Székely himnusz és Nélküled a román élvonalban? Sepsi történelmet írhat!

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2016.12.19. 14:11
null
A szurkolókon nem múlhat a Sepsi feljutása (Fotó: facebook.com/osksepsi)
Székelyföldnek, illetve a székelyföldi magyaroknak még sosem volt élvonalban szereplő futballcsapatuk, akár a román, akár 1940 és 1944 között a magyar bajnoki rendszerhez tartozott – most viszont, 70 év után, ismét álmodozhatnak a háromszéki szurkolók...

A román Liga 2-ben novemberben az a szokatlan helyzet állt elő, hogy az egyenes feljutást biztosító első és második helyet két újonc, tavasszal még harmadosztályú együttes foglalta el: a Juventus Bucuresti és a Sepsi OSK. Az őszi idény végére a sepsiszentgyörgyiek – akik a visszalépések miatt jelenleg riválisaiknál eggyel kevesebb mérkőzést játszottak – visszaestek az ötödik helyre, de így is mindössze négy pontra vannak az egyenes feljutástól, és háromra az osztályozót jelentő harmadik helytől.

AZ 1947-ES TILTAKOZÁSTÓL A 2011-ES ÚJJÁSZÜLETÉSIG – SZENTGYÖRGYI FUTBALLTÖRTÉNELEM

Szentgyörgyi csapat csupán egyszer állt a román élvonal kapujában: az 1946–1947-es szezonban a Textila csak rosszabb gólaránnyal szorult a szintén 37 pontos FC Ploiesti mögé a B-osztály I. csoportjában. A székelyföldi együttes ezzel osztályozóra volt jogosult, ám azon már nem vett részt, így tiltakozva az ellen, hogy Ploiesti-nek sikerült elérnie a Poli Iasi ellen elvesztett találkozója újrajátszását, és azt megnyerve szerezte meg a feljutást érő csoportgyőzelmet.

Egy évvel később a győztes Metalochimic Bucuresti-től csak egy ponttal lemaradva lett harmadik a Textila, amely 1949-ben is megismételte ezt a helyezést – azóta viszont többnyire a kiesés ellen küzdött az aktuális szentgyörgyi klub, már amikor másodosztályú volt. 1955 és 1975 között ugyanis a harmadik vonalban ragadt a szentgyörgyi foci, amely hosszabb távon csak a nyolcvanas években tudott megkapaszkodni a B-osztályban, ám ekkor is általában a 11. hely volt a legjobb eredménye az Oltul, CSM, majd IMASA névre keresztelt csapatnak. 1990 óta viszont ismét hosszú szünet következett, az Olt FC csupán egyszer, 2003-ban tudott feljutni a másodosztályba, ám a következő évben ki is esett.

Az időközben megszűnt Olt FC helyét a 2011-ben alapított Sepsi OSK töltötte be, a Diószegi László pékipari vállalkozó alapította csapat a hagyományos piros-fehér színeket is átvette. A Liga 3-ba 2014-be jutott fel, majd idén tavasszal már a másodosztály is összejött, melyben a döcögős kezdés (hazai vereség a Brassótól) után lassacskán beindult a szekér. Szeptember közepe után 11 bajnoki meccsen keresztül nem talált legyőzőre a Sepsi OSK (9 győzelem, 2 döntetlen), miközben a kupában egy 5–1-es győzelemmel „vágott vissza” a Brassónak. A kupaálmokat ugyan az élvonal élmezőnyéhez tartozó CS Universitatea Craiova szertefoszlatta a hosszabbításban elért 1–0-s sikerrel, de a bajnokságban a szentgyörgyiek megragadtak a közvetlen élmezőnyben, bár utolsó két, egyaránt idegenben játszott mérkőzésükön csak egy pontot szereztek.

A Székely himnusz a Sepsi-szurkolók előadásában



A SZURKOLÓK MÁR A FELJUTÁSRÓL ÉNEKELNEK – A VEZETŐSÉG MÉG NEM

A szurkolók már a feljutásról énekelnek, de a klub vezetősége igyekszik realista maradni.

ÁTRENDEZŐDÉS A ROMÁN FUTBALLBAN

Romániában jelenleg egyszerre zajlik a futballrendszer szerkezeti átalakítása és a futballtérkép gazdasági-politikai okokra visszavezethető átrendeződése. A szövetség 2015-ben 18-ról 14-re csökkentette az élvonal létszámát, bevezetve a rájátszást (az 1–6., illetve 7–14. helyezettek játszanak egymás között egy újabb oda-vissza kört, de az alapszakaszból csak a megszerzett pontok felét viszik tovább a csapatok), erre a szezonra pedig a Liga 2-ben szüntette meg a kétcsoportos rendszert.

Az ok mindkét esetben a kellő számú, valóban versenyképes csapat hiánya volt, ám a kitűzött célt, a visszalépések elkerülését így sem sikerült elkerülni: az eredetileg tervezett 22 helyett csak 20 klub nevezett, és ezek közül is menet közben kiszállt a Soimii Pancota és az ACS Berceni. Sajtóhírek szerint a téli szünetben további csapatok is visszaléphetnek, a legnagyobb gondok Tatrangon, Ramnicu Valceán és Szatmárnémetiben vannak.

Péter László sportszociológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem tanára szerint a román futballban most érkezett el az a pillanat, ami 1920 óta várható volt: a hangsúly Erdélyből teljesen áttevődik a Kárpátokon túlra.

„Gazdaságilag ez nem normális helyzet, sok csapat a fejletlenebb régiókat képviseli, miközben az erdélyi vállalkozók jóval visszafogottabbak, mint korábban. Ennek oka egyértelműen a Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) tevékenysége. Ugyanakkor Erdélyben jóval kevesebb a nyílt önkormányzati támogatás, miközben a Regátban részben politikai okokból, részben a tévés jogdíjak miatt, kistelepüléseken is sokkal magasabb” – állítja Péter László.

„Akkor térjünk vissza a feljutás kérdésére, ha majd ott leszünk a feljutó helyen. Nagyon kemény tavaszunk lesz, csak hét mérkőzéssel hazai pályán és kilenccel idegenben – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak Kertész Dávid klubelnök, aki szerint a várakozáson felüli szereplés csak annyiban módosítja az eredeti célokat, hogy immár nem a 8–10., hanem a 4–6. helyek valamelyikére várják a csapatot. Ez azonban feljutást ugyanúgy nem érne.

Az elöljáró a csapat anyagi lehetőségeiről csak annyit mondott, annyi pénzük van, amennyi kell ahhoz, hogy itt legyenek. Az mindenesetre árulkodó, hogy a feljutásra pályázó csapatokhoz hasonlóan a télen a Sepsi OSK is törökországi edzőtáborba utazik – a szentgyörgyi labdarúgás történetében először.

Ugyanakkor az elnök szerint, bár nagyon jó játékosaik vannak, biztosan nem az övék a legerősebb keret, viszont nekik sikerült a legjobban csapattá összekovácsolniuk a futballistákat. Az erősítés azonban így is ráfér az együttesre. Kertész elmondta, ahhoz, hogy a nyáron még erősebb legyen a Sepsi OSK, elsősorban a télen kell jól igazolniuk.

Márpedig az idei igazolások eddig jól sikerültek Szentgyörgyön. Nyáron sikerült hazacsábítani a 2000-es évek legjobb szentgyörgyi játékosát, Hadnagy Attilát, aki egy évtizedes élvonalbeli pályafutást tud maga mögött a Petrolulnál, Brassóban és az FC Botosani-nál. A 36 éves csatár 18 találatával vezeti a Liga 2 góllövőlistáját, a keret legértékesebb játékosának azonban a 21 éves, korábban ifiválogatott kapus, Niczuly Roland számít – a szintén háromszéki, egészen pontosan kézdivásárhelyi születésű kapuvédő korábban a kolozsvári Universitateánál védett.

A legjobb helyi játékosok mellett elsősorban a szentgyörgyi futballal mindig szoros kapcsolatokat ápoló Brassó megyei csapatoktól igazolt a Sepsi OSK, a nyáron három játékos érkezett az FC Brasovtól és szintén három a tatrangi Unireától. Issa Thiaw személyében egy idegenlégiós is van a keretben, ám a 24 éves szenegáli középpályás már korábban is Romániában, az Arad megyei Pankotán játszott.

És amíg a keretben kisebbségben vannak a helyi játékosok, a szakvezetés teljes egészében született szentgyörgyiekből áll. A technikai igazgató, Polgár László 1984 és 1991 között Brassóban volt élvonalbeli kapus, a 36 éves vezetőedző, Valentin Suciu karrierje viszont teljes egészében a háromszéki focihoz kötődik: a harmadik ligás FC Zágon trénere volt mielőtt 2013-ban megkapta a Sepsi OSK kispadját.

A téli szünet első igazolása azonban nem egy játékos, merthogy Magyarországról hoz szakmai igazgatót a klub: Sándor Istvánt. Nem ez az első kapcsolódási pont Magyarországgal, hiszen a támogatók között is akad anyaországi cég (a Gyermelyi), s a klub utánpótláscsapatait a Puskás Akadémia Csíkszeredában működő „fiókintézménye”, a Székely Akadémia sepsiszentgyörgyi alközpontja biztosítja.

A felnőttcsapatok között viszont hamarosan akár egymás riválisa lehet a két székely megyeközpont, hiszen az FK Csíkszereda csoportelsőként zárta az őszt a Liga 3-ban, és kimondott célja a másodosztályba jutás.

Egy Hadnagy-gól a 18-ból, és 2–1-es győzelem

EGY RÉGI ÁLOM; STADIONTERVEK MAGYARORSZÁGRÓL KAPOTT SZÉKEKKEL

A JUVENTUS AZ ÉLVONALBA TART
A Liga 2 őszi idényében végig a Juventus Bucuresti állt az élen, amely hatpontos előnnyel várja a tavaszi szezont. Ez a klub nem azonos az 1924-ben alapított, 1930-ban bajnoki címet szerző Juventusszal, amelyet a kommunista rendszer idején előbb Petrolulnak neveztek át, majd 1952-ben Ploiesti-re költöztettek. A három bajnoki címet (1958, 1959, 1966) és három kupagyőzelmet (1963, 1995, 2013) szerző Petrolul a tavasszal kiesett az élvonalból és csődbe ment, a klub egykori játékosai által újraszervezett csapat jelenleg a negyedik ligában szerepel.

A Liga 2-ben vezető Juventust 1992-ben alapították, egy ideig Juventus Colentina néven is szerepelt, a másod- és harmadosztály között ingázva, az ősszel újoncként uralta a másodosztályt. Hogy Ilie Ciuclea tulajdonos komolyan gondolja a feljutást, azt jól tükrözi, hogy a klubelnöknek sikerült megnyernie a román szövetség korábbi főtitkárát, Gheorghe Chivorchiant, aki korábban Bákóban, Temesváron és Piatra Neamton is első osztályú klubokat vezetett. A bukaresti csapat technikai igazgatója, Marin Barbu játékosként két időszakban (1979–1981 és 1992–1993) is megfordult Sepsiszentgyörgyön.

Szentgyörgyön nem kimondottan és nem azonnal, de a Liga 1-re vágynak.

Az 55 ezres, 75 százalékban magyarok lakta város polgármestere, Antal Árpád szerint régi álmuk egy jó futballcsapat. A város jelenleg éves szinten mintegy 100 ezer euróval támogatja a klubot (Kovászna megye tanácsa is nagyságrendileg hasonló összeggel), a polgármester szerint kötelességük volt odaállni a csapatot létrehozó helyi vállalkozó mellé.

„Ezt a projektet Diószegi úr indította el, saját tőkéből, nekünk pedig sokkal egyszerűbb odaállni valaki mellé, mint közpénzből belevágni ilyesmibe. Minden szentgyörgyi elégedett lehet ezzel a folyamattal, ahogy a csapat a negyedik osztályból feljutott a másodikba, itt talán egy picit meg is kellene állni. De ha oda kerülünk, nem fogunk félreállni a feljutás elől” – mondta Antal Árpád.

A városvezetés céljai között a mintegy 5000 férőhelyes stadion modernizálása is szerepel, ehhez azonban előbb meg kellene szerezni a létesítmény tulajdonjogát a román sportminisztériumtól – amennyiben ez sikerül, a polgármester szerint belevágnak a fejlesztésbe. Ennek első lépése lenne a lebontott budapesti Puskás Ferenc Stadionból kapott 1500 ülőhely tavaszra tervezett felszerelése, korábban egyébként a Ferencvárostól is kapott székeket a klub, az Albert Flórián Stadion lebontásakor.

SEPSI SIC, FUTSAL ÉS A SZÉKELY LÉGIÓ – SZENTGYÖRGYI SPORT- ÉS SZURKOLÓI ÉLET

Nem ez lenne a sepsiszentgyörgyi önkormányzat első ilyen jelentős projektje, hiszen jelenleg is zajlik a város új, multifunkcionális sportcsarnokának építése, a háromezer férőhelyes létesítményt a jövő év elején adják át. Elsősorban a Sepsi SIC női kosárlabdacsapatának otthona lesz, amely 2016-ban bajnokságot és Román Kupát is nyert, évek óta folyamatosan telt házas mérkőzéseket játszik az 1100 néző befogadására képes Szabó Kati Sportcsarnokban.

A kosárklub a város és Kovászna megye közös vállalkozása, amely az elmúlt évtizedben a város sportéletének zászlóshajója lett. A teremfutballcsapat szerepel még hosszú ideje az élvonalban, a most éppen Sepsi Futsal néven futó együttes 2012-ben és 2013-ban is ezüstérmet szerzett.

A szentgyörgyi csapatokat legerősebben összekötő kapocs a Székely Légió, a fanatikus szurkolótábor, amely délelőtt még pirosba öltözve buzdítja a futballistákat, hogy délután már zöldben szurkoljon a kosaras lányoknak. Természetesen magyarul! A Székely himnusz és a Nélküled elmaradhatatlan elemei a programnak.

A Székely Légió tagjai gyakran éneklik a Nélküledet is



A labdarúgó-mérkőzéseken a hazai átlagnézőszám 1400 körül alakult (ebből mintegy 250-en állandó bérletesek), kiemelkedően sokan a nyitó fordulóban voltak (2800), de például a Craiova elleni kupameccsre csaknem ezer szentgyörgyi szurkoló rándult át Brassóba (a kupamérkőzést azért kellett a 30 kilométerre fekvő Brassóban játszani, mert esti időpontra írták ki a találkozót, és Szentgyörgyön nincs világítás a stadionban). Ha összehasonlítjuk a Liga 1 egyre csökkenő nézőszámaival, azt látjuk, hogy a román élvonalban négy csapat is ennél alacsonyabb érdeklődés mellett játszotta ősszel a hazai mérkőzéseit.

TÉRKÉPRE FEL!

A Liga 2 tavaszi szezonja február 25-én indul, a Sepsi OSK Nagyváradon kezd, a Luceafarul ellen. A riválisok többsége, a Brassó, az aradi UTA vagy a szatmári Olimpia évtizedeket töltött az élvonalban, ugyanakkor a szentgyörgyi projekt ezen a szinten anyagilag sokkal stabilabb lábakon áll. A Liga 1-ben ugyan a jelenlegi költségvetés többszörösére lenne szükség, viszont ott már az eurómilliós nagyságrendű televíziós jogdíjakból jelentős bevétellel is lehet számolni.

Ahogy Antal Árpád fogalmazott: „Miután mi lettünk a romániai női kosárlabdázás fővárosa, most szeretnénk felhelyezni Sepsiszentgyörgyöt az ország futballtérképére.”

A LIGA 2 ÁLLÁSA
1.
FC Juventus Bucuresti 19 14 3 2 34– 7 45
2. UTA Arad 19 12 3 4 33–21 39
3. FC Brasov 19 11 5 3 31–17 38
4. Olimpia Satu Mare 19 11 4 4 29–16 37
5. Sepsi 18 10 5 3 30–16 35
6. Mioveni 19 10 4 5 23–13 34
7. Chindia Targoviste 19 9 2 8 27–22 29
8. Luceafarul Oradea 19 8 2 9 20–18 26
9. Foresta Suceava 19 8 2 9 32–35 26
10. Braila 19 8 2 9 20–24 26
11. Afumati 18 7 4 7 22–19 25
12. Calarasi 19 6 5 8 22–26 23
13. Clinceni 18 6 3 9 28–37 21
14. Ramnicu Valcea 19 4 7 8 17–21 19
15. Politehnica Timisoara 19 4 5 10 22–35 17
16. Balotesti 18 3 4 11 19–36 13
17. Tarlungeni 19 2 5 12 16–37 11
18. Metalul Resita 19 3 1 15 18–43 10
19. Pancota KIZÁRVA
20. Berceni KIZÁRVA

A bajnokság első két helyezettje feljut az élvonalba, a harmadik helyezett osztályozót játszik az első osztályba kerülésért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik