Ligue 1: Európa-bajnok csatárral erősített az Olympique Marseille

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2009.01.21. 16:14
Az első osztályú francia labdarúgó bajnokságban (közkeletű nevén Ligue 1) az Olympique Marseille volt a legaktívabb a tradicionális nagycsapatok közül, de a Sochaux, a Nice és a Le Havre is jól erősített. Tavaly és tavalyelőtt ilyenkor jóval többet költöttek a gall csapatok, úgy látszik, a gazdasági válság miatt visszatértek a korábbi évekre jellemző szinthez.
Sylvain Wiltord hat hónapra írt alá a Marseille-nél
Fotó: Imago
Sylvain Wiltord hat hónapra írt alá a Marseille-nél
Sylvain Wiltord hat hónapra írt alá a Marseille-nél
Fotó: Imago
Sylvain Wiltord hat hónapra írt alá a Marseille-nél

A bajnoki címvédő Olympique Lyon még nem igazolt senkit, pedig Sidney Govou nemrégiben súlyos Achilles-ín-sérülést szenvedett, így a jobbszélső alighanem kihagyja az egész tavaszi szezont, akárcsak a jobbhátvéd Anthony Réveillére. A lyoniak szerencséjére jelenlegi sérültjeik közül Francois Clerc és John Mensah februárra már bevethető állapotban lesz. Mindenesetre a franciák érdeklődtek a görög bekk, Vaszilisz Toroszidisz iránt, ám félbemaradtak a tárgyalások, akárcsak Charles N’Zogbia, Mancini, Patrick Vieira, Simon Rolfes, Nicolás Burdisso, Alberto Gilardino és Simone Perrotta esetében. Legalábbis egyelőre…

A nyáron egyébként brazilinvázió lepheti el Lyont, ugyanis a klub szeretné igazolni Klébert (Dinamo Kijev), Dentinhót (Corinthians), Guilhermét (Cruzeiro) és Keirrisont (Palmeiras) is.

Máris alaposan megerősítette viszont csatársorát a lassan a nagy üldöző szerepkörébe ragadó Marseille, hiszen átigazolta a Rennes-től a makrancos Sylvain Wiltordot és a Sahtar Donecktől az egykori ukrán gólkirályt, a brazil Brandaót. Előbbivel merészet húzott az OM mestere, Eric Gerets, hiszen a már 34 esztendős Wiltord még megbolondíthat egy-két védelmet a Ligue 1-ben, ám botrányhősi mivolta mimózalélekkel párosult, ami nem szokott jóra vezetni egy öregecskedő labdarúgónál (sem). Ezért is szabadult meg tőle ingyen a Rennes, míg az OM hat hónapra szóló szerződést kötött vele.

Brandaóért hatmillió eurót fizetett a kikötővárosi gárda, és a brazil a sérült Mamadou Niang távollétében hamarosan első számú góllövővé nőheti ki magát. A kék-fehérek egyébként egész decemberben csatárt kerestek, Brandao Henrik Larssont, Hernán Crespót, Ümit Karant, Jót, Pavel Pogrebnyakot és Patrick Helmest előzte meg eme sajátos versenyben. A kezdőből kiszoruló középpályás, Modeste M’bami viszont elárulta, hogy januárban szeretné elhagyni a klubot.

A tabella második helyén álló Bordeaux megrövidítette keretét (elkerült kölcsönbe Florian Marange és Gabriel Obertan is), miközben házi gólkirályukért, Fernando Cavenaghiért bejelentkezett a Tottenham. A kiesés elkerüléséért hajtó Sochaux négymillió eurót is elköltött a szent cél érdekében: a tunéziai válogatott balszélső, Jaszin Mikari másfél, a 2008-as cseh gólkirály, Vaclav Sverkos két és fél millió euróba került.

A Monaco ingyen hazaengedte – érdemei elismerése mellett – Argentínába a védekező középpályás Lucas Bernardit, egykori csapatkapitányát. A csupa szív játékos, akit Didier Deschamps a 2004-ben BL-döntőbe jutó gárda szívének és lelkének nevezett, hét és fél évet töltött el a hercegségben, ám ebben az idényben még nem lépett pályára térdsérülése miatt.

A Nancy sem ült tétlenül nyáron szerzett euróin, hiszen 1.8 millióért megvásárolta a Stabaektől az izlandi támadót, Veigar Pall Gunnarssont. A nyáron kevés híján 36 millió bevétellel záró Nice megszerezte a Tombense középcsatárát, Adeílsont és a Reading középpályását, Emerse Faét. A Le Havre megmutatta, hogy kevés pénzért is lehet jól erősíteni: ingyen érkezett az el-Dzsazirától a sokszoros mali válogatott Mamadou Diallo, a Bordeaux-tól az U21-es válogatott balhátvéd, Florian Marange és Lille-től a sokoldalú védő, Peter Franquart (utóbbi kettő kölcsönbe).

Egy régi ismerős is felbukkant a Ligue 1-ben: a Valenciennes hazacsábította Franciaországba a Rangerstől a kétajtós szekrény alkatú csatárt, Jean-Claude Darcheville-t.

JÖTTEK-MENTEK

Olympique Lyon
Érkezett:
Távozott:

Olympique Marseille
Érkezett: Brandao (Sahtar Doneck, 6 000 000), Sylvain Wiltord (Stade Rennes, ingyen)
Távozott: Elamine Erbate (el-Wahda, 900 000), Leyti N’Diaye (Ajaccio, kölcsönbe), Fabrice Begeorgi (Werder Bremen II), Bostjan Cesar (Grenoble, 400 000), Gaël Givet (Blackburn, k.)

Toulouse
Érkezett:
Távozott: Pavel Fort (Slavia Praga, k.)

Rennes
Érkezett:
Távozott: Olivier Sorlin (PAOK Szaloniki, k., i.), Sylvain Wiltord (O. Marseille, i.)

Bordeaux
Érkezett:
Távozott: Gabriel Obertan (Lorient, k.), Florian Marange (Le Havre, k.)

Sochaux
Érkezett: Vaclav Sverkos (Baník Ostrava, 2 500 000), Jaszin Mikari (Grasshoppers, 1.500.000)
Távozott: Ivan Perisics (KSV Roeselare, k.)

Auxerre
Érkezett:
Távozott: Jeremy Huygebaert (KSV Roeselare, i.), Alain Traore (Stade Brest, k.)

Monaco
Érkezett:
Távozott: Lucas Bernardi (Newell's , i.), Sani Aruna Kaita (Kuban Krasznodar, k.), Elia Legati (Milan, k.v.)

Lille
Érkezett:
Távozott: Jérémy Taravel (Zulte-Waregem, k., i.), Peter Franquart (Le Havre, k.)

Saint-Étienne
Érkezett:
Távozott:

Le Mans
Érkezett:
Távozott:

Nancy
Érkezett: Veigar Pall Gunnarsson (Stabaek IF, 1 800 000)
Távozott: Marc-Antoine Fortuné (West Brom, k.), Basile Camerling (Clermont Foot, k.)

Lorient
Érkezett: Gabriel Obertan (Girondins Bordeaux, k.)
Távozott: Nicolas Marin (Bastia, k.), Antoine Buron (Amiens, k.)

Paris St. Germain
Érkezett:
Távozott: Granddi Ngoyi (Clermont Foot, k.)

Nice
Érkezett: Emerse Faé (Reading, 2 500 000), Adeílson (Tombense, 1 000 000)
Távozott: Ismael Gace (Rodez AF, k.)

Valenciennes
Érkezett: Jean-Claude Darcheville (Glasgow Rangers, i.)
Távozott: Seid Khiter (Vannes, k.)

Caen
Érkezett:
Távozott: Karl Svensson (IFK Göteborg)

Nantes
Érkezett:
Távozott:

Grenoble
Érkezett: Bostjan Cesar (O. Marseille, 400 000)
Távozott: Biagui Kamissoko (Stade Reims)

Le Havre
Érkezett: Peter Franquart (Lille, k.), Florian Marange (G. Bordeaux, k.), Mamadou Diallo (el-Dzsazira, i.)
Távozott: Cédric Faure (Stade Reims, 500 000), Adame Soumare (Vannes, k.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik