CS. B.online 2006.04.05 02:34 Frissítve: 2023.01.30 15:22

Világszerte figyelnek rájuk

A minneapolisi rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnoksággal lezárult a korcsolyaidény, amely magyar szempontból felemás eredményt hozott.

Knoch Viktor öröme érthetô, hiszen betört a világ legjobbjai közé
Knoch Viktor öröme érthetô, hiszen betört a világ legjobbjai közé

A rövid pályások látványos felemelkedése a januári junior-vb-n és a felnőtt Eb-n már kézzelfoghatóvá vált – mindkét esetben bronzérmet szerzett a női váltó –, a torinói olimpián Huszár Erika és Knoch Viktor pontszerzésével tovább nőtt az ázsiójuk, s a hét végi vb is sikeresnek ítélhető, hiszen Knoch 11. és Huszár 14. helye az eddigi legjobb magyar összetett világbajnoki eredmény.
A műkorcsolyázók ezzel szemben messze elmaradtak a kitűzött céloktól, hiszen a három világverseny – Eb, vb, olimpia – egyikén sem sikerült a legjobb tízbe kerülniük.

„A rövid pályás gyorskorisok remeklése nem hirtelen jött siker, hanem éveken át tartó tudatos munka eredménye – mondta Sallak György, a Magyar Országos Korcsolyaszövetség főtitkára. – A nemzetközi szövetség döntésére ugyanis az elmúlt olimpiai ciklusban Európa bizonyos régiói kiemelt segítséget kaptak, amiből mi is profitáltunk. Jobbkor nem is jöhetett volna ez a támogatás, ugyanis a gazdasági helyzetünk egyre lehetetlenebbé vált, ugyanakkor az igények nőttek, márpedig céljaink megvalósítása érdekében nem mondhattunk nemet korcsolyázóinknak például az ázsiai Világkupa-szereplésekre. Szerencsére megtérült a befektetés, hiszen már nemzetközi szinten is számolnak velünk.”

S ha hozzávesszük, hogy a koruk alapján az élversenyzők szinte mindegyike ott lehet még egy ötkarikás játékokon, akkor végképp nincs miért aggódni. Sajnos a nagypályás gyorskorcsolyázóknál már nem ilyen rózsás a helyzet, hiszen Baló Zsolt és Egyed Krisztina visszavonulása után óriási űr támadt, amelyet a jelenlegi utánpótláskorú sportolók egyelőre nem tudnak betölteni. Ám ennél sokkal fájóbb, hogy az eddigi húzóágazat, a műkorcsolya mélypontra került.

„Szeretném leszögezni, hogy a szövetség továbbra is nagy lehetőséget lát Sebestyén Júliában – folytatta Sallak. – Ahhoz persze, hogy ismét a régi önmagát adja, helyre kell állítania lelki egyensúlyát, amihez elsősorban bizalomra és a kapcsolatai rendezésére van szükség. Mi mellette állunk, és azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a teljes olimpiai ciklust sikeresen végigdolgozza.”

A főtitkár egyébként Pavuk Viktória és Zákány Bertalan kapcsán is optimista, náluk elsősorban a stabil nemzetközi rutin megszerzésében látja a fejlődés lehetőségét.
Nagyobb gond a megfelelő utánpótlás hiánya, amely még mindig a BS leégésére vezethető vissza, a méltatlan edzéskörülmények miatt ugyanis teljes korosztályt vesztett el a sportág.