjában?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A nyakműtét után lábadozó Peyton Manning nélkül négy meccs után nyeretlen Indianapolisban másodszor kezdett Curtis Painter, aki a Kansas City ellen is megmutatta, hogy Pierre Garconnal nagyon jól megérti magát: egy 6 yardos után egy 67 yardos TD-passzt is adott a nyurga elkapónak. A nyeretlenségét a múlt héten a Minnesota ellen megszakító Kansas a nagyszünet előtt 24–7-től feljött 24–14-re, a folytatásban pedig megismételte a Vikings elleni feltámadását: bő öt perccel a vége előtt már a Chiefsnél volt a 28–24-es előny, amit már nem is engedett ki a kezéből a négy TD-s Matt Cassel vezérelte vendég csapat.


A New York Giants és a Seattle az első félidőt 14–14-gyel zárta, a harmadik negyedben a Seahawks egy safetyvel kétpontos vezetést szerzett, de megsérült irányítója, Tarvaris Jackson. Charlie Whitehursttel súlytalanná vált a Seahawks támadóegysége, míg a Giantsnál Victor Cruz egyedülálló elkapása és 68 yardos TD-je ideiglenesen megnyugvást jelentett a New York-iaknak.

A Seattle Steven Hauschka mezőnygóljaival tartotta a lépést, Whitehurst Doug Baldwinnak adott passzával fordított, majd Brandon Browner interception-visszahordásból megszerzett TD-jével bebiztosította a győzelmet.

Jacksonville-ben két újonc irányító vezérelte támadó egység csapott össze egymással, a hazaiaknál Blaine Gabbert, a vendég Cincinnatinál Andy Dalton állt a center mögött. Utóbbi a szintén újonc elkapó A. J. Greennel tökéletes párost alkot, újabb közös touchdownjuk is megerősítette ezt.

A negyedik negyedben a Jaguars Gabbert Jason Hillnek adott 74 yardos TD-passzával újra vezetést szerzett, de a Cincinnati Bernard Scott futásával válaszolt. Két perce maradt a Jaguarsnak, de Gabbert eladta a labdát, és a Cincinnati megszerezte idei 3. diadalát.

NFL 2011, ALAPSZAKASZ
5. FORDULÓ
2011.10.09. 19.00
Carolina Panthers–New Orleans Saints 27–30
2011.10.09. Buffalo Bills–Philadelphia Eagles 31–24
2011.10.09. Jacksonville Jaguars–Cincinnati Bengals 20–30
2011.10.09. New York Giants–Seattle Seahawks 25–36
2011.10.09. Pittsburgh Steelers–Tennessee Titans 38–17
2011.10.09. Houston Texans–Oakland Raiders 20–25
2011.10.09. Indianapolis Colts–Kansas City Chiefs 24–28
2011.10.09. Minnesota Vikings–Arizona Cardinals 34–10
2011.10.09. 22:05 San Francisco 49ers–Tampa Bay Buccaneers 48–3
2011.10.09. 22:15 Denver Broncos–San Diego Chargers 24–29
2011.10.09. New England Patriots–New York Jets 30–21
2011.10.10. 2:30 Atlanta Falcons–Green Bay Packers 14–25
2011.10.11. 2:30 Detroit Lions–Chicago Bears
Szabadnapos: Baltimore, Cleveland, Dallas, Miami, Washington, St. Louis
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik