Az öreg oroszlán utolsó makossája – Roger Milla, a vb-k legidősebb góllövője

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.12.07. 13:50
null
Roger Milla gólöröme az 1994-es vb Kamerun–Oroszország mérkőzésén. Bár válogatottja megalázó vereséget szenvedett, a csatár beírta magát a világbajnokság rekorderei közé (Fotók: AFP, Getty Images)
Máig nincs idősebb vb-gólszerző a kameruni Milla „apónál”, aki utolsó vb-találatát akkor szerezte, amikor már hét éve visszavonult a válogatottól...
NÉVJEGY: ROGER ALBERT MILLA
Született: 1952. május 20., Yaoundé
Állampolgársága: kameruni
Sportága: labdarúgás
Posztja: csatár
Válogatottsága/góljai: 77/43 (1973–1994)
Klubjai: Léopard Douala (1970–74), Tonnerre (1974–77, 1990–1994), Valenciennes (francia, 1977–79), Monaco (francia, 1979–80), Bastia (francia, 1980–84), St. Étienne (francia, 1984–86), Montpellier (francia, 1986–89), Saint-Pierroise (francia, 1989–90), Pelita Yaya (indonéz, 1994–95), Putra Samarinda (indonéz, 1995–96)
Kiemelkedő eredményei: 2x Afrika-kupa-győztes (1984, 1988), Afrika-kupa-2. (1986), Afrikai Kupagyőztesek Kupája-győztes (1975), 3x kameruni bajnok (1972–74), Kameruni Kupa-győztes (1991), 2x Francia Kupa-győztes (1980, 1981), 2x afrikai aranylabdás (1976, 1990), 2x Afrika-kupa-gólkirály (1986, 1988)

A röviden felszabadító orosz védelem hibájából David Embé térdére pattant a labda, onnan pedig az alig több mint egy perce beálló „aggastyánhoz”, a tizenhatos jobb oldalán helyezkedő Roger Millához. A 42 éves és 39 napos kameruni csatár remekül megtartotta a labdát a rátámadó Dmitrij Hlesztovval szemben, majd nyolc méterről jobbal a hosszú alsó sarokba lőtt. Történt mindez 1994. június 29-én, az Egyesült Államokban rendezett világbajnokság B-csoportjának utolsó csoportmeccsén, a 47. percben, 3–0-s orosz vezetésnél. A történelmi tettet végrehajtó gólszerző érdemeit nem csorbítja, hogy az oroszok végül 6–1-re győztek (öt gólt Oleg Szalenko szerzett), hogy egyik csapat sem jutott tovább, és talán még az sem, hogy a brit Declan Hill 2011-ben megjelent Bunda című könyve szerint piszok nagy bundameccs volt ez – merthogy sem azelőtt, sem azóta nem szerzett ilyen idős játékos gólt világbajnoki mérkőzésen.

Különösen szép teljesítmény úgy, hogy Roger Milla hét évvel korábban, 1987-ben visszavonult a válogatottságtól, majd a következő évben megint, 1989-ben pedig a profi futballnak is búcsút intett...

Harminchét éves múlt ekkor, és nem volt mit bizonyítania. Már 1976-ban ő volt Afrika aranylabdása, az elismerést a Tonnerre Yaoundé játékosaként érdemelte ki, amellyel az előző évben Afrikai Kupagyőztesek Kupáját nyert. Az Albert Roger Mooh Miller néven anyakönyvezett fiú gyerekként kényszerből bejárta az országot vasutas édesapjával – aki gyűlölte, ha fia futballozik, inkább vasutast faragott volna belőle is –, de első igazolása, 13 éves kora óta arról álmodozott, hogy a futball révén sokkal messzebb eljuthat, talán Európáig is. Az 1976-os afrikai Aranylabda meg is nyitotta ezt a kaput, a következő évben a francia Valenciennes szerződtette.

AZ 1994-ES MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA (MILLA GÓLJA 0:21-TŐL)


Ám az európai kaland keserű csalódásokkal járt. A Valenciennes-nél eltitkolták előtte, hogy a két külföldi státust már betöltötték a klubnál, így neki csak a harmadosztályban szereplő tartalékcsapatban jutott hely, az amatőröknek járó kvázi éhbérért, albérlet gyanánt pedig egy rozzant sufniban helyezték el. Miután kiverte a balhét és kiharcolta a tisztességes bánásmódot, inkább eladták a Monacónak – ott viszont Gerard Banide edzővel kölcsönösen utálták egymást, és ott is jóval kevesebb gázsit kapott, mint európai társai.

Tizenhárom éven át egymásnak passzolgatták a francia egyesületek, hat csapatnál fordult meg, elmondása szerint a Montpellier elnöke, Louis Nicollin volt az egyetlen, aki nem verte át. Bár 131 gólt szerzett francia tétmérkőzéseken, nemigen tudott beilleszkedni a már akkor is meglehetősen uniformizált, a kreativitást és az egyénieskedést elfojtó európai klubfutballba. Ő művész volt, kreatív elme, aki kedvelte a szokatlan megoldásokat és szinte táncolt a pályán. Ha nem léteznének nemzetek közötti mérkőzések, Milla nevét valószínűleg egyetlen futballrajongó sem ismerné ma. Mert ő címeres mezben tudott igazán varázsolni.

1990: Bohócot csinált a kolumbiai kapus René Higuítából a világbajnoki nyolcaddöntőben
1990: Bohócot csinált a kolumbiai kapus René Higuítából a világbajnoki nyolcaddöntőben

Már akkor is harmincéves volt, amikor 1982-ben először bűvölte el a világot a spanyolországi mundialon. Bár Kamerun kiesett a csoportban, egyszer sem kapott ki (Peru 0–0, Lengyelország 0–0, Olaszország 1–1), és tovább is juthatott volna, ha Peru ellen nem vesznek el les címén tévesen egy Milla-gólt, illetve ha az olaszok ellen a 90. percben nem ront el egy ordító ziccert (ekkor vetődött fel vele és csapatával szemben először a bundagyanú). Az ő és a kapus, Thomas N'Kono nevét mindenki megjegyezte 1982-ben, de aztán az olaszországi vb-ig hátralévő nyolc évben megint elfeledkezett róla a világ, noha pályára lépett az 1984-es Los Angeles-i olimpián is, 1984-ben és 1988-ban pedig Afrika-kupát nyert Kamerunnal. Utóbbit úgy, hogy egy évvel korábban lemondta a válogatottságot, de erre a tornára még visszakönyörögték a csapatba. Újra búcsút intett a tornagyőzelem után, és kvázi előnyugdíjba ment, az Indiai-óceánon található kis francia sziget, Réunion félamatőr csapatában, a Saint-Pierroise-ban vezetett le. Gondtalan életet élt a paradicsomi szigeten, amikor pár hónappal a vb előtt Paul Biya államelnök telefont ragadott, és megkérte a visszatérésre, amihez nagy motivációt jelentett egy kameruni bankár által felkínált extra prémium. A már akkor is „Le Vieux Lion”, vagyis az „Öreg Oroszlán” becenévvel illetett 38 éves támadó azonban előre kikötötte, hogy legfeljebb egy-egy félidőket tud játszani, és a védekezésből nem veszi ki a részét, „csak” a gólokat lövi.

A nyitó meccsen a címvédő Argentína 1–0-s legyőzésében még nem sok része volt, csak az utolsó tíz percre ugrott be. De Romániát már ő intézte el két góljával, pedig csak az 59. percben lépett pályára. A „szelídíthetetlen oroszlánok” történetük során először nyolcaddöntőbe jutottak, ahol Kolumbia volt az ellenfél, és ez volt talán Roger Milla legnagyobb napja: az 54. percben pályára lépve a hosszabbításban vezetést szerzett Kamerunnak, majd három perccel később nemes egyszerűséggel leszerelte a kapujából kikalandozó René Higuítát, és a kapuig nyargalt a labdával. Majd jöhetett a névjegyévé, egyben az 1990-es vb egyik jelképévé vált jelenetsor: Milla (akiről a tv-s szerkesztők azt sem tudták, hogy évtizedek óta nem a Miller nevet használja, ezért mindig azt írták ki...) kiszaladt a szögletzászlóhoz és érzéki táncot lejtett, a kameruni városi tánczene, a makossa stílusában. 2–1-es győzelmével Kamerun az első afrikai csapat lett, amely a legjobb nyolc közé jutott vb-n, ennek köszönhetően emelte fel a torna után a FIFA az afrikai indulók számát kettőről háromra. Sőt, még a négy közé is bejutott volna Kamerun, ha Anglia ellen 2–1-es vezetésnél nem sarokkal akart volna ziccerben gólt szerezni Omam-Biyik – Milla passza után. Milla úgy lett négy góljával harmadik a góllövőlistán, hogy csak 234 percet játszott, míg a hat találatával aranycipős Salvatore Schillaci 536-ot.

Milla, a szögletzászló és az a máig feledhetetlen, mámoros örömtánc
Milla, a szögletzászló és az a máig feledhetetlen, mámoros örömtánc


Pedig a csapattársai utálták, pár hónappal a vb után Omam-Biyik azt nyilatkozta, kár volt beválogatni, mert nem jött vissza védekezni. Ehhez képest Milla négy évvel később, 1994-ben is játszott a vb-n (ahol a válogatott technikai igazgatójaként a szövetségi kapitány, Henri Michel felettese is volt...), és bár Kamerun ezúttal leszerepelt, azért csak megrúgta azt a máig rekordot jelentő gólt az oroszoknak.

Két évvel később, 44 évesen aztán tényleg visszavonult, bár előtte kameruni csapata, a Tonnerre még beperelte, mert az indonéziai Pelita Yayában futballozott, holott azt kamuzta, hogy edzőnek megy oda, így ingyen engedték el.

A VILÁGBAJNOKSÁGOK LEGIDŐSEBB GÓLSZERZŐI
NÉV (VÁLOGATOTT) MENNYI IDŐSEN SZEREZTE? MELYIK TORNÁN?
Roger MILLA (Kamerun) 42 év, 39 nap 1994
PEPE (Portugália) 39 év, 283 nap 2022
CRISTIANO RONALDO (Portugália) 37 év, 295 nap 2022
Gunnar GREN (Svédország) 37 év, 236 nap 1958
Cuauhtémoc BLANCO (Mexikó) 37 év, 151 nap 2010


Visszavonulása óta finoman szólva sem öli meg az ördögöt. Járja a gálameccseket (a francia teremlabdarúgó-válogatottal 2003-ban a Budapest Sportarénába is eljött), üdítőt reklámozott, kiadott két kislemezt, sikertelenül jelöltette magát a kameruni szövetség elnökének, hazaárulónak bélyegezték, amikor a FIFA-elnökválasztáson honfitársa, Issa Ha­yatou helyett Sepp Blattert támogatta, ehhez képest Blatter utódjánál, Gianni Infantinónál is feladatot kapott, most Katarban is képviseli a FIFA Football Unites the World nevű globális mozgalmát.

Tisztára, mint a '90-es vb-n: utálják, imádják, nem sokat melózik, de ha (kis)kaput lát, nem hibázik. Az Öreg Oroszlánt azóta sem lehet megszelídíteni.

A Montpellier csapata az 1986–1987-es idényben. Kiss László az álló sorban balról a negyedik, Roger Milla középen guggol
A Montpellier csapata az 1986–1987-es idényben. Kiss László az álló sorban balról a negyedik, Roger Milla középen guggol


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. december 3-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik