Gátlástalan ál-játékosügynökök verik át az ifjú afrikai tehetségeket

Vágólapra másolva!
2008.07.17. 20:18
Címkék
Ifjú afrikai játékosok százai dőltek be ál-játékosügynök csalássorozatának: a gátlástalan csalók nagy egyesületek nevében jelentkeznek be a tehetségekhez, majd azzal hitegetik őket, hogy próbajátékon kapnak lehetőséget némi „közvetítési díj” kifizetése ellenében. A díj – mely akár egy család egyhavi keresete is lehet – átvétele után az állítólagos játékosügynökök felszívódnak a pénzzel, a focisták meg egy fillér nélkül, no meg egy álommal szegényebben maradnak.
Van mire vigyázni a fiatal afrikai tehetségeknek: a csalássorozat számtalan focista életét keserítette meg
Fotó: Action Images
Van mire vigyázni a fiatal afrikai tehetségeknek: a csalássorozat számtalan focista életét keserítette meg
Van mire vigyázni a fiatal afrikai tehetségeknek: a csalássorozat számtalan focista életét keserítette meg
Fotó: Action Images
Van mire vigyázni a fiatal afrikai tehetségeknek: a csalássorozat számtalan focista életét keserítette meg

Megdöbbentő riportot készített a BBC az Afrikában az utóbbi időben terjedő csalássorozatról: magukat játékosügynökként avagy játékos-megfigyelőként bemutató férfiak környékezik meg az ifjú és tehetséges játékosokat, majd valósággal megszédítik őket ajánlataikkal. A csalók próbajátékot, nem egyszer szerződést ajánlanak nagy kluboknál egy „közvetítési díj” lerovásának fejében, majd eltűnnek a pénzzel, ami komoly érvágást jelent a focisták családjának.

„Mindig is lidérces emlék lesz. Felkeresett egy magát ügynöknek mondó férfi, és azt mondta, lehetőséget kaphatok a Premier League-ben. Először egy nagy klub szingapúri fiókcsapatánál kell jelentkeznem, majd onnan szerződhetek Angliába – legalábbis ezzel hitegetett” – mesélte történetét a nigériai Lagosban élő Isaiah Akpan.

A „419” UTÓDJA

A csalássorozat gyakorlatilag a „419” néven hírhedtté vált trükkre épül. A „nigériai csalással” a ’80-as évektől próbálkoznak, a ’90-es évektől pedig az internet elterjedésével rengeteg pénzt csaltak ki a gyanútlanokból. Csak 1997-ig mintegy százmillió dollárnyi (!) összeget csaltak ki a hiszékeny áldozatokból.
A 18 éves fiú Lagos Apapa nevű szegénynegyedében él, szüleivel és testvéreivel együtt egy kis bádogkunyhóban. Mint ezernyi honfitársa, ő is feltette elérhetőségét az internetre, annak a reményében, hogy a játékosügynökök felfedezik. Az Akpant felkereső csaló azt állította, hogy 500 dolláros „regisztrációs díj” ellenében szerződéshez juttatja.

„Minden játékos ügynököt akar magának, mert tudják, hogy csak így törhetnek ki a szegénységből, és kerülhetnek Európába” – mondta az ifjú labdarúgó.

A csalók Akpant Ghána fővárosába, Accrába hívták egy személyes találkozóra. Miután elvették az 500 dollárt – ez egyhavi fizetésnek felel meg Nigériában –, egész egyszerűen felszívódtak. A 18 éves srác ott maradt egy fillér nélkül Accrában, végül kölcsön kellett kérnie a hazautazásra.

„Mikor hazaérkeztem, nem is mertem megmondani, mi történt, hisz apámtól kértem a pénzt. Szegények vagyunk, 500 dollár hatalmas összeg számunkra. A jövőben is fölteszem az adataimat a netre, hisz mindenképpen el akarok szerződni profi labdarúgónak. De ígérem, sokkal óvatosabb leszek” – mondta.

Mikor kiderült, hogy rengeteg fiatal futballista bedőlt hasonló trükköknek, a BBC rejtett kamerával összehozott egy találkozót az ál-játékosügynökökkel – a videó finoman fogalmazva is tanulságos.

A csalássorozat az utóbbi időben olyan méreteket öltött, hogy a Portsmouth sztárja, Nwankwo Kanu nyilatkozatban figyelmeztette az ifjú játékosokat.

„Tudom, hogy mindenki profi futballista akar lenni nálunk, de figyelmeztetném a fiatalokat: legyenek nagyon óvatosak. Figyeljenek, hogy milyen emberek környékezik meg őket, találják meg azokat, akikben megbízhatnak. Ha rossz döntést hoznak, elszalaszthatják az egyetlen esélyüket a kitörésre” – mondta a nigériai csatár.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik