A Dubrovnik Európa tetején

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.05.21. 01:46
Címkék
A Dubrovnik nyerte meg az Euroligát, a döntőben 9–7-re legyőzte a Reccót. Madaras Norbert és Szívós Márton három-három találatával, kiemelkedő teljesítményével az Euroliga-győzelem kapujába ért a Pro Recco vízilabdacsapata. A pénteki elődöntőben a címvédő Posillipót búcsúztatta, és nívós játéka mellett még valami mással is felhívta magára a figyelmet Szívós: két óriási méretű, piros színű V betű borította be a hátát. Kiderült, speciális ragasztást helyeztek fel az orvosok, hogy a magyar légióst ne zavarja fájdogáló hátizma.
Kásás Tamásnak a Dubrovniktól elszenvedett vereség fájt, ám a Savonán nem látszottak a kudarc nyomai a szombati bronzmecscsen. Legalábbis az első negyedben nem. Ekkor 5–2-re vezettek Kásásék, csakhogy a Posillipót nagyon is érdekelte a dobogó harmadik foka. Olyannyira, hogy a harmadik felvonásban 7–6-ra fordított, és simán, három góllal nyert (11–8).A fináléban kék ragasztás díszítette Szívóst, de most tényleg ez érdekelt minket a legkevésbé. Annál inkább a Recco beragadása a rajtnál. A Dubrovnik bevágta az első három emberelőnyét, s mire észbe kaptak az olaszok, 3–0 állt az eredményjelzőn. De észbe kaptak!A második előnyt Vlado Vujaszinovics ejtést választva értékesítette, aztán Szívós kápráztatta el a jelenlévőket: a kapusról kipattanó labdát úgy öt-hat méterről kézbe vette, és egyből a jobb alsó sarokba csavarta (3–2).

Szívós a legjobb

A torna után Szívós Márton vehette át a legjobb játékosnak járó serleget. Érdekesség, hogy tavaly is a finálét elvesztő csapatból választottak a szakemberek – akkor a Domino klasszisa, Benedek Tibor kapott „vigaszdíjat”.

Szívós a legjobb

A torna után Szívós Márton vehette át a legjobb játékosnak járó serleget. Érdekesség, hogy tavaly is a finálét elvesztő csapatból választottak a szakemberek – akkor a Domino klasszisa, Benedek Tibor kapott „vigaszdíjat”.
A Dubrovnik fantasztikus fórkihasználása nem hanyatlott le a második felvonásban sem, Andrija Komadina góljával 5/5-ös (!) mutatóval álltak a hazaiak, és 5–4-re vezettek. A sors fintora, hogy az első rontásuk egy támadófault számlájára írandó. A nagyszünet előtt közvetlenül Leonardo Sottani messziről ívelt tökéletesen a hosszúba, ám a bírók az idő lejárta miatt nem adták meg a gólt. Biztos, hogy érvényes volt! Hiába, a dubrovniki szupergyors órát már a Vasas is megcsodálhatta februárban…

A Recco gyengéje az előnykihasználás volt, csak minden másodikat értékesítette. Sajnos a harmadik felvonás vége előtt egymás után kettőt is elpackázott, ráadásul Madaras lövései sem értek célt. 7–6-tal fordultak a csapatok az utolsó játékrészre, és Szívós egy perc után létszámfölényben jelentkezett. Egy blokk után a kapufa tövéhez csorgó labdát Mile Smodlaka pofozta be annyira, hogy gólt jelezzenek a bírók (8–7), aztán Alessandro Calcaterra magához rántva Ognjen Krzicet a víz alatt beletérdelt az arcába. Az eredmény: a horvát arca a járomcsontnál három centire felrepedt, Calcaterra megúszta sima kiállítással! A Recco viszont nem úszta meg újabb gól nélkül, fórban húzta be a labdát a kapuba Smodlaka. A Dubrovnik tehát nyolc előnytalálattal, mindössze egy akciógóllal 9–7-re legyőzte a Reccót, így 2001 után ismét első lett a legrangosabb kupasorozatban.

FÉRFI EUROLIGA, NÉGYES DÖNTŐ, DUBROVNIK
Döntő: Dubrovnik (horvát)–Recco (olasz) 9–7 (3–2, 2–2, 2–2, 2–1).
V: Borrell (spanyol), Tulga (török). G: Boskovic 2, Smodlaka 2, Krzic, Komadina, Buslje, Karac, Fatovic, ill. Calcaterra 2, Szívós 2, Mannai, Vujaszinovics, Madaras. Gól – emberelőnyből: 11/8, ill. 11/4. Kipontozódott: Komadina (24. p.).
A 3. helyért: Posillipo–Savona 11–8 (2–5, 3–0, 2–1, 4–2). G: Zlokovics 4, H. Afrudakisz 2, Postiglione, Udovicsics, Silipo, Di Constanzo, Gallo, ill. Rath 2, Sapics, Kásás, Santamaria, Jokics, Mistrangelo, Jelenics
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik