FFT 2021.10.22 14:49 Frissítve: 2021.10.22 14:59

FFT: Puskás, a „hazaáruló” – titkos levéltári iratok Puskás Ferencről

A 2009-es Puskás Hungary dokumentumfilm korábban sohasem idézett titkosszolgálati dokumentumokat, Puskás Ferencről készített feljegyzéseket mutatott be. Almási Tamás rendező munkatársa, Kőrösi Gábor újságíró, a TV2 szerkesztő-riportere volt a film levéltári kutatásokért felelős stábtagja. A FourFourTwo őt kérte fel, hogy elemezze az akkor fellelt dokumentumokat.

„Biztos, hogy ügynökök figyelték Puskást” – ez már az első megbeszélésen elhangzott a Puskás Hungary rendezőjének, Almási Tamásnak a szájából. „Biztos, hogy vezettek róla titkosszolgálati dossziét, találjuk meg!” – folytatta, és a film alakulása közben ezt legalább olyan fontosnak tartotta, mint azt, hogy „Pelé beszéljen Puskásról”.

Amikor elkezdtük készíteni a Puskás Hungaryt, sokat gondolkodtunk azon, hogy mi újat lehetne megtudni a leghíresebb magyarról. Szerte a világon ismertek a góljai, a mondásai, Kispesttől Madridon és Athénon át Melbourne-ig vannak róla legendák, történetek, közös fotók. Számtalan könyv és film született már róla, így nem voltunk egyszerű helyzetben, amikor azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy olyan információkat tudjunk meg, amelyeket még soha senki.

A film rendezője, Almási Tamás és az egyik producer, Hollósi G. Zsuzsanna kezdettől fogva bízott abban, hogy értékes, eddig ismeretlen levéltári anyagokat fogunk találni Puskásról. A rendező biztosra vette, hogy egy olyan híres és a Magyar Népköztársaság számára fontos embert, mint Puskást, ügynökökkel figyeltettek, minden lépését követték, jelentéseket írtak arról, hogy kikkel találkozik, és miről beszél. Almási Tamás irányításával mindent elkövettünk: hosszú hónapokon át, fáradhatatlanul, szakemberek közreműködésével kerestük az iratokat, és egy idő után jöttek az eredmények. Akkor még nem is sejtettük, hogy micsoda kortörténeti kincseket találunk.

A dokumentumfilmben szó esik ezekről az ezidáig titkos anyagokról, de most még több részlet kerül napvilágra. Hogy átérezhető legyen a korabeli iratok elképesztő, a korszak minden jellemzőjét magán viselő stílusa, gyakran idézem majd az eredeti szövegeket. A Puskás Hungary hitelességét bizonyítja, hogy filmfesztiválokon több rangos magyar és külföldi díjat nyert.

Kőrösi Gábor hallatlanul izgalmas cikke elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

2021.11.26 18:20:04

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

1998-ban hazai közönség előtt vezette világbajnoki címig a francia labdarúgó-válogatottat.

2021.11.26 23:00:02

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. A korábbi válogatott csatár profi karrierje során egy-egy mérkőzésen a védők darálójában teljesített kocogva, sprintelve, felugorva, megindulva körülbelül hét kilométert (feltéve, hogy végig a pályán volt), s ha ezt az adatot vesszük alapul, akkor az Athén–Spárta–Athén futása során zsinórban hetven egykori meccspenzumát tudta le 95 óra leforgása alatt.

2021.11.26 20:36:05

Minden más foci CS. B.

Dróth Zoltán a kispadon kezdett, de a 29. percben azért vállalt egy gólt.

2021.11.26 14:51:20

Minden más foci CS. M.

Kleinheisler László kezdett, csapata a 88. percben fordított, majd a hosszabbításban is betalált.