F. Z.online 2006.10.19 00:13 Frissítve: 2023.02.13 11:22

CSZKA: kilőtték az „ágyúsokat”

Hat győztes meccs után 1–0-ra kikapott az Arsenal Moszkvában a CSZKA vendégeként a Bajnokok Ligája 3. fordulójában. A Chelsea-t birtokló Roman Abramovics pénzelte orosz csapat a sikerrel átvette a vezetést a csoportban, megelőzve az angolokat, akik a mérkőzés spanyol játékvezetőjén kérték számon az elmaradt pontszerzést.

Bár Thierry Henry megelôzte Igor Akinfejev kapust, és betalált a CSZKA Moszkva kapujába, a spanyol bíró ? tévesen ? érvénytelenítette a gólt
Imago
Bár Thierry Henry megelôzte Igor Akinfejev kapust, és betalált a CSZKA Moszkva kapujába, a spanyol bíró ? tévesen ? érvénytelenítette a gólt

Remek sorozat szakadt meg a csípős moszkvai hidegben: az Arsenal szeptember tizenkettő óta négy bajnoki és két BL-meccset nyert meg, mielőtt becsúszott a CSZKA elleni vereség. Az orosz médiában előszeretettel csak „mini Chelsea-nek” aposztrofált egyesület lassan, de biztosan egyre markánsabb résztvevője az európai futballelitnek (a klub két éve élvezi az orosz milliárdos, Roman Abramovics közvetlen támogatását).

A Chelsea tulajdonosának egyik cége, az olajiparban érdekelt Szibnyeft évi tízmillió dollárral (2.1 milliárd forint) segít a CSZKA-nak, amely 2005 májusában megnyerte az UEFA-kupát, idén pedig a BL-ben vitézkedik. A négy brazil, valamint egy horvát, bosnyák, szerb és litván légióssal megtűzdelt csapat Daniel Carvalho bombaerős szabadrúgásgóljával legyőzte a Bajnokok Ligája legutóbbi finalistáját, és hatalmas lépést tett a továbbjutás felé.

„Megemelem a kalapom a csapat előtt: nagyon nehéz meccs volt, de jó taktikát választottunk” – összegezte a nulla Celsius-fokos hidegben lejátszott meccsen történteket Valerij Gazzajev, a CSZKA mestere.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligáját?

Írja be az itt látható számot!
A vendégek számos kifogást találtak a vereség megmagyarázására, ezek közül azonban kétségtelenül akadt két elfogadható indok is. Arséne Wenger, az „ágyúsok” edzője a talaj pocsék állapotát és a játékvezető, a két vendéggólt meg nem adó spanyol Mejuto González teljesítményét kifogásolta.

„A pálya talaja minősíthetetlen volt – dühöngött Arséne Wenger. – Méltatlan a Bajnokok Ligájához, hogy ilyen gyepen kellett futballoznunk, az európai szövetségnek meg kellene vizsgálnia a kelet-európai stadionok állapotát. A játékvezető érthetetlen módon nem adta meg Thierry Henry gólját, és ezzel elvett tőlünk egy pontot.”
Mejuto Gonzalez amúgy előbb Gilberto Silva lesgólját vonta vissza jogosan, majd a 86. percben kezezés miatt tévesen érvénytelenítette Thierry Henry szabályos találatát, mi több, a „kezezésért” sárga lapot adott az elképedt támadónak.

„Nagyon dühös vagyok – mérgelődött az Arsenal világhírű francia támadója. – Lőttem egy szabályos gólt, amit meg kellett volna adni. Meg is kérdeztem a bírót és az asszisztenst, ugyan miért érvénytelenítették a gólt, de nem tudtak válaszolni.”
Dühönghetnek az angolok, kereshetik a kifogásokat, a tény azonban tény marad: Moszkvában kilőtték az „ágyúsokat”...