A jövő NFL-sztárjai lehetnek - 2. rész

Vágólapra másolva!
2012.04.20. 12:34
Címkék
Egy hét van hátra a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) holtszezonjának legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye, a 2012-es játékosbörze (draft) nyitányáig. Kétrészes sorozatunkban a Bowl.hu segítségével az egyetemekről idén kikerülő legjobb (legérdekesebb) 40 játékost mutatjuk be! Az április 26–28. között megrendezésre kerülő draftról élő, szöveges tudósítással, valamint élő elemzőműsorral számolunk be!

A sorozat első részét, benne az első húsz legértékesebbnek vélt játékossal ide kattintva olvashatja el!A sorozat első részét, benne az első húsz legértékesebbnek vélt játékossal ide kattintva olvashatja el!

21. Stephon Gilmore

Poszt: Cornerback
Egyetem: South Carolina
Magasság: 6’0” láb (183 cm)
Tömeg: 190 font (86 kg)
Előrejelzés: 1. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
4.40
3 cone drill: 6.61
20 yard shuttle: 3.94
Helyből távolugrás: 10’3” láb (312 cm)
Súlypontemelkedés: 36 inch (91.4 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 15

Gilmore értéke növekszik, mert a felmérőkön remek számokat produkált. Kicsit furcsa is, hogy eddig kellett várni, hogy felkapja a média, hiszen South Carolinában eleve nem újdonság az elit cornerback (Sheldon Brown, Johnathan Joseph, Dunta Robinson és így tovább), Gilmore pedig újonc korától kezdve alapembere volt a Gamecocksnak, 2009-ben az egyetlen elsőéves CB volt a SEC-ben, aki kezdő volt.

Kivételes atlétáról van szó, akit wildcat felállásban még irányítani is bedobtak olykor. Mozgékony, méretéhez képest erős, így a futás ellen is tud segíteni (ha akar), és kellő rutinja is van már. Mivel középiskolásként a labda mindkét oldalán játszott, így a játéka alapjai nem olyan letisztultak, mint az ideális lenne, zónázásban még előfordul, hogy lassan reagál, vagy egy helyezkedési hiba miatt lemarad az interceptionről. Ezek miatt nem top10-es tehetség, de ezzel jár, hogy a fejlődési lehetőségek igen magasak az esetében, és ezt szeretni szokták az edzők.

Ha javít a lábmunkáján, akkor hamar alapemberré válhat, és mivel edzői szerint remek munkamorállal bír, megelőlegezhetjük, hogy egy leendő első számú cornerback Stephon Gilmore.

22. Melvin Ingram

Poszt: Defensive End/Szélső Linebacker
Egyetem: South Carolina
Magasság: 6’1” láb (185 cm)
Tömeg: 264 font (120 kg)
Előrejelzés: 1. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
4.79
3 cone drill: 6.83
20 yard shuttle: 4.18
Helyből távolugrás: 9’1” (277 cm)
Súlypontemelkedés: 34.5 inch (87.6 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 28

Melvin Ingram értéke rengeteget emelkedett végzős éve alatt, pedig nem volt könnyű helyzete, hiszen a tavalyi legjobb középiskolai játékos, Jadeveon Clowney, és a szintén profi potenciállal bíró Devin Taylor is a South Carolina DE posztján szerepelt. Nem véletlen, hogy a Gamecocks a liga 4. legjobb védelmével büszkélkedhetett.

Ingram persze nem csak DE poszton villogott, szituációtól függően linebackert és defensive tackle-t is játszott. Legemlékezetesebb meccsén, a Georgia elleni 45–42-es idegenbeli siker során egy fumble után, majd egy 68 yardos fake punt után is touchdownt futott, ami egészen ritka egy hasonló felépítésű embertől.

A profik között is nagyon szeretik, ha valaki univerzális, de az is igaz, hogy kevés az olyan kezdőjátékos, akinek nincs állandó posztja. Emiatt Ingramre jelentős játékidő várhat, de lehet csak szituációs játékosként. Azzal nem lesz gond, hogy 4–3-as DE vagy 3–4-es OLB lesz az alapvető posztja, mindkettőn megállja a helyét.

2008-ban lábtörés miatt a teljes idényt kihagyta, de szívósságát mutatja, hogy két évvel később törött kézzel is vállalta a játékot mindig. Ingram egy érett, remek hozzáállással és képzettséggel bíró tehetség, aki fizikálisan nem tartozik az elitbe, de attól nem kell tartani, hogy nem fog mindent megtenni a sikerért. A lényeg, hogy minél hamarabb megtalálja leendő csapata a szerepét a pályán, és akkor sok hasznot hozhat már 2012-ben.

23. Kendall Wright

Poszt: Wide Receiver (elkapó)
Egyetem: Baylor
Magasság: 5’10” láb (178 cm)
Tömeg: 196 font (86 kg)
Előrejelzés: 1. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
4.42
3 cone drill: 6.93
20 yard shuttle: 4.18
Helyből távolugrás: 10’1 láb (307 cm)
Súlypontemelkedés: 38.5 inch (97.8 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 4

A Baylor egyetem történetének legjobb elkapója, 16 különböző iskolarekord fűződik a nevéhez. Robert Griffin kedvenc célpontja, a Heisman-győzelemhez 1663 yarddal és 14 touchdownnal segítette hozzá.
Legnagyobb fegyvere a sebessége. Ezt futásokkal is kamatoztatták, 75 próbálkozásból 6.2 yardos átlaggal iramodott meg egyetemi évei alatt, sőt wildcat irányítóként 12 passzkísérlete is akadt. Korábban a Baylor kosárcsapatában is szerepelt, kivételes atlétáról van tehát szó.

Ami esetében a fő negatívum, az a magassága. Izomzata, tömege így is megfelelő, tehát elnyomni nem egyszerű, de szűk területen a magasságra is szüksége van egy elkapónak. Szerencséjére a liga mai helyzetében meg lehet élni a hozzá hasonló játékosoknak elég jól, elég csak Mike Wallace-ra vagy DeSean Jacksonra gondolni, ők is elsősorban a gyorsaságukra építenek. Wright dinamikus célpont, aki szállíthatja a nagy játékokat csapatának, nem lenne meglepő, ha előbb választanák ki, mint a fizikálisan jobb számokkal bíró Floydot.

Egy elit irányítóval Wright hamar rettegett fegyverré válhat, aki a szélen és a slot WR helyén is bevethető. Elsősorban passzra építő csapatban lehet elképzelni, hiszen blokkolásban sokat nem tud hozzátenni a játékhoz, de egy jó rendszerben komoly yardmennyiséggel tudja ellensúlyozni a hátrányait.

24. Michael Brockers

Poszt: Defensive Tackle (védőfalember)
Egyetem: Louisiana State
Magasság: 6’5” láb (196 cm)
Tömeg: 322 font (146 kg)
Előrejelzés: 1. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
5.18
3 cone drill: 7.46
20 yard shuttle: 4.78
Helyből távolugrás: 8’9” láb (267 cm)
Súlypontemelkedés: 26.5 inch (76.2 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 21

Minden évben akad néhány olyan játékos, aki 2 év egyetemi rutinnal a háta mögött profinak áll. Idén a közel 60 nem végzős közül, akik ügynököt fogadtak, hárman vannak így, két running back és Michael Brockers. Az LSU remeklő védelméből Claiborne-on kívül csak a safety, Brandon Taylor vált volna ki, így jó eséllyel futhattak volna egy újabb bajnokesélyes évet Brockers-ék, de a fiatal DT úgy vélte, értéke már most is van olyan magas, hogy pénzügyileg is megérje otthagyni az iskolát. Nincsenek kiemelkedő számai statisztikailag, viszont a fizikális felmérésekben jobb a helyzet, és még jobb lehetett volna ha a combine-ra nem sérült vállal érkezik.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő              partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Tömege és magassága alapján könnyedén beillik 3–4-es DE-nek, a toborzás során még DE poszton vitézkedett, de eddigi posztján, 4–3-as DT-ként sem lenne elveszve. Brockers nagyon nyers és képzetlen, viszont hatalmas fejlődési lehetőséggel bír, ez szinte a legfőbb erénye.
A korábbi évekből több játékossal párhuzamba lehet állítani, aki kisebb sokk hatásként talált gazdát a top10-ben. Ritka kincs a jó 3-4-es DE méretekkel bíró játékos, ezért is lett egy korábbi LSU DE, Tyson Jackson 1/3-as 2009-ben, és vannak csapatok, akiket nem érdekel a kiforratlanság, ha valakiben látják a tehetséget, már 2 év NCAA rutinnal is berántják, mint tavaly 1/7-re a Frisco tette Aldon Smithszel.

Brockers első évében még csere volt a Tigersben, a Seahawks tavalyi 7. körös választottja, Pep Levingston mögött, és csak az elmúlt fél évben kezdte szárnyait bontogatni. Ha egy NFL csapat nem bánja, hogy adott esetben éveket kell várni rá, hogy beérjen, már 1. körben elviheti Brockerst, és kezdetben szituációs játékosként szerepeltetheti, míg nem válik 3-downos védővé.

25. Janoris Jenkins

Poszt: Cornerback
Egyetem: North Alabama
Magasság: 5’10” láb (178 cm)
Tömeg: 193 font (87 kg)
Előrejelzés: top40

Combine eredmények
40 yard dash:
4.46
3 cone drill: 6.95
20 yard shuttle: 4.13
Helyből távolugrás: 10’1” (307 cm)
Súlypontemelkedés: 33.5 inch (85.1 cm)
Fekvenyomás (102 kg):

Janoris Jenkins az egyik legjobb futballista az idei drafton, minden posztot figyelembe véve. Így sem valószínű azonban, hogy első körben kiválasztják. Három évig volt a Florida Gators kezdő cornerbackje, bajnoki címet is nyert. Újoncként került a kezdőbe, olyan játékosokat kapcsolt ki teljesen a játékból, mint Julio Jones, AJ Green, Denarius Moore, Alshon Jeffery vagy Reuben Randle. Vékonyka testalkata ellenére kellően fizikálisan játszik, remekül helyezkedik, jó az ütemérzéke, használható visszahordóként is, kvázi az edzők álma egy ilyen védő, de csak amíg le nem jön a pályáról.

Jenkinst ugyanis kirúgták Floridából, mert visszaeső marihuána-fogyasztó, verekedés miatt is őrizetbe vették, három anyától született már 4 gyereke és hiába szabtak ki rá büntetéseket, nem hatott. Végzős évét így a harmadosztályú North Alabama egyetemen töltötte, klasszissal gyengébb képességű ellenfeleket fogva, és nem is nagyon dobáltak felé, így fejleszteni tudta a szerepét a futás elleni védekezés során. Az egyik meccsén megütötte az ellenfelét ököllel, így balhé nélkül nem húzta ki az évet, de 2 hetente járnia kellett drog ellenőrzésre, és egyszer sem kapták rajta.

A Senior Bowlon bizonyította, hogy semmit sem felejtett a div2-ben, továbbra is elit tehetség, és a profik közt is lehet vele számolni. Éretlensége azonban a legtöbb csapatot elriasztja, mert bár alapvetően nem rosszindulatú fiú, rengeteg rossz döntést hozott élete folyamán, és kell neki egy jó edző, hogy ki lehessen hozni a benne lévő potenciált. Simán előfordulhat, hogy 2 év alatt kikopik a ligából, így elkeseredett cornerback hiányban szenvedő csapatok inkább ne kockáztassanak vele, de egy elit gárdában nagyszerű beruházás lehet Jenkins, mert képességek alapján van olyan jó, mint akárki más a defensive backek között.

26. Alshon Jeffery

Poszt: Wide Receiver (elkapó)
Egyetem: South Carolina
Magasság: 6’3” láb (191 cm)
Tömeg: 216 font (98 kg)
Előrejelzés: top40

Combine eredmények
40 yard dash:
4.48
3 cone drill: 6.71
20 yard shuttle: 4.17
Helyből távolugrás: 10’2” (310 cm)
Súlypontemelkedés: 36.5 inch (92.7 cm)
Fekvenyomás (102 kg): –

Jefferynek valamiért komoly ellendrukker tábora alakult ki, elhízottságáról szóló pletykák már a szezon előtt megindultak, és csak a combine felmérőinek hivatalos számai tudták elhallgattatni ezeket a hangokat.

Nem volt szerencsés éve a 2011-es, mert kiugró számok helyett kapott a nyakába egy alkoholista irányítót, akit a szezon felénél kirúgtak, majd egy újonc beugrót, akivel a futást helyezték előtérbe. Amekkora áldás a csapatnak Marcus Lattimore running back, akkora verés az elkapóknak, hiszen a térdszalagszakadás miatt a szezon második felét kihagyó futó, ha pályán van, egymaga hátára veszi a teljes támadósort.

Jefferynek a kiváló sophomore szezonja után (1517 yard, 9 touchdown), csak villanások jutottak legutóbb, de legalább a Nebraska elleni bowl meccsen emlékezetesen búcsúzott a Gamecockstól – 4 elkapásból 148 yard és egy TD, igaz ez több is lehetett volna, ha nem tör ki verekedés közte és őrzője, a Nebraska legértékesebb játékosa, Alfonzo Dennard között. Ez volt Jeffery első balhéja, és mint kiderült, az utolsó is.

A South Carolina történetének legeredményesebb elkapójáról van szó, a legerősebb konferencia, a SEC történetében pedig csak 1 játékos volt nála produktívabb. Nehéz is lefogni egy ilyen felépítésű játékost, fizikálisan szinte képtelenség vele felvenni a versenyt, akármelyik defensive back áll rá. A vörös zónán belül különösen életveszélyes. Súlypontemelkedése kiemelkedő, középiskolában 4 állami bajnoki címet nyert kosárlabdában, az egyik szezont veretlenül, 80–0-s mérleggel.

Gyengéje is van bőséggel, az elkapási útvonalakat hanyagul futja, nem elég robbanékony és gyors, így félő, hogy az NFL-ben nem tud majd elszakadni emberétől, és arra is láttunk példát, hogy egyes meccseken elment a kedve vagy kihagyott a koncentrációja.

Alshon Jeffery sorsa megtippelhetetlen, ugyanúgy lehet fényes sztárjátékosa az NFL-nek, mint pár év alatt lecsúszó melléfogás, nem véletlen hozzák párhuzamként vele a Lions által draftolt Mike Williamst.
Testi adottságai miatt a 2. kör közepénél tovább nem valószínű, hogy le fog csúszni, egy elit irányítóval biztosan könnyebben menne neki a beilleszkedés, viszont egy gyengélkedő passzjátékot nem biztos, hogy fel tud lendíteni.

27. Fletcher Cox

Poszt: Defensive tackle (védőfalember)
Egyetem: Mississippi State
Magasság: 6’4” láb (193 cm)
Tömeg: 298 font (135 kg)
Előrejelzés: 1. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
4.79
3 cone drill: 7.07
20 yard shuttle: 4.53
Helyből távolugrás: 9’ láb (274 cm)
Súlypontemelkedés: 26 inch (66 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 30

Coxról nem sok szó esett az alapszakasz alatt, de az idény végeztével egyre feljebb kúszott a ranglistákon, és jó esélye van, hogy ő legyen az első DT, akit kiválasztanak. Azt már méreteiből kikövetkeztethetjük, hogy 3–4-es DE is könnyen lehet belőle. Az sem elhanyagolható, hogy több rúgást is blokkolt, így a speciális egységben is hasznos lehet.

Cox fő erőssége a pass rush. Ez statisztikáin nem látszódik, de fáradhatatlanul terrorizálja az ellenfél irányítóját a fal közepéről indulva, amihez sebesség és erő egyaránt szükséges. Futás ellen még van hová fejlődnie, de a mai passzorientált ligában nagy igény van a hozzá hasonló képességekkel bíró defensive tackle-ökre is. Az a fajta védő Fletcher Cox, akit sokkal többre értékelnek az edzők és a játékosmegfigyelők, mint a média vagy a draftszakértők. Eddigi játéka alapján nem várható tőle berobbanás az NFL-be, de még nem érte el a korlátait, így szorgalmas munkával megbízható kezdővé lehet nevelni.

28. Coby Fleener

Poszt: Tight End
Egyetem: Stanford
Magasság: 6’6” láb (198 cm)
Tömeg: 244 font (111 kg)
Előrejelzés: top40

Combine eredmények
40 yard dash:
4.51
3 cone drill: 7.02
20 yard shuttle: 4.30
Helyből távolugrás: 9’8” láb (295 cm)
Súlypontemelkedés: 37 inch (94 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 27

Furcsa a helyzet az idei tight endekkel, mert nem túl bő a választék, de igazából nincs is szüksége sok csapatnak rá, egyébként sem jellemző, hogy a draft első köreiben tight endek sora találjon gazdára.
Fleener volt Andrew Luck első számú célpontja, mérete alapján ezt nem is csodálhatjuk, prototípus felépítéssel bír, és fő erőssége az elkapás. Blokkolásban már nem túl nagy segítség, így főleg passzra építő támadósorba érdemes elvinni, ahol kihasználhatja sebességét. Hosszú távon ugyanis gyorsnak számít, a gondok akkor vannak, ha rövidebb úton kell leráznia emberét.

A draft előtti megfigyelések nagy részét bokasérülés miatt kihagyta, de a Stanford Pro Day során visszaatletizálta magát az elitbe, és már nem lenne meglepő, ha első körben vállalnák be.
Rob Gronkowski tavalyi sikeressége miatt nagyobb érdeklődés lehet egy hozzá hasonló jellegű fiatal iránt. Esetleg egy elkapó hiánnyal küzdő gárda is rácsaphat, hogy meglévő tight endjével bővebb rotációt alakítson ki. Ha egészséges tud maradni, akkor egy Greg Olsen-jellegű szerepkört minimum be tud majd tölteni NFL szinten is.

29. Dont’a Hightower

Poszt: Belső Linebacker
Egyetem: Alabama
Magasság: 6’2” láb (188 cm)
Tömeg: 265 font (120 kg)
Előrejelzés: top40

Combine eredmények
40 yard dash:
4.68
3 cone drill: 7.55
20 yard shuttle: 4.64
Helyből távolugrás: 9’9” láb (297 cm)
Súlypontemelkedés: 33 (83.8 cm)
Fekvenyomás (102 kg): –

Hightower gyakorlatilag bármit el tud játszani a pályán, olyan magas a futballintelligenciája, és olyan jók a testi adottságai. Nem véletlen volt ő a főnök a bajnok Alabama védelmében. Fürgeségnek speciel nem tett jót, hogy 2009-ben elszakadt az egyik térdszalagja és egy évet teljesen kihagyott, de ezen túllépett a játéka átalakításával. Bevethető a 4–3-as és a 3–4-es linebacker posztok közül akármelyiken, de eddigi szerepköre, a 3–4-es ILB fekszik neki, érthető módon, a legjobban. Tömege kiemelkedő a mostani linebacker-felhozatalban, lehet, hogy ha fogyna valamennyit, agilisabban tudna játszani.

Rolando McClain utódjának is lehet nevezni, de játszottak együtt is. Hasonló szerepkört tölthet be, mint az Oaklandbe kerülő excsapattárs. Elsősorban a futás megállításában remekel, ha zónázni kell, az körülményesebb. Szinte biztos, hogy az NFL-ben is kezdőként fog játszani, már karrierje elején, hiszen kész játékosnak tekinthető, remek képzést kapott, fejben is elit, hiszen már a diplomáját is készhez kapta, az első kör végén vagy a második elején jól fog járni vele egy csapat.

30. Ryan Tannehill

Poszt: Quaterback (irányító)
Egyetem:
Texas A&M
Magasság: 6’4” láb (193 cm)
Tömeg: 221 font (100 kg)
Előrejelzés: top40

Combine eredmények
40 yard dash: –
3 cone drill: –
20 yard shuttle: –
Helyből távolugrás: –
Súlypontemelkedés: –
Fekvenyomás (102 kg): –

Mivel irányítóról van szó, így sokkal korábban fogják kiválasztani, mint azt a tehetsége indokolná, az első kör első feléből nehéz elképzelni, hogy kicsúszna.

Tannehill hatalmas Texas Tech-rajongó családból származik, álmai egyeteme azonban nem kívánta leigazolni, mert sokkal inkább elkapónak tartották alkalmasnak. A Texas A&M lehetőséget biztosított, hogy irányítson, de a jelenlegi Dallas Cowboys-csere, Stephen McGee, és a tavaly UFL-ben 1/1-es Jerrod Johnson mögött csak a harmadik számú quarterback volt, így pályára küldték elkapni. A helyzet McGee távozásával sem változott, Johnson lett a kezdő, Tannehill pedig várta az átadásait. Junior évében jött a fordulat, Johnson formája nagyon visszaesett, így Tannehill megkapta a bizalmat, és karrierje maradék 20 meccsén ő lett az irányító.

Erősségei között az atletikusságot meg se kell említeni egy volt elkapó esetében, de pontossága is jobb, mint azt előélete alapján hihetnénk. A védelmet viszont nagyon lassan olvassa, sok labdát ad el, és hiába választották kapitánynak, nem volt vezéralak a pályán. A Texas A&M a második félidei leolvadások mesterévé nőtte ki magát év végére, rendszeresen két számjegyű előnyt sikerült eladni, aminek edzőváltás lett a vége, de Tannehill felelőssége sem elhanyagolható.

Tehetséges, jó alapokkal bíró, de még rutintalan játékosról van szó, akiből évek munkája alatt korrekt kezdőt lehetne kinevelni, erre azonban elég minimális esély van, hogy összejöjjön, hiszen a korán kiválasztott irányítót minél hamarabb a pályára követelik. Tannehill momentán nem képes arra, hogy elvezessen egy NFL támadósort, szóval az edzőtáborban szorgosan kell majd tanulnia, mert hamar mély vízbe dobhatják.

31. Mike Adams

Poszt:
Offensive Tackle (támadófalember)
Egyetem: Ohio State
Magasság: 6’7” láb (201 cm)
Tömeg: 323 font (147 kg)
Előrejelzés: top40

Combine eredmények
40 yard dash:
5.40
3 cone drill: 7.94
20 yard shuttle: 4.95
Helyből távolugrás: 8’4” láb (254 cm)
Súlypontemelkedés: 28.5 inch (72.4 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 21

Adams amilyen hatalmas ember, épp olyan jámbor a pályán. Ezzel a testtel akármit meg tudna csinálni, amit akar, és eredményes is volt eddig elég magas szinten, mégis úgy tűnik, hogy nem jön ki belőle a teljes potenciál. Koncentrációs problémái vannak, olykor csak félmunkát végez a blokkolásnál, és többször bajba keveredett már. Öt meccses eltiltással kezdte az évet, mert eladta a Big Ten bajnoki gyűrűjét, és vissza is kellett fizetnie 1000 dollárt.

Motiválatlansága, és hanyag technikája miatt nem biztos elsőkörös tehetség, de ha sikerül változtatni a hozzáállásán, akkor nagy nyereség lehet, mert prototípus LT felépítése van, és a jobb oldalon is bevethető. Tipikusan olyan falember, aki a végletek embere. Vagy sose lesz belőle kezdő a magas draftpozíciója ellenére se, vagy azonnal kezdőbe tehető és évtizedekre megoldást nyújthat. Azon is múlik a dolog, hogy meg tud-e élni nyers tehetségéből, ahogy az Ohio State-en tette, vagy sem. Ha beérik, és felveszi a profi mentalitást, és a korábbi sérülések is elkerülik, akkor nem kérdés, hogy NFL-kaliberű focista, de most túl sok vele kapcsolatban a kérdőjel.

32. Stephen Hill

Poszt: Wide Receiver (elkapó)
Egyetem: Georgia Tech
Magasság: 6’4” láb (193 cm)
Tömeg: 215 font (98 kg)
Előrejelzés: top50

Combine eredmények
40 yard dash:
4.36
3 cone drill: 6.88
20 yard shuttle: 4.48
Helyből távolugrás: 11’1 láb (338 cm)
Súlypontemelkedés: 39.5 inch (100.3 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 14

Demaryius Thomas denveri sikeressége nyomán elkezdtek az emberek hinni benne, hogy triple optiont játszó csapatból is lehet szerezni tehetséges elkapót. A Georgia Tech mestere most is Paul Johnson, így Hill is ugyanazokkal a körülményekkel szembesült, mint Thomas. Első számú feladata a blokkolás volt, és nagy néha ment felé egy hosszú passz, főleg vesztes állásnál. Ehhez képest nem hozott rossz számokat, de össze sem hasonlítható Thomasszal, aki junior évében 1154 yardot kapott el 8 touchdownnal, Hill pedig 3 éves karrierje alatt összesen 1248 yardot és 9 TD-t.

Fizikálisan viszont felveszi a versenyt akármelyik elkapóval. Középiskolában állami bajnok volt Georgiában távolugrásban, olyan eredménnyel, amivel olimpiai kvótát lehet szerezni. A combine-on megcsodáltuk, hogy a legtöbb tekintetben társai előtt jár az atletikussági gyakorlatokban, ami jó alapot biztosít majd az NFL-ben is, de a sikerességhez focizni is jobban meg kell tanulni, mert az útvonalak megfutása nem nagyon megy, nem is volt esélye gyakorolni. Tanulmányi gondjai szintén elrettenthetnek pár csapatot, de főleg azok fognak tartózkodni Hilltől, akiknek azonnali segítség kell a WR posztra.

Ha egy edző megelégszik azzal, hogy első évében csak limitált szerepet bíz a korai választottjára, akkor egy kiváló befektetés lehet Stephen Hill. Erős, gyors, jól blokkol, szóval lehet használni őt, de képzettségben, rutinban elég messze áll egy olyan elkapótól, aki négy éve szerepel hagyományos, vagy passzra épülő támadósorban.

33. Shea McClellin

Poszt: Defensive End/Szélső Linebacker
Egyetem: Boise State
Magasság: 6’3” láb (191 cm)
Tömeg: 260 font (117 kg)
Előrejelzés:
2. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
4.63
3 cone drill: 7.07
20 yard shuttle: 4.33
Helyből távolugrás: 9’10” láb (300 cm)
Súlypontemelkedés: 31.5 inch (80 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 19

A draft egyik nagy hajrázója, aki az utolsó hetekben került fel a térképre. Ennek oka, hogy egy 7-8 sacket elérő DE-re nem fognak felfigyelni a csapatok, de amint az egyéni próbajátékokra kerül sor, máris megnő az érdeklődés McClellin irányában. Hozzáállása miatt kedvelheti majd az edzők, bármit megtesz, amit kérnek tőle, odaadása olykor túlzott agresszióhoz is vezet a pályán.

Mérete alapján remek 3–4-es OLB lehetne, de ebben nem sok rutinja van eddig, zónázási vagy emberfogási képességét igen nehéz megítélni. Inkább a karaktere az, ami miatt sokan 3–4-be vizionálják, Mike Vrabel vagy Brooks Reed nevét lehet leginkább hallani ha McClellin kerül szóba.
Univerzális játékos vagy tweener? Ez fog kiderül ősszel, mert van esély rá, hogy utóbbi. Linebackernek lassú, DE-nek gyenge – ez a klasszikus tweener fő jellemzője. McClellin azért fizikálisan nem rossz, kiütéseket nem fog osztogatni, de jól használja a kezét és tudja használni a testét.

Az érdekes kérdés, hogy miért csak egyszámjegyű sacket gyűjtött egy olyan Boise State-ben, amely az esetek túlnyomó többségében sokkal gyengébb ellenfelekkel találkozott. Mindenesetre, ha az NFL-ben nem fognak visszaesni a számai (ami a legtöbb DE-vel előfordul), akkor már megérte a 2. kört rászánni.

34. Vinny Curry

Poszt: Defensive End/Szélső Linebacker
Egyetem:
Marshall
Magasság: 6’3” láb (191 cm)
Tömeg: 266 font (120 kg)
Előrejelzés: 2. kör

Combine eredmények

40 yard dash: 4.69
3 cone drill: 6.90
20 yard shuttle: 4.40
Helyből távolugrás: 9’3” láb (282 cm)
Súlypontemelkedés: 35 inch (88.9 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 28

Curry az a fajta zongoracipelő, amelyre minden csapatban szükség van. A legtöbb fiatal defensive end azzal van elfoglalva a snap után, hogy ágyúgolyóként induljon a quarterback nyomába, Curry viszont sokkal érettebb annál, hogy fejetlenül rohangáljon a pályán. Remekül helyezkedik, magabiztosan szerel, és komoly pass rush-repertoárral tudja megbolondítani a támadófal tagjait. A Conference USA-ban a legjobb védőnek választották, az elmúlt két évben 40 negatív yardos szerelés és 23 sack került a neve mellé, tehát nem ment eredményessége rovására a rafinált játéka.

Különösen nagy meccse volt a Rice elleni, ahol páratlan lelki erőről tanubizonyságot téve, édesanyja halála után szerzett 4 negatív yardos szerelést, 3.5 sacket és kiharcolt egy fumble-t, ami után a támadók bevitték a győztes touchdownt.

Jó formája az elit társak között sem esett vissza, a Senior Bowlon 2 sacket is bemutatott. Nem elit játékos, mert fizikai paraméterei, így például a rövid karja visszavetik értékét, de klasszis futball játékos, aki mindkét sémában bevethető és leendő profi csapata sem fog csalódni a befektetett munkájában.

35. Devon Still

Poszt: Defensive Tackle (védőfalember)
Egyetem: Penn State
Magasság: 6’5” láb (196 cm)
Tömeg: 303 font (137 kg)
Előrejelzés: top40

Combine eredmények
40 yard dash:
4.94
3 cone drill: 7.70
20 yard shuttle: 4.65
Helyből távolugrás: –
Súlypontemelkedés: 29.5 inch (74.9 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 26

Két éve egy Penn State DT, Jared Odrick pontosan ugyanilyen méretekkel volt ott a draft első körében, és már nála sem értettük, hogy mire fel a nagy elismertség az irányába, és most Stillnél ugyanez a helyzet.

Elit játékosként érkezett Paternóékhoz, de végzős évéig nem szolgált rá a hírnévre. Van ugyanis két unokatestvére, akik elég magasra tették a lécet. Art Still az 1978-as draft 2. választottja, 11 évet húzott le a ligában, mint defensive end, kétszer választották be az év csapatába, négyszer pedig a Pro Bowlra is beszavazták. 14 évvel később debütált a ligában Levon Kirkland, aki szintén kétszer volt az év csapatában, kétszer utazhatott Hawaiira, és van egy vesztes Super Bowlja, sőt a '90-es évek álomcsapatának tagja.

Ehhez képest Still eléggé közepes focistának tűnik, a felépítése kiváló, bevethető 4–3-as DT-nek és 3–4-es DE-nek egyaránt, de kiszámíthatatlansága senior évére sem múlt el. 2008-ban térdszalagszakadás, 2009-ben lábtörés miatt hagyta ki a teljes évet, az idei Senior Bowlt pedig lábujj sérülés miatt.

Már nős, és van egy kislánya, így kiemelten fontosnak kéne lenni számára a profi karriernek, de ahhoz, hogy sztenderd kezdő legyen, jobban kéne kibújni a blokkok közül és hatékonyabban játszani. A benne lévő fejlődési lehetőség miatt korábban fogják kiválasztani, mint teljesítménye indokolná.

36. Doug Martin

Poszt: Running Back (futó)
Egyetem: Boise State
Magasság: 5’9” láb (178 cm)
Tömeg: 223 font (101 kg)
Előrejelzés: 2. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
4.55
3 cone drill: 6.79
20 yard shuttle: 4.16
Helyből távolugrás: 10’ láb (305 cm)
Súlypontemelkedés: 36 inch (91.4 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 28

Martin egy bowlinggolyóra hasonlító játékos, a mai NFL sztárok közül leginkább Ray Rice és Maurice Jones-Drew állítható vele párhuzamba. Alulértékelt futó, akiről kevesebb szó esik, mint megérdemelné, a legtöbb forrás Richardson után David wilsont (Virginia Tech) vagy Lamar Millert (Miami) tartja a legjobb elérhető játékosnak ezen a poszton.

Tény, a Boise State gyenge sorsolása nála is faktor, és a fenti duóval ellentétben azt se lehet mondani, hogy kímélte magát az elmúlt években. Rengeteg ütközést vállal, és jó százalékkal készteti hibára a védőt, szívós, agresszív, remek blokkoló, és elkapásban, sőt visszahordásban is használható. Az elmúlt 4 év legeredményesebb irányítója, Kellen Moore csapattársaként volt képes 1260 majd 1299 yardot futni két kezdő idényében, 28 touchdownt kombinálva. Elhivatottságát mutatja, hogy karrierje elején még a védelemben is számoltak vele.

Negatívumnak számít a fumble-jei száma, valamint mérete az NFL-ben visszaüthet a sérülékenység miatt. Társai az „izomhörcsög” becenevet aggadták rá, ez is beszédes. Martin a kezdő posztért fog versengeni a legjobbak között is, előélete alapján nem rossz esélyei vannak rá, hogy egy NFL csapat első számú futója legyen.

37. Mohamed Sanu

Poszt: Wide Receiver (elkapó)
Egyetem: Rutgers
Magasság: 6’2” láb (188 cm)
Tömeg: 218 font (99 kg)
Előrejelzés: 2. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
4.54
3 cone drill: 6.88
20 yard shuttle: 4.21
Helyből távolugrás: 10’6” láb (320 cm)
Súlypontemelkedés: 36 inch (91.4 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 19

A Sierra Leone-i felmenőkkel bíró elkapót egész karrierje alatt verte a sors gyengébbnél gyengébb irányítókkal, így alig futott hosszú útvonalakat, minél gyorsabban igyekeztek a kezébe varázsolni a labdát, vagy már eleve a center neki adta, hogy wildcatből varázsoljon. Sanu így tipikus slot receiver tulajdonságokkal van felvértezve, de ellenben a legtöbb slot WR-rel, ő tudna a szélen is játszani, csak nem volt még rá alkalma. Mindent elmond a Rutgers taktikájáról, hogy a North Carolina ellen Sanu megdöntötte a Big East konferencia elkapás rekordját, 13-mal, egy hétre rá pedig 16-ra javította.

Az sem hétköznapi, hogy a középiskola utolsó évében nem focizhatott, mert 19 évesen túlkorosnak számított, a Rutgers pedig eleinte safetyként akarta használni. Három év alatt 125 futása volt, 9 touchdownt ért el, 18 passzából pedig 4 ért véget hat ponttal, és még punt visszahordóként is segítette övéit. Sanu igazi mindenes volt, olyan, mint tavaly Randall Cobb Kentuckyból, csak jobb fizikai adottságokkal. Minden probléma ellenére 2011-et 1206 yarddal zárta, és kétségtelen, hogy óriási potenciál lakozik benne.

Sokoldalúságába könnyen beleszerethetnek már az első kör végén, vagy a második elején, és ha megtanítják rá, hogy a szélen miként lehet boldogulni, és korrekt társakat kap maga köré, még sok örömöt okozhat szurkolóinak az NFL-ben is.

38. Josh Robinson

Poszt: Cornerback
Egyetem:
Central Florida
Magasság: 5’10” láb (178 cm)
Tömeg: 199 font (90 kg)
Előrejelzés: 2. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
4.33
3 cone drill: 6.55
20 yard shuttle: 3.97
Helyből távolugrás: 11'1" láb (338 cm)
Súlypontemelkedés: 38.5 inch (97.8 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 17

Ha cornerback és Central Florida, akkor elsőre mindenkinek Asante Samuel juthat eszébe. Robinson is hasonló kvalitású védő, csak ő a speciális egységben is használható, és nem kell félteni ha ütközik, ami a legnagyobb probléma szokott lenni a hozzá hasonló magassággal bíró CB-k esetében. Robinson sem túl fizikális, de legalább van rajta izom.

Kellően gyors, tömege is kifejezetten jó, és fő erőssége, hogy kiváló ösztönökkel bír, tipikus shutdown corner, aki egy teljes meccsre ki tud kapcsolni egy elkapót. Hamar nevet is szerzett magának a konferenciában, így sok dolga nem volt, interceptionökben az újoncként szerzett 6 után visszaesett, de elütött passzban, ami tán még fontosabb statisztika, csak kettővel maradt el az iskolarekordtól, amit meglepetésre Samuel tart.

Alulértékelt játékos, aki veszélyes a labdára, jó keze van, igaz, ha hozzájut, akkor hajlamos felelőtlen lenni vele és visszaajánédkozni. Még ráfér némi csiszolás, de nickelbacknek hamar betehető, és nem kell sok idő, hogy kezdő szintű cornerré érjen, mert a hibái még javíthatók.

39. Amini Silatolu

Poszt: Offensive Guard (támadófalember)
Egyetem: Midwestern State
Magasság: 6’4” láb (193 cm)
Tömeg: 311 font (141 kg)
Előrejelzés: 2. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
5.43
3 cone drill: 7.95
20 yard shuttle: 4.87
Helyből távolugrás: 8’11” (272 cm)
Súlypontemelkedés: 31.5 inch (80 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 28

A draft fekete lova a harmadosztályból érkezik, de ellentétben Janoris Jenkinsszel, ő sose játszott magasabb osztályban, sőt... Karrierjét a JuCo ligában kezdte, a kétéves képzés elvégzése után pedig a Nevadához távozott volna, de nem felelt meg a tanulmányi elvárásoknak, így Texasban kötött ki a Midwestern State-nél. Ligájában kétszer is álomcsapatba került, vak oldali tackle-t játszott, és könnyedén pakolta félre a szembe kerülő játékosokat, főleg futásnál brillírozott. Hozzá kell tenni, hogy a Div2-ben profi karrierről aligha álmodnak a játékosok, így minőségi ellenféllel még sohasem találkozott. A Senior Bowlon megtehette volna, de épp sérült volt. A combine így fontos támpontnak számított nála is, de semmi extrát nem láttunk tőle, közepes adatokat szállított, súlyemelésben kicsivel gyengébbet.

Az kiderült, hogy Silatolu az NCAA élvonalban is megálta volna a helyét, de hogy a profik közt mennyi idő lesz mire felveszi a ritmust, és felveszi-e egyáltalán, az nagy kérdés. Az biztos, hogy nem elég mobilis hozzá, hogy a szélen játszon, erejét viszont guardként remekül ki lehet használni. Kritikus lesz, hogy mit tud kezdeni a blitz ellen, ugyanis ezzel már a Midwestern State színeiben is gondjai voltak, a nagyok között meg más lesz az iram.

Az értékét nehéz eltalálni, a szűkös támadó falember kínálat miatt a 2. körben is elkelhet, de azon se nagyon lehet fennakadni, ha csak 5. körben lel gazdára a tongai származású tehetség.

40. Zach Brown

Poszt: Külső Linebacker
Egyetem: North Carolina
Magasság: 6'1" láb (185 cm)
Tömeg: 244 font (111 kg)
Előrejelzés: 2. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
4.48
3 cone drill: 7.26
20 yard shuttle: 4.32
Helyből távolugrás: 9’8” (295 cm)
Súlypontemelkedés: 35 inch (88.9 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 22

Számos olyan linebacker van az idei drafton, akik mérföldeket képesek lefutni egy meccs alatt a teljes pályát bejátszva, de felépítésben hagynak kívánni valót maguk után. Ebbe a csoportba tartozik Lavonte David (Nebraska), Bobby Wagner (Utah State), Mychal Kendricks (Cal) és Zach Brown is, de talán ő a legígéretesebb közülük.

Fizikálisan mindenképp, hiszen atletizált is az egyetemen, a 60 méteres rekordot ő tartja (6.72). Középiskolában még bírkózni is járt, 29 meccsen maradt veretlen.

Az egyetem előtt egy évet a Hargrave katonai akadémián töltött, ahonnan minden évben érkeznek az NFL-be néhányan. A UNC csapatában két jelenlegi, és egy leendő profi linebacker társaságát élvezhette, Bruce Carter és Quan Sturdivant is tavaly került a ligába – igaz még semmit se mutattak – Kevin Reddick pedig jövőre érkezik nagy reményekkel.

Sebessége, agilitása tehát kiváló, de egy linebackernek erő sem árt, illetve futball IQ, ebből Brown hiányban szenved. Pont a rutin hiánya az, ami miatt nem érdemes új helyre szoktatni, ha maradna 4–3-as gyenge oldali linebacker, jobb helyzetből kezdhetné profi karrierjét. Brown jó nyersanyag, így érdemes beruházni rá, de kapásból nem lesz húzóember, sőt a kezdőbe kerüléssel is meggyűlhet a baja. Nehéz megjósolni, hogy az említett linebackerek milyen sorrendben kelnek majd el a 2-3. napon.

A BOWL.HU AJÁNLJA: ÉLŐ DRAFTELEMZÉS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik