Nemzetisport.hu nyomtatott 2006.07.11 11:55 Frissítve: 2023.02.07 15:35

Százezrek ünnepelték Rómában a hősöket

Az olasz fővárosban ma hajnalig legalább 600 ezer ember köszöntötte a világbajnok labdarúgó-válogatott tagjait.

Fabio Cannavaro, Giovanna Melandri sportminiszer, a vb-trófea és Romano Prodi kormányfő
Reuters
Fabio Cannavaro, Giovanna Melandri sportminiszer, a vb-trófea és Romano Prodi kormányfő

A Németországból hazatérő küldöttség különrepülője este fél hét után érkezett meg Rómába, a Partica di Mare katonai repülőtérre. A leszállás után a légierő kilenc vadászgépe a csapat tiszteletére zöld-fehér-piros füstöt eregetve szelte át a légteret.

A különgépből elsőként a világbajnoki trófeát magasba emelő csapatkapitány, Fabio Cannavaro lépett ki, majd jöttek a többiek.

A válogatott tagjait ezután Romano Prodi kormányfő és Giorgio Napolitano köztársasági elnök fogadta a Chigi-palotában. A delegáció tagjai érdemrendet kaptak.

"Köszönjük, hogy visszaadtátok nekünk a labdarúgást, amin egy semmihez sem hasonlítható vihar ment keresztül. Visszaszereztétek a méltóságunkat" - mondta Prodi, utalva a bundabotrányra, amelynek kapcsán ma vagy holnap mondják ki az ítéletet.

A csapatot ezután a nyitott busz szállította, szinte lpésben a Circus Maximushoz - este 11 tájékán -, ahol megkezdődött a valódi köszönés. A „Róma köszöni a Kékeknek" feliratú színpadra egyenként mentek a futballisták, akik ekkorra már megszabadultak számos ruhadarabjuktól, sőt voltak (Mauro Camoranesi, Marco Materazzi, Gennaro Gattuso), akik a hajuktól is.

A futballisták mintegy harminc percig tartózkodtak a helyszínen, majd távoztak.