Lényeges részletek

BALLÓK CSILLA, BÁLINT MÁTYÁSBALLÓK CSILLA, BÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2009.07.01. 00:16
Címkék
Storcz Botond szövetségi kapitány megnevezte az általa választott olimpiai négyes hajókat az augusztusi kanadai világbajnokságra, ugyanakkor másfél hét múlva, a szegedi válogatón bármilyen egység kihívhatja a szakember választottjait. A férfiaknál fiatal négyes kapott bizalmat, a nőknél nincs meglepetés – kérdés viszont máris akad.

Egy kajak négyest négy versenyző alkot – ezzel önmagában talán még nem mondtunk újat. Storcz Botond szövetségi kapitány is ennek megfelelően jelölte ki a férfi 1000 és a női 500 méteres egységet a kanadai világbajnokságra – pontosabban azt a hajót, amellyel a kihívók összemérhetik tudásukat a jövő hétvégi szegedi utolsó válogatóversenyen.

A hölgyek kvartettje aligha lehetne erősebb: mivel a vb menetrendje kedvez a duplázásnak, a legjobbak ülhettek be a hajóba: Kovács Katalin, Benedek Dalma, Kozák Danuta és Janics Natasa, azaz szinte egy az egyben a pekingi ezüstérmes egység – csak Szabó Gabriellát váltja a világbajnok Benedek.

Az ördög persze a kajakosoknál is a részletekben rejlik – jelen esetben a nők sorrendjére érdemes figyelni. Alapesetben ugyanis Kovács Katalin lenne a vezérevezős, akárcsak Pekingben, s ebben nincs is semmi érdekes. Csakhogy a csapathirdetés után nem sokkal Janics Natasa azt mondta a T-Mobile hírszolgálatának, úgy tudja, társa nem szívesen ülne előre, ebben az esetben pedig úgy vélte, ő is sztrókolhatna – véleménye szerint meg tudná oldani a feladatot.

„Nem szeretném kommentálni ezt a hírt” – Kovács Katalin ennél többet nem akart mondani, azaz egyelőre hivatalosan nincs is ülésrendkérdés. „Ezt majd az edzők eldöntik, bizonyára több lehetőséget is kipróbálnak – vélekedett a szövetségi kapitány, akinek csak a kvartett kijelölése volt a dolga. – Ugyanakkor szerintem szerencsésebb, ha Kati vagy Danuta sztrókol, Natasának tolóemberként sokkal nagyobb a tapasztalata.”

Meglátjuk… Az első közös edzésen úgyis eldől minden.

Ami a férfiakat illeti, a kapitány választottjainak – Tóth Dávid, Szalai Tamás, Dobos András és Paumann Dániel – neve elsőre talán nem hozza lázba az alkalmi kajakbarátokat, pedig nem rossz egység ez: nemcsak szemtelenül fiatal (Tóth a korelnök a maga 24 évével), de a szegedi világkupán óriási meglepetésre megszerezte az aranyérmet.

„Épp ez szólt mellettük – szögezte le Storcz Botond. – Három négyest volt alkalmam kipróbálni az idén, közülük ez a fiatal csapat szerepelt a legjobban, ezért döntöttem így. Új variációval már nem akartam kísérletezni, elvégre gyakorlatilag számos lehetőségem lenne még.”

S hogy mi lesz a lemaradókkal, például a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltánnal?

„Ez távolról sem azt jelenti, hogy a többiek már most lemondhatnak a világbajnoki szereplésről: az edzőknek is azt mondtam, álljanak elő minél erősebb négyesekkel, próbáljanak minél jobb egységeket kialakítani a válogatóra. Ez a mostani hajó lesz a mérce, de nem az a fontos, hogy úgymond a kapitány négyese jut ki Kanadába vagy más, hanem hogy erős verseny legyen Szegeden, és derüljön ki, melyik a legjobb magyar négyes” – magyarázta Storcz.

A következő másfél hétben tehát nemcsak a nem olimpiai számokban (amelyek vb-válogatójára szintén Szegeden kerül sor) készülnek a legjobbak, hanem a négyeseknek is jól felfogott érdekük lesz, hogy minél többet lapátoljanak együtt.

A lehetőség mindenki előtt adva van: ismét nagy harc lesz a Maty-éri pályán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik