„Mint embert küldeni a Holdra” – 840 nap után nyert újra a Fort William

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2019.08.01. 13:22
null
A Fort William győzelmet ünneplő csapata (Fotó: Twitter/Fort William FC)
Ilyen csak szökőévente történik! No jó, ez túlzás, mert a 840 nap valójában nincs négy év, sőt, a kettő és felet sem éri el. Ugyanakkor két győzelem közt tekintélyes idő. Ennyit kellett várniuk az egyszerűen csak az Egyesült Királyság legrosszabb profi csapatának titulált skót együttes, a Fort William FC játékosainak az újabb sikerre. Az ötödosztályú csapat kupameccsen 5–2-re megverte a Nairn Countyt.

A legutóbbi győzelem óta eltelt napok száma: 0. Scott Hunter, a Fort William középpályása a Tweeteren nullázta ki a képzeletbeli számlálót. A legutóbbi bajnoki idényt mínusz 221-es gólkülönbséggel, a skót bajnoki piramis ötödvonalát jelentő – félprofi – Highland League utolsó, azaz 18. helyén záró együttes 5–2-re nyert a Nairn County ellen.

Legutóbbi sikerüket három bajnoki évaddal korábban, a 2016–2017-es kiírásban hozták össze, akkor a Strathspey Thistle-t győzték le 4–1-re – hívta fel a figyelmet a BBC. Azóta 73 bajnokit játszottak le – sikertelenül.

A győzelem óriási visszhangot váltott ki a brit sajtóban, a közösségi médiáról nem is beszélve. Volt, aki egyenesen a Holdra lépéshez hasonlította a Fort Willian győzelmét. Tény, ami tény, a sikerhez hozzájárult néhány „rakéta”, például Harry Nicolson szabadrúgásgólja, amellyel 3–2 lett az állás a második félidő elején.

„Micsoda este a Claggan Parkban, hihetetlen érzés. Nagy köszönet mindenkinek, aki velünk volt ma este! És szintén köszönet mindazoknak, akik online, a világ minden tájáról velünk ünnepelnek most. A ti támogatásotok sem maradt észrevétlen” – üzente meg a klub hivatalos Twitter-csatornáján a győzelem után, ahol aztán néhány statisztikai adatot is közöltek. Két nap alatt 7 ezer főről majdnem a duplájára, 13 ezerre növelték követői bázisukat az oldalon, mindezt a mérkőzésnek és a győzelemnek köszönhetően.

Érdekesség, hogy februárban már közel állt a Fort William, hogy megtörje nyeretlenségét, ám hiába vezetett a félidőben, a mérkőzést a pálya állapota miatt félbe kellett szakítani...


A Fort Williamnél egyébként eddig is remekül működött a „született vesztes”-brand – korábban a Nemzeti Sport Online-on is ajánlottuk a FourFourTwo 2018-ban róluk írt riportját. A Nairn County elleni találkozón, ha nem is volt telt ház az 1800 fő befogadására alkalmas otthonukban, bőven akadtak nézők a videók tanúsága szerint. Most pedig azon sem lepődnénk meg, ha a rögvest promótálni kezdett következő hazai meccsre, az augusztus 17-ei Keith FC elleni bajnokira ideiglenes lelátókat kellene felhúzni...

A siker viszont nem száll a csapat fejébe, a reggelt rádió- és tévéinterjúkkal nyitó Hunter például már el is indított egy jótékonysági árverést a társak által dedikált mezéért.


Aki pedig a „profi” (inkább félprofi) státuszt említve elgondolkodott volna, milyen csillagászati összeget lehet zsebre tenni, ha az ember a Fort Williamnél játszik, a BBC ezt is elárulja: győzelmi prémiumok nélkül átlag 20 fontot (cirka 7000 forintot) hetente.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik