PSG: a Pastore-órától a Patológiáig

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2012.01.12. 22:37
null
A PSG Pato megszerzését nem, de Maxwellét bejelenthette (Fotó: Reuters)
Címkék
Transzfert bírja? Hiányzott már az, hogy félóránként egymásnak merőben ellentmondó híreket kapjon kedvenc klubja vagy játékosa háza tájáról? Önt még tényleg érdekeli, hová igazol Carlos Tévez és nem igazgatná meg Neymar táltosfrizuráját egy saraboló kapával, hogy akár a Kapzsi Mahacskalához is, csak írjon már alá valahová végre? Bízik még ön abban, hogy Torghelle Sándor egy topligában folytatja, ismer olyan orosz klubokat, ahol nem játszott még Dzsudzsák Balázs? Akkor sajnálattal közöljük, hogy ez az ön rovata – megnyílt a nagy januári játékospiac!

Talán még ki sem hevertük a nyári átigazolások hercehurcáit és kacsáit, alig sirattuk el kedvenc klubunk eladottjait, helyeztük el a kidobott pénzről elnevezett kategóriába a nyáron még zseniális csodatranszferként beharangozott érkezőket, máris tarkónkon érezzük a januári transzferidőszak jeges leheletét.

Mondjuk ki őszintén: ha nem olajozódik meg ilyen csodálatosan a Paris SG szekere, akkor talán már be is szüntettük volna a francia futballról szóló heti transzfer-áttekintésünket, és helyette félóránként színes kis galériákat hegesztenénk (pontosabban szilikonoznánk) sportcelebekről. Ám távol-keleti befektetők nem voltak tekintettel eme jámbor óhajra, és amióta ilyetén megtollasodáson ment át a fővárosi alakulat, minden nap betüremkednek a sportlapokba egy-egy átigazolási hírrel, kacsával, sejt(tet)éssel. Mint azt már a nyáron jeleztük, Javier Pastore átigazolása határvonal lett, hiszen egy igencsak keresett nemzetközi sztárt vett a klub, ráadásul olyan őrült összegért (42 millió euróért), amely után a legnagyobb huhogók is készséggel elhisznek minden átigazolási hírt a PSG háza tájáról – legalábbis abban nem kétkednek már, hogy képes lesz-e kifizetni ekkora vagy akkora összeget egy-egy klasszisért Leonardo sportigazgató. Aki újabb határhoz érkezett, hiszen egy klasszikus nagycsapat szájából kellene kialkudnia egy igen éles tépőfogat.

Bár egy-egy nyári vételen megfigyelhettük azokat a jeleket, amelyeket anno a Chelsea-nél és a Manchester Citynél észrevettünk: túl sokat fizettek ki egyértelműen túlértékelt labdarúgókért, frusztrációs okokból, mivel a komolyabb sztároktól rendre kosarat kaptak. Biztosan előfordult már a kedves olvasóval is, hogy szinte szétfeszítette némi készpénz a zsebét, erőnek erejével szeretett volna kiugorni onnan – csak az arányok mások csöppet.

No és Pato is más kategória.

Azon pedig még sokáig elvitatkoznak a szurkolók, hogy elfogadható-e, ha egy másodpercek alatt megtollasodott klub pár éven belül klasszisok vállán jut a maga kis csúcsára; mindenesetre a franciák elől szépen lesöpörte ezt az ösvényt a két említett angol egylet. No és nekünk is jussanak eszünkbe majd tankoláskor a heti 200 ezer eurós „sejki" álomfizetések, valamint ajánlom szíves figyelmükbe Siv Widerberg Bélyeg c. versét (Bélyeget gyűjtöttem./Papa hozott egyszer egy kilót./Azóta nem gyűjtök bélyeget).

Nézzük a tényeket! Nemrégiben söpört végig a hír a neten, így az NSO-n is, hogy 35 milliót fizet a PSG a Milannak Patóért, előkészítve ezzel mintegy az olaszoknak Carlos Tévezt megszerezését. Később kiadott egy nyilatkozatot Pato, hogy esze ágában sincs távozni; kérdéses természetesen, akkor is így érez-e majd, ha tényleg megérkezik mellé, pontosabban elé Tévez (az Inter elnöke, Massimo Moratti legalábbis ezt sugallja). Felsültek a kék-vörösök a lejárt szerződésű David Beckhammel is, hiszen a 36 éves angol középpályást végül nem igazolták le: a várható médiaérdeklődésnél és mezeladásból befolyó tízmillióknál többet nyomott a latba ez ügyben az új edző, Carlo Ancelotti vétója.

Érkezhet viszont a blackburnös védő, Christopher Samba (akinek igencsak mehetnékje van), a Sochaux remek középpályása, Marvin Martin (ő szintén őszintén bejelentette, hogy szívesen jönne). Talán még filmen sem láttunk olyan fizetést, amelyet a PSG ajánl Daniele De Rossinak, de nem elveszett és halva született ötlet Didier Drogba, Hulk, Mauricio Isla, Thiago Motta vagy Maicon megszerzése, és ne feledjük természetesen az első számú Ancelotti-célpontot, Kakát sem.

Pato – no, Beckham – no, Max – well, azaz legalább a megbízható brazil balhátvéd, Maxwell megvan a párizsiaknak. Érte 3.5 millió eurót kapott a Barcelona. Bekukkantott egyébként a PSG-hez a már csak nehezen felismerhetőre puffadt nagy(onis nagy) Ronaldo is, de ő sajnos már aligha lesz újra profi (talán csak a Fald fel Franciaországot! c. műsor tartott castingot).

Történtek azért érdekes dolgok a fővároson kívül is Párizsban, lásd például a Marseille-t, ahonnan menekülnének a legnagyobb sztárok, miközben sikertelenül ajánlották fel a klubnak Vincenzo Iaquintát és Luca Tonit a Juventus.

Zárjuk három érdekesebb fajta Ligue 1-es átigazolással!

A St.-Étienne 1.8 millióért megvette a Milantól a már eleve nála kölcsönben futballozó örök csatártehetséget, a 22 éves gaboni-francia Pierre-Emerick Aubameyangot. Az egykori U21-es francia válogatott legényke a népes Aubameyang-futballfamília egyik legtehetségesebb tagja, a zöld-fehéreknél megkapta a megfelelő bizalmat és játéklehetőséget, élt is vele.

Négymillió eurót költött a tabella szerint középcsapattá süllyedt Bordeaux: ebből hármat a 25 éves brazil jobbhátvédre, Marianóra, aki a Fluminensétől érkezett, és 2010-ben bekerült odahaza a bajnokságban az év csapatába és a válogatott keretbe; a maradékot pedig a lengyel válogatott támadó középpályásra, Ludovic Obraniakra, aki a Lille-től jött, és Pierre-Emerick Aubameyanghoz hasonlóan szintén egykori gall U-válogatott.

ÁTIGAZOLÁSOK, LIGUE 1, 2011
AUXERRE
Érkezett:
Távozott:
GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Mariano (Fluminense, 3.000.000 euró), Ludovic Obraniak (Lille, 1.000.000)
Távozott:
AJACCIO
Érkezett: Eduardo (Lens, ingyen)
Távozott: Jackson Mendy (Levadiakosz, i.)
STADE BREST
Érkezett: Abel Khaled (Epinal)
Távozott: Richard Soumah (Angers, kölcsönbe, i.)
CAEN
Érkezett: Aurélien Montaroup (Dinamo Minszk)
Távozott: Benjamin Morel (szerződését felbontották), Grégory Tafforeau (visszavonult)
DIJON
Érkezett: Daniel Yéboah (ASEC Mimosas), Bennard Yao Kumordzi (Panioniosz, 300.000), Hakeem Achour (Ivry), Koro Koné (Spartak Trnava, 250.000), Gaël Kakuta (Chelsea, k., i.), Zie Diabaté (Dinamo Bucuresti, 500.000)
Távozott: Christophe Mandanne (Guingamp, k.)
EVIAN
Érkezett: Thomas Kahlenberg (Wolfsburg, k., i.)
Távozott:
LILLE
Érkezett:
Távozott: Ludovic Obraniak (Bordeaux, 1.000.000), Omar Wade (Boluspor, k.)
LORIENT
Érkezett:
Távozott:
OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Távozott:
OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Brandao (Gremio)
Távozott:
MONTPELLIER
Érkezett:
Távozott:
NANCY
Érkezett: Junior Joachim (Nancy B), Sébastien Puygrenier (Zenit, i.), Yohan Mollo (Granada, k.), Moustapha Bayal Sall (St.-Étienne, i.)
Távozott: Alexandre Cuvillier (Lens, k., i.), Fouad Rachid (Epinal, k., i.)
NICE
Érkezett:
Távozott: Larrys Mabiala (Karabükspor, 500.000)
PSG
Érkezett: Maxwell (Barcelona, 3.500.000), Éverton Santos (Szongnam Ilva, kölcsönből vissza)
Távozott: Loic Landre (Clermont, k., i.)
STADE RENNES
Érkezett:
Távozott:
ST.-ÉTIENNE
Érkezett: Pierre-Emerick Aubameyang (Milan, 1.800.000), Gelson Fernandes (Leicester, kv.)
Távozott: Gelson Fernandes (Udinese, k.), Moustapha Bayal Sall (Nancy, k.), Idrissz Szaadi (Reims, k., i.)
SOCHAUX
Érkezett: Charlie Davies (DC United, kv.)
Távozott:
TOULOUSE
Érkezett:
Távozott:
VALENCIENNES
Érkezett: Dusan Djuric (FC Zürich, 500.000)
Távozott: Te-Hi Nam (Lekvija)
PORTUGÁLIA
PORTO

Érkezett: Sebastián Prediger (Colón, kv.), Danilo (Santos, kv.)

Távozott: Miguel Lopes (Sporting Braga, k.), Sebastián Prediger (Colón, i.)
BENFICA
Érkezett: André Almeida (Uniao Leiria, kv.), Rafael Costa (Guaratinguetá, kv.)
Távozott: Rafael Costa (Rio Claro, k.), César Peixoto (sz.f.)
SPORTING LISSZABON
Érkezett: Renato Neto (Cercle Bruges, kv.), Sebastián Ribas (Genoa, k.), Xandao (Desportivo Brasil, k.), Marco Torsiglieri (Metaliszt Harkiv, kv.), William Carvalho (Fátima, kv.)
Távozott: William Carvalho (Cercle Bruges, k.), Marco Torsiglieri (Metaliszt Harkiv, 1.700.000)
SKÓCIA
GLASGOW RANGERS
Érkezett: Kyle Hutton (Partick Thistle, kv.)
Távozott:
CELTIC
Érkezett: Dominic Cervi (Greenock Morton), Mikael Lustig (Rosenborg, i.), Morten Rasmussen (Sivasspor, kv.)
Távozott: Badr el-Kadduri (Dinamo Kijev, kv.), Jos Hooiveld (Southampton)
HOLLANDIA

AJAX AMSTERDAM

Érkezett:
Távozott:
FC TWENTE
Érkezett:
Távozott:
PSV EINDHOVEN
Érkezett: Marcel Ritzmaier (PSV II)
Távozott: Ibrahim Rabiu (sz.f.)
AZ ALKMAAR
Érkezett:
Távozott: Pontus Wernbloom (CSZKA Moszkva, 3.000.000), Toine van Huizen (Sparta Rotterdam)
FEYENOORD
Érkezett:
Távozott: Diego Biseswar (Kayserispor, 200.000), Bart Schenkeveld (Excelsior Rotterdam, k.), Shabir Isoufi (Dordrecht, k.)
(vastag betűvel az elmúlt hét átigazolásai)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik