SOMOGYI ZSOLT 2022.06.25 23:05 Frissítve: 2022.06.26 09:45

Ruud-tánc – Somogyi Zsolt jegyzete

 

 
Ruud van Nistelrooy: Jobban szeretek edzést vezényelni, mint futballozni

Ki számít jó edzőnek? Hogyan lehet különbséget tenni két tréner között? A Fradival bajnoki címet nyerni, vagy bent maradni a Gyirmóttal – melyik a nagyobb szakmai feladat? Nem annyira könnyű kérdések ezek, talán az a megállapítás lehet legközelebb az igazsághoz, hogy azt nevezhetjük jónak, aki a rendelkezésére álló keretből a legtöbbet hozza ki, akinél fejlődnek, tanulnak, előrelépnek a játékosok, akire hallgatnak – nem okvetlenül az a jó, akit szeretnek a játékosai, és nem is az, aki a legtöbb serleget hódította el... Bár az nem hátrány, ugye.

Ruud van Nistelrooy a téma, a korábbi klasszis csatár a PSV vezetőedzője lett, ez pedig a másik örök kérdést veti fel: szükséges-e a sikeres edzői karrierhez a magas szintű játékosmúlt? Nem baj, ha valaki ismeri az öltöző dinamikáját, ha átélte, milyen a kispadon ülni hetekig, vagy gólt nem rúgni meccseken át, de maga Carlo Ancelotti (róla megállapíthatjuk, nagyszerű játékosból lett szenzációsan jó edző) mondta: belerúgni a labdába és a tíz-tizenöt tagú stábod mellett huszonöt játékost vezényelni, felkészíteni, meccselni egészen más szakma. Ha Johan Cruyff, a minap ötvenéves Zinédine Zidane vagy éppen Nyilasi Tibor jut eszünkbe, akkor igen, tudunk sok példát arra, hogy valaki a pályán és a kispadon is képes volt maradandót alkotni, míg Sir Alex Ferguson, José Mourinho vagy Marco Rossi játékoskarrierje dicséretes, de edzőként sokkal sikeresebbek lettek.

Az internetes adatbázis szerint Van Nistelrooy a Manchester United mezében 95, a Real Madridéban 46, a nemzeti csapatban 35 gólt szerzett, tudjuk, hogy kiváló befejező csatár volt – de milyen edző lesz? Azt gondolom, a szurkolói lélektan része, hogy a pályán megismert, megkedvelt személyiségnek szurkol, hogy edzőként is sikeres legyen: nekem fájt, hogy Andrea Pirlo a legrosszabb pillanatban lett a Juventus edzője, és szurkolok Xavinak, hogy visszavezesse a Barcelonát a csúcsra, noha egyik klubnak sem drukkolok – de a nagy játékosoknak, a klublegendáknak valamiért szorítok, hogy ne okozzanak csalódást. Nem is annyira a szurkolóknak, inkább önmaguknak.

Ruud van Nistelrooy volt a PSV korosztályos csapatainak edzője, segédedző a holland válogatottnál, elérkezett az idő, hogy ő irányítsa az eindhoveniek felnőttcsapatát – szavainak hitele lesz, de azt talán még ő sem tudja, ki számít jó edzőnek...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.08.07 14:26:44

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Mindkét csapat nyerhetett volna, annyi helyzet volt, végül egy sem ment be...

2022.08.06 22:52:41

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), CSELŐTEI MÁRK (percről percre)

A hajrában emberelőnybe kerültek a sepsiszentgyörgyiek, de a helyzetek ezt követően is kimaradtak.

2022.08.06 18:35:08

Minden más foci TŐKE JÁNOS BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A Novi Pazar a Partizan Beograd után megverte a TSC-t is, egyetlen jól eltalált lövés döntött a bajnokin.

2022.08.02 15:05:26

Minden más foci nemzetisport.hu

Rodrygo Silva de Goes brazil válogatott labdarúgó is a BioTechUSA márkanagyköveteinek csapatát erősíti. (x)

2022.08.02 22:36:53

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az utóbbi években megerősödő szurkolói testvériség ma már ott tart, hogy Dunaszerdahelyre meccsre járni sikk, és nemcsak a Felvidékről, hanem az alig egy-két órás autóútnyira fekvő magyarországi településekről, sőt, Székelyföldről is. A túra minden áldásával és lappangó veszélyével együtt.