Az Eszék a 90. percben mentett pontot a rangadón

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2021.03.07. 14:50
null
Az eszékiek a HNK Goricát fogadják vasárnap (Fotó: nk-osijek.hr)
A horvát élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (1. HNL) 24. fordulójának vasárnapi játéknapján az NK Osijek (Eszék) hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott a HNK Goricával (Nagygorica).

HORVÁT 1. HNL
24. FORDULÓ
NK Osijek (Eszék)–HNK Gorica (Nagygorica) 1–1 (Bohar 90. – 11-esből, ill. Dieye 55.)

Az élcsoport: 1. Osijek 52 pont (24 mérk.), 2. Dinamo Zagreb 51 pont (22 m.), 3. Gorica 47 (24 m.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az NK Osijeknek vasárnap volt javítanivalója, miután szerdán 2–1-re kikapott a HNk Rijekától, így kiesett a Horvát Kupából. Nenad Bjelica csapatának így éppen kapóra jött a HNK Gorica elleni összecsapás, amely igazi rangadó volt, hiszen az eszékiek a második, a nagygoricaiak a harmadik helyről várták a találkozót.

A tét alaposan rányomta a bélyegét a játék színvonalára, az első félidőben egyetlen igazi helyzetet sem jegyezhettünk fel, illetve kaput eltaláló lövést is mindössze hármat – ráadásul a kapusoknak ezeknél sem kellett igazán izgulniuk…

A fordulás után annyit változott a játék képe, hogy az első félidővel ellentétben az eszékiek már többet birtokolták a labdát az ellenfelüknél. Ennek ellenére a nagygoricaiak szereztek vezetést: az 55. percben Matar Dieye lépett ki ziccerben, és ugyan az első lövése után Ivica Ivusic védett, a szenegáli csatár második próbálkozása után már a kapuban kötött ki a labda. 0–1

A folytatásban cserékkel próbálta frissíteni a csapatát Bjelica, többek között Kleinheisler László és az előző fordulóban góllal debütáló Ivan Santini is pályára lépett (Gurcsó Ádám ezúttal nem kapott játéklehetőséget), az eszékiek azonban sokáig nem tudtak veszélyeztetni.

Aztán a 90. percben büntetőhöz jutott a házigazda, Damjan Bohar pedig magabiztosan értékesítette is a tizenegyest (1–1). Aztán a hosszabbításban Kleinheisler a kapufát találta el, míg Ante Erceg a 95. percben fejjel bevette a Gorica kapuját, ám a videobíró segítségével les miatt érvénytelenítették a találatot, így 1–1-es döntetlennel zárult a mérkőzés.

Bjelica: A VAR egy nagy cirkusz…

Nenad Bjelica, az NK Osijek vezetőedzője nem szokványos pillanatokat élt át az eszékiek HNK Gorica elleni bajnoki találkozóján, a 95. percben a VAR segítségével les miatt érvénytelenített gól miatt a szakember igencsak kikelt magából.

„Az utóbbi időben az ellenfél első lehetőségeiből gólt kapunk, így volt ez most is – fogalmazott némileg ingerülten azindex.hroldalán az NK Osijek 49 esztendős szakvezetője, Nenad Bjelica. Helyesebb persze úgy fogalmazni, hogy az első és egyetlen helyzetéből. Ettől függetlenül az első félidőben nem játszottunk jól. A másodikban már valamivel jobban néztünk ki, a végén tudtunk is egyenlíteni, sőt a vezetést is megszereztük, melyet a VAR törölt. Győzelmet érdemeltünk volna, de egy pontot azért így is elkönyvelhetünk, főleg úgy, hogy azért azt jegyezzük, a horvát bajnokság harmadik helyén álló csapatával mérkőztünk. Ellenfelünk azért tud futballozni, nyomás nincs rajtuk. Sokat kockáztattunk a végére, próbáltuk a Gorica hátsó alakzatát megzavarni, ez azonban csak a döntetlenre volt elegendő.”

Persze, azért a VAR sokadszorra sem maradhatott ki a témák közül.

„Nincsen kifogásom a bíráskodás ellen, de a VAR egyszerűen egy cirkusz – tette hozzá cinikusan Bjelica. – Elvette a gólunkat, ugyanakkor a rendszerre vonatkozó véleményemet már azóta tartom, amikor még Lengyelországban dolgoztam. Egyszerűen senki nem érti pontosan, milyen ismérvek, meghatározó elemek alapján dolgoznak ezzel. Nem is értem azokat a fantasztikus embereket, akik ezzel dolgoznak, hiszen olyan dolgokat látnak meg, melyet élőben egyszerűen lehetetlen. S hogy hogyan, miként húzzák meg a szóban forgó vonalakat? Ki tudja... Működése gyakorlatilag manipulációra adhat alapot, mert az rendben van, ha a játékvezető nyilvánvaló hibáit javítja ki. Ami viszont most történt, az nem lehetett nyilvánvaló, innentől viszont szimplán nonszensz az egész…”

P. L.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+8. perc: Véget ért a mérkőzés, NK Osijek–HNK Gorica 1–1.

90+5. perc: GÓL, DE HIÁBA! Bockaj beadása után Ante Erceg 11 méterről, fejjel vette be a Gorica kapuját, a játékvezető megadta a gólt, ám a videózás után les miatt érvénytelenítették a találatot.

90+2. perc: KAPUFA! Bohar lövését blokkolták, majd Kleinheisler próbálkozott, de a 14 méterről eleresztett lövése után a lécen csattant a labda.

90. perc: GÓL! EGYENLÍTETT AZ ESZÉK! Damjan Bohar állt a labda mögé, és értékesítette a tizenegyest.

89. perc: Vagy mégsem? Visszanézik az esetet a videobíró segítségével.Nem változik az ítélet, jöhet a büntetőt.

88. perc: Tizenegyest kapott az Eszék!Ngouali borította fel a tizenhatoson belül Santinit, a játékvezető pedig büntetőt ítélt.

80. perc: Mitrovic rúgta fel hátulról Kleinheislert, ez is megért egy sárga lapot.

78. perc: Újabb kettős csere az eszékieknél, Igor Silva és Miérez le, Milos és Erceg be.

76. perc: Egy jobb oldali szabadrúgás utná lesről szereztek gólt a vendégek, a játékvezető gyorsan a sípjába is fújt. A visszajátszások alapján jó döntés született.

73. perc: Igor Silva rúgta fel Jovicicet, ez is megért egy sárga lapot.

71. perc: Újabb sárga lap villant, Skoric találta el Lovric arcát.

69. perc: Kettős csere a hazaiaknál, Pilj és Jurcevic le, Kleinheisler és Santini be.

67. perc: Martinsson Ngouali kapott sárga lapot.

62. perc: Újra cserélt a Gorica, Babecet Martinsson Ngouali váltotta.

56. perc: A gól után cseréltek a vendégek, Nimely helyére Josip Mitrovic állt be.

55. perc: GÓL! VEZETÉST SZERZETT A GORICA! Egy hosszú indítás után Matar Dieye hagyta maga mögött a védőjét, majd a tizenhatoson belülről lőtt, de Ivusic elsőre védett. A szenegáli csatár azonban visszaszerezte a labdát, ráfordult a kapura, majd 10 méterről, ballal a bal alsó sarokba lőtt. 0–1

53. perc: Miérez maradt lent a földön, de már jobban van, folytatja a játékot.

Csere egyik oldalon sem történt.

46. perc: Újra útjára indult a labda, a hazaiak kezdték a második félidőt.

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Nincs hosszabbítás, véget ért az első félidő.

41. perc: Egy jobb oldali vendégszöglet után Miérez fejelte el a labdát a tizenhatoson belülről.

33. perc: Bockaj távolról, nagyjából 30 méterről próbálkozott meg egy lövéssel, de nem találta el a kaput.

22. perc: Bockaj indítása hosszú volt Miéreznek, Banic szerezte meg a labdát.

20. perc: Villant a sárga lap, Nimely taposta meg Bockaj lábát a felezővonalnál.

8. perc: Ezúttal Bockaj adta be a labdát, Bohar fejelt, de Banic megint könnyedén védett.

4. perc: Jurcevic bal oldali beadása után Miérez fejelt, de Banic könnyedén megfogta a labdát.

2. perc: Krizmanovic távoli lövése után Ivusic könnyedén védett.

Az eszékiek kék-fehér csíkos, a nagygoricaiak fekete szerelésben léptek pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a vendégek indították útjára a labdát.

Az eszéki csapat két magyar légiósa, Kleinheisler László és Gyurcsó Ádám egyaránt a kispadon kapott helyet.

Az Eszék kezdőcsapata: Ivusic – Igor Silva, Skoric, Guti, Jurcevic – Pilj, Zaper, Jugovic – Bockaj, Miérez, Bohar.

A Gorica kezdőcsapata: Banic – Musa Muhammed, Steenvoorden, Jovicic, Krizmanic – Spikic, Babec, Suk, K. Lovric – Nimely, Dieye.

A mérkőzést Eszéken rendezik meg zárt kapuk mögött.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az NK Osijek–HNK Gorica mérkőzés a horvát bajnokság 24. fordulójában. Tartsanak velünk!

Az eszékiek a HNK Goricát fogadják vasárnap (Fotó: nk-osijek.hr, archív)
Az eszékiek a HNK Goricát fogadják vasárnap (Fotó: nk-osijek.hr, archív)

ELŐZMÉNYEK

Két hazai versenysorozat helyett már csak egyre kell összpontosítania az NK Osijeknek, miután szerdán kiesett a Horvát Kupából. A Rijeka elleni 2–1-es vereség hatása valószínűleg nem múlt el nyomtalanul, kesergésre azonban nincs idő, mivel vasárnap délután a bajnoki harmadik helyezett Goricát fogadja a második helyen álló szlavóniai csapat.

„Több játékosunk hiányzik sérülések és eltiltások miatt, ennek ellenére úgy érzem, jók az esélyeink a következő bajnoki győzelem megszerzésére – nyilatkozta Nenad Bjelica, az eszékiek vezetőedzője a klub honlapjának. – Attól nem tartok, hogy a kupavereség negatív sorozatba taszítana minket. Máskor is kaptunk már ki, és összeszedtük magunkat a következő találkozóra, most is erre számítok. Története során a klub egy nagy trófeát nyert, hatalmas a vágy bennünk, hogy az idényben maradandót alkossunk. Sajnos erre már legfeljebb a bajnokságban nyílik esély, de biztosíthatom a szurkolóinkat, hogy mindent megteszünk a Dinamo Zagreb megelőzéséért. Persze ehhez először a Goricát kell legyőznünk.”

Az eszékieknél jó az esély Kleinheisler László játékára, és a kerethez február közepén csatlakozó Gyurcsó Ádám is várhatóan egyre több lehetőséget kap. A harmincadik életévét szombaton betöltő válogatott középpályás a szerdai kupamérkőzésen mutatkozott be eszéki színekben. N. ZS.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik