Nem kapott fejmosást

SZURDI ISTVÁNSZURDI ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.08.05. 23:46
Címkék
A Los Angeles-i torna első fordulójában kudarcot valló Szávay bízik új edzőjében, reméli, már a hétfőn kezdődő következő versenyén jól szerepel.

Csúfos vereség. És akkor még finoman fogalmazunk. Szávay Ágnes kemény pályás szezonja első állomásán, Los Angelesben valószínűleg hosszabb időt szeretett volna eltölteni annál az ötven (!) percnél, amennyi az orosz Jelena Vesznyina elleni sima, 6:1, 6:0-s vereségéhez kellett. A hétfőn kiadott világranglistán 32. helyet elfoglaló magyar lány mérkőzés utáni nyilatkozatában arról a visszatérő jelenségről beszélt, hogy mérkőzés közben nem tud olyan teljesítményt nyújtani, mint az edzéseken: „Egész héten, de az egész felkészülés alatt nagyon jól ment a játék, a meccsen viszont semmi sem működött. Nagyon rosszul kezdtem, nem éreztem a játékot. Amikor az első szett végén, meg a második elején volt némi esélyem valamiféle fordulatra, elbuktam néhány szerencsétlen pontot. Lekéstem a labdákról, nem tudtam belejönni a játékba, nem kaptam el a fonalat.”

Régi gond ez Szávaynál, amelyet egyelőre úgy tűnik, hogy új edzője, Karl-Heinz Wetter sem tud orvosolni. A találkozó statisztikáját elemezve kiderül, hogy a magyar lány szinte mindegyik mutatóban alulmaradt a világranglistán két hellyel mögötte álló Vesznyinával szemben. Szávay a mérkőzés labdameneteinek mindössze 27 százaléka után örülhetett pontnak, ráadásul a szervája is rendkívül gyenge volt: első adogatásai után mindössze a pontok 37 százalékát hozta. Így pedig lehetetlen mérkőzést nyerni, főként kemény borításon. „Nem magyarázkodás, de tény, hogy ezt megelőzően még tavasszal játszottam kemény pályás tornán, a budapesti Grand Prix óta nem versenyeztem. Az sem segített, hogy nagyon fújt a szél, és nagyon megszenvedtem a kilencórás különbséget, az átállást. De ez nem kifogás, hiszen mint mondtam, nem ment a játék” – utalt a nem túl kedvező körülményekre (is) Szávay, amelyek minden bizonnyal az ellenfelét is sújtották.

Azért semmiképp se temessük Szávayt, hiszen júliusi budapesti tornagyőzelme hosszú idő után az első nagyobb sikere, a jövőt illetően biztosan erőt merít majd belőle. Főként mert kiderült, ha igazán koncentrál, és azt a játékot nyújtja, amit tud, bárkit képes legyőzni. Bízzunk benne, hogy csodatevőként beharangozott új trénere jó hatással lesz rá, és fel tudja hozni olyan szintre a soltvadkerti teniszezőt, hogy esélye legyen megismételni élete legjobb US Open-szereplését (negyeddöntő, 2007) a három hét múlva kezdődő Grand Slam-tornán. A kemény pályás szezon ráadásul még csak most kezdődött, Szávay már jövő héten a kétmillió dollár összdíjazású Cincinnati versenyen újra a győzelmek útjára léphet. „Az edzőm nem tolt le a meccs után, közösen próbáljuk megtalálni a vereség okait, megbeszéljük, min kell változtatni. Edzünk tovább keményen. Eredetileg sem úgy számoltunk, hogy ezeken a tornákon fogok igazán jól játszani. A US Open az igazi cél! Azért remélem, már a következő állomáson sikerül javítanom” – így Szávay.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik