Molnár Alexaonline 2006.03.22 01:34 Frissítve: 2023.01.31 15:59

Szárnyal a svájci címvédő

A férfiak a kvalifikáción, a párosok a rövid programon vannak túl a Calgaryban zajló jégtánc-és műkorcsolya világbajnokságon. Előbbieknél Stéphane Lambiel kovácsolt lélektani előnyt, a párosoknál pedig némi meglepetésre két kínai páros áll az élen.

Zákány Bertalan a kvalifikáció után csoportja 17. helyérôl búcsúzott
Zákány Bertalan a kvalifikáció után csoportja 17. helyérôl búcsúzott
A Calgaryban zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon a férfiak selejtezőjét – Tóth Zoltán hátsérülése miatt befejezte pályafutását, így Zákány Bertalan nyert indulási jogot a vb-n, és élete második felnőttversenyén a 17. helyen búcsúzott selejtezőcsoportjától – követően a párosok rövid programja volt terítéken.

Mivel egyetlen olimpiai bajnok sem indult a torinói ötkarikás megméretést röviddel követő világversenyen, az olimpián ezüstérmes kínai kettős, Csang Tan és Csang Hao vezet, őket hat tized lemaradással a másik kínai páros, Pang Csing és Tung Csian követi, így némi meglepetésre a közönség által rendkívül kedvelt orosz duó, Marija Petrova és Alekszej Tyihonov egyelőre ,,csak” a harmadik helyen áll. Úgy tűnik, az utóbbi időben nem kedveznek az oroszoknak a pontozók, Torinóban honfitársukat, Irina Szluckaját igencsak lepontozták, éppen ezért nem is indul a vb-n. Nos, Petrováék hátránya ugyan ledolgozható, mégis teljesítményüket majdnem két ponttal értékelték gyengébbnek a második számú kínai kettősénél.

A férfi műkorcsolyázók között a selejtezők után az A- és a B-csoportból is a legjobb 15 versenyző lépett tovább, s mutathatja be a rövid programját. A címvédő Stéphane Lambiel kapta a legmagasabb pontszámot (az A-csoportban szerepelt, s bemutatóját 160.90 pontra értékelték, ami az egyéni legjobbja), s mivel a B-csoport élén záró japán Oda Nobunari jócskán elmaradva követi (144.90), a svájci lélektani fölényben kezdheti meg az igazi küzdelmet. ,,Sokan kérdezgették, hogy a kvalifikációban visszafogom-e magam, és a kűrhöz képest csökkentett értékű gyakorlatot mutatok-e be – mondta Lambiel. – Mindig maximumra törekszem, minden részfeladatnál igyekszem a legjobbat nyújtani. A térdsérülésem visszavet egy kicsit, de lelkileg nagyon erősnek érzem magamat.” Nos, Lambiel nem túlzott, hiszen a Négy évszakra bemutatott gyakorlata során rendkívül tiszta ugrásokat és látványos forgáskombinációkat láthattunk tőle, mindössze egyetlen apró hibát követett el: ellépett az egyik ugrásból.

A franciák nagy kedvence, Brian Joubert ugyanitt 136.20 pontot érő gyakorlatot adott elő, így igencsak össze kell szednie magát, ha dobogós helyezésről álmodik.

MŰKORCSOLYA- ÉS JÉGTÁNC-VB, CALGARY
Páros. Rövid program: 1. Csang Tan, Csang Hao (Kína) 65.58 pont, 2. Pang Csing, Tung Csiang (Kína) 64.98, 3. Petrova, Tyihonov (Oroszország) 63.04