Csanálosi Beátaonline 2006.04.01 02:04 Frissítve: 2023.02.11 10:06

A férfiaknak sikerült, a nőknek ezúttal nem

A minneapolisi világbajnokság nyitó napján Knoch Viktor és Darázs Péter egyaránt másodikként jutott tovább 1500 méteres selejtezőfutamából, míg az olimpiai 4. helyezett Huszár Erika, valamint Heidum Bernadett búcsúzni kényszerült.

Knoch Viktor (balra) remek korcsolyázással jutott be a középdöntôbe 1500 méteren
Imago
Knoch Viktor (balra) remek korcsolyázással jutott be a középdöntôbe 1500 méteren


A műkorcsolyázókkal ellentétben a rövid pályás gyorskorcsolyázóknál nem divat, hogy az olimpia évében az idényt záró világbajnokságra a nagy nevek már nem utaznak el. A torinói érmesek közül ugyanis egyedül az 500 méter férfi győztese, az amerikai Apolo Anton Ohno nem tette tiszteletét Minneapolisban, mindenki más rajthoz áll a versenyen, amelyen 27 ország 132 korcsolyázója alkotja a mezőnyt.

A körülményekre sem lehet panasz, ami nem meglepő, hokiparadicsomról lévén szó – a minnesotai ,,Aranyhörcsögök” egyetemi csapatának csarnoka a helyszín, amely egy legendás edzőről, John Mariucchiról kapta a nevét – így feltehetőleg a jégminőség is megfelelő lesz majd.

Vagyis minden adva van ahhoz, hogy a négytagú magyar csapat az eddigi legjobb vb-eredményünket produkálja. A csúcs egyébként a tavalyi, pekingi világverseny volt – korábban rendre a középmezőnyben végeztek a mieink –, amikor is Knoch Balázs 1500 méteren a 10., Huszár Erika pedig összetettben a 16. helyen végzett, ami 500 méteren elért 14., 1500-on futott 13. és 1000-en hozott 18. helyből tevődött össze.

A tavalyihoz képest egyébként két helyen történt változás válogatottunkban, egyrészt Darázs Rózsa helyett Heidum Bernadett kapott lehetőséget, aminek az a magyarázata, hogy Darázs érettségi előtt áll, s az újabb iskolai mulasztást egyszerűen nem vállalta. Másrészt Knoch Balázs időközben felhagyott az élsporttal – a kocsolyacipő-gyártásra állt rá –, így öccse, Viktor lépett előre, akinek a neve az olimpia óta már nem ismeretlen a sportág hívei körében.

A program a hagyományoknak megfelelően az 1500 méterrel indult pénteken, s az időeltolódás miatt lapzártánkig csupán a selejtezőkre került sor, ahol a férfiaknál a futamonként az első kettő, míg a nőknél az első kettő mellett a négy legjobb időt elérő harmadik lépett tovább.

Sajnos a második csoportban induló Huszár Erikának – aki ezen a távon lett olimpiai pontszerző – ezúttal nem sikerült a bravúr, negyedik lett, így az első kanyar után búcsúzni kényszerült. Heidum Bernadett ha lehet, még nála is nehezebb feladat előtt állt, mivel az ötkarikás aranyérmes, vb-címvédő dél-koreai Dzsin Szun Juval, az ezen a távon Eb-bronzérmes olasz Arianna Fontanával és a vb-3. kínai Fu Tien-jüvel sorsolták össze. Heidum igyekezete végül ugyancsak a negyedik pozícióhoz volt elég, tehát neki sem adatott meg a folytatás.

Férfi versenyzőinken volt a sor, s ők javítottak is a mérlegen: Knoch Viktor fantasztikus korcsolyázással a második helyet szerezte meg a dél-koreai Oh Sze Dzsong mögött, s ezzel középdöntős lett, akárcsak Darázs Péter, aki a kínai Li Hao-nan mögött ért célba.

VILÁGBAJNOKSÁG, MINNEAPOLIS
Férfiak. 1500 m. Selejtező (a magyarok eredményei). 5. futam:
...2. Knoch Viktor 2:16.020. 6. futam: 2. Darázs Péter 2:28.542. Nők. 1500 m. Selejtező (a magyarok eredményei). 2. futam: ...4. Huszár Erika 2:28.048. 6. futam: ...4. Heidum Bernadett 2:30.629