Füvön is Federer az úr

RÁC BENEDEK BALÁZS, SZURDI ISTVÁNRÁC BENEDEK BALÁZS, SZURDI ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.06.29. 23:11
Címkék
Roger Federer tovább menetel. Az ötszörös wimbledoni győztes a Roland Garros döntője után Londonban is legyőzte a svéd Robin Söderlinget, és a következő körben az eddigi legtöbb ászt ütő Ivo Karloviccsal találkozik.

Brék nélkül nincs siker.

Akár ez is lehet a tanulsága a hétfői Roger Federer–Robin Söderling mérkőzésnek. Hiába szervált ugyanis erősebben a svéd, s hiába nyerte meg jobb százalékban az első szerváit követő labdameneteket (55-ből 50-et!), ez sem volt elég ahhoz, hogy legyőzze a svájci zsenit, aki a Roland Garros fináléja után a wimbledoni nyolcaddöntőben is elpáholta. A párizsi viadal meglepetésdöntőse egyetlenegyszer sem tudta elvenni riválisa adogatójátékát, így pedig nem is lehetett más összecsapásuk végeredménye, mint Federer-siker.

Az persze már a mérkőzés elején látszott, hogy Söderling (akárcsak Federer) határozottan jobban érzi magát a füves borításon, mint a párizsi salakon. A svéd igen erős szervái után bátran ment fel a hálóhoz röptézni, s többnyire sikerrel, de az első szett kilencedik játékában egy pillanatra megingott – pedig addig rendkívül magabiztosan adogatott –, és a második bréklabdát már nem tudta hárítani, Federer pedig a legjobbkor vette el a szerváját – ez volt a mérkőzés első és egyben utolsó brékje.

Az első játszmában is remekül, a másodikban viszont már szinte hibátlanul szerváltak a felek, Federer és Söderling sem jutott brékponthoz, sőt a svéd mindössze három gémet veszített saját adogatásai során. A rövidítés alatt sem hibáztak sokat a felek, de Söderling, ahogyan az első szett végén, a másodikban is fontos szituációban rontott. Egy-egy minibrék után 6:5-re vezetett Federer, mire a svéd outot ütött, elbukva ezzel a második játszmát is. A harmadikban 4:4-nél megvolt Söderling első (két) bréklabdája, de képtelen volt élni a lehetőséggel, a rövidítés előtt pedig hiába cserélt ütőt, ez sem segített, a jóval kevesebbet hibázó és pontosabban teniszező Federer jutott tovább.

A svájci magabiztos játéka leginkább az ellenfeleket aggaszthatja, elsőként például a horvát Ivo Karlovicot. Igaz, ha Karlovic úgy szervál, mint eddig, akkor inkább Federernek kell kitalálnia valamit, hogyan vigye döntésre a dolgot. A huszonkettedik kiemelt horvát eddigi négy meccsén ugyanis egyszer sem veszítette el a szerváját, ráadásul eddig összesen 137 ászt jegyez, ami átlagban több mint 34 védhetetlen adogatást jelent. A listán Federer 59 ásza az ötödik helyre elegendő. Karlovic a negyedik fordulóban a hetedik kiemelt Fernando Verdascót szerválta ki Londonból, a negyedik, egyben utolsó szett rövidítését 11:9-re nyerte meg.

Figyelmet érdemel még a sokadvirágzását élő ausztrál Lleyton Hewitt menetelése. Wimbledon 2002-es győztese óriási mérkőzésen győzte le a 23. kiemelt cseh Radek Stepáneket. Hewitt ugyan elbukta az első két szettet, de hatalmas küzdőszellemről tanúbizonyságot téve, három sima játszmában fordított, így ő is továbblépett a legjobb nyolc közé, akárcsak az amerikai Andy Roddick.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik