CSANÁLOSI BEÁTAonline 2006.03.23 01:36 Frissítve: 2023.02.02 00:19

Kicsit lejjebb keringenek

A férfiak rövid programjával és a jégtáncosok kötelezőjével folytatódott a világbajnokság, előbbiben a svájci címvédő, Stéphane Lambiel, utóbbiban a bolgár Albena Denkova, Makszim Sztaviszkij páros vezet. A magyar táncosok, Hoffmann Nóra és Elek Attila egyelőre a 18. helyen állnak.

A Hoffmann Nóra, Elek Attila táncospár a tavalyi világbajnokságon a 15. helyen végzett
Reuters ? J. P. Moczulski
A Hoffmann Nóra, Elek Attila táncospár a tavalyi világbajnokságon a 15. helyen végzett

A franciák Európa-bajnokán, Brian Joubert-en nem látszik, hogy már a korcsolyaidény végén járunk – túl a Grand Prix-sorozaton, az Eb-n és a téli olimpián –, a calgaryi világbajnokság második napján ugyanis szinte tökéletes rövid programmal kápráztatta el a közönséget. A ,,Halj meg máskor” című James Bond-film zenéjére koreografált előadása, úgy tűnik, most érett be igazán. Mindössze egy hiba róható föl neki, hogy a négyfordulatos toe-loopból nem érkezett tökéletesen, ám így is rá tudott tenni egy triplát, megmentve a kombinációt. A folytatás, a tripla Axel és a flip viszont kifogástalan volt, mint ahogy a forgások és a lépéssor is. Joubert ezzel meg is nyerte a kötelezőt, hogy mégis csupán a harmadik helyről várhatja a kűrt, az a gyengébb kvalifikációja miatt van, amelynek eredménye 25 százalékban számít bele a végelszámolásba. Most jött csak jól a címvédő Stephane Lambiel-nek, hogy a selejtezőben 160.90 ponttal jutalmazták, hiszen a rövidben elért negyedik helye ellenére is vezet. Ezután alig több mint három pont előnnyel áll a japán Oda Nobunari és Joubert előtt. Lambiel-nek egyébként a tripla Axellel gyűlt meg a baja, amit a térdsérülésére is foghatott volna, ám ő nem keresett kifogásokat, ellenben megígérte, hogy a kűrben még jobban összeszedi magát.
A rövidben egyébként a hazai pálya előnyét élvező, spanyolos külsejű kanadai, Emanuele Sandhu remekelt, akit annak ellenére a második helyre tettek – összetettben ezzel az ötödik –, hogy elesett a tripla Lutzból.

VILÁGBAJNOKSÁG, CALGARY

Férfiak. Az állás a rövid program után: 1. Stéphane Lambiel (svájci) 117.64, 2. Oda (japán) 114.48, 3. Joubert (francia) 114.36, 4. Buttle (kanadai) 107.78, 5. Sandhu (kanadai) 107.36, 6. Weir (amerikai) 106.91
Nők. Kvalifikáció. B-csoport: 1. Joannie Rochette (kanadai) 117.12, 2. Nakano (japán) 111.14, 3. E. Hughes (amerikai) 102.72
Jégtáncosok. Kötelező tánc: 1. Albena Denkova, Makszim Sztaviszkij (bolgár) 38.46, 2. Dubreuil, Lauzon (kanadai) 38.31, 3. Belbin, Agosto (amerikai) 37.59, ...18. Hoffmann Nóra, Elek Attila (magyar) 28.47
A csütörtöki – magyar idő szerint 23.45 órakor kezdődő – kűr tehát bőven tartogat izgulmakat, ugyanis nemcsak a jelenlegi legjobb három között minimális a különbség, hanem a négytől kilencedik helyezett között sincs hárompontnyi differencia.
A kötelezővel, a Ravensburg-keringővel a jégtáncosok is megkezdték a versengést, pillanatnyilag a vb- és Eb-ezüstérmes Albena Denkova, Makszim Sztaviszkij vezet. Ez magukat a bolgárokat is meglepte, akik visszafogottan ünnepeltek, mondván: két fellépés még hátravan. Ráadásul az utánuk következő, otthon korcsolyázó Marie-France Dubreuil, Patrice Lauzon kettőssel szembeni előnyük sem megnyugtató, mindössze 15 század. Hoffmann Nórát és Elek Attilát egyelőre a 18. helyre tették a pontozók, így igencsak bele kell húzniuk, ha a tavalyi eredményüket (15. pozíció) meg akarják ismételni.

A nők kvalifikációja a B-csoporttal indult, ám a mi szempontunkból a magyar idő szerint csütörtök hajnali kettőkor rajtoló A-csoport az érdekesebb, amelyben Pavuk Viktória a hármas, Sebestyén Júlia a hatos sorszámot húzta.