Kiskorú lány nagy tette

AMLER ZOLTÁN, SZURDI ISTVÁNAMLER ZOLTÁN, SZURDI ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.06.27. 23:39
Címkék
A még kiskorú Melanie Oudinról beszéltek a legtöbbet szombaton a szakemberek: a 17 éves amerikai lány bejutott a negyedik fordulóba, miután legyőzte a korábbi világelső szerb Jelena Jankovicsot. Hasonló fegyvertényt hajtott végre a németek tinije, a 19 éves Sabine Lisicki, aki a júniusi Roland Garros győztesét, Szvetlana Kuznyecovát múlta felül.

Ki az a Melanie Oudin?

A kérdés a wimbledoni szervezőket is egyre élesebben foglalkoztatja, nem véletlen, hogy a viadal hivatalos honlapján nagy terjedelemben írnak az említett hölgyről. Persze most még kétségkívül könnyű dolguk van, hiszen a 17 esztendős amerikai lány oly készségesen válaszolgatott a kérdésekre, oly készségesen állta a hosszú órákig tartó újságírói rohamot, hogy mindent kiszedhettek belőle. Próbálkoztak ők szombaton a spanyol Suárez Navarrónak az Australian Openen elszenvedett vereség után félelmetesen könnyedén (a 6:0 után a 6:4-es második szett is inkább tűnt afféle tréningnek, mint éles, 3. fordulós meccsrészletnek…) visszavágó Venus Willamsszel is, ám vele nem sokra mentek. A sablonválaszokban („Jól érzem magam ezen a pályán”, „Tanultam a múltkori meccsből”, „Csak a következő fordulóra gondolok”) voltaképpen semmi meglepő sincs, a verseny 3. kiemeltjén minden pillanatban érződik a maximális koncentráció, abszolút kizökkenthetetlennek tűnik. A következő körben papíron jóval nehezebb dolga lesz, egyértelmű: a szerb szépség, Ana Ivanovics elleni parti után jóval okosabbak leszünk.

De térjünk is vissza Venus honfitársára! Mert most ő a sláger. Már az sem volt kis szó, hogy a háromkörös selejtezőből felverekedte magát a főtáblára, majd rögvest megszerezte a 29. kiemelt skalpját. Az osztrák Sybille Bammer legyőzése szárnyakat adott neki, a 2. fordulóban a kazah Jaroszlava Svedovát takarította el az útjából, majd szombaton végképp fókuszba került. Igaz ugyan, hogy a szerbek volt világelsője, Jelena Jankovics hónapok óta csak keresi régi önmagát, mindazonáltal az ő legyőzése (még akkor is, ha a 43, illetve a 42 ki nem kényszerített hiba arról árulkodik, hogy nem volt túl magas színvonalú meccs), a 16 közé jutása az idei torna egyik, ha nem a legnagyobb meglepetését szolgáltatja. Melanie szeptember 23-án lesz 18 éves, így nem csoda, hogy csak tavaly óta tartozik a profik táborába. Eddig 135 ezer dollár ütögetett össze, a tavalyi US Openen és idén az Australian Openen is az első fordulóban búcsúzott, nem beszélve arról, hogy a júniusi Roland Garroson a selejtező első meccsét elveszítette…

Megtáltosodása okát ő sem tudja pontosan (az idén nyert odahaza két ITF-tornát, azért ez jelzett valamit), de nem is ez a lényeg. A 168 centi magas, 59 kg testsúlyú, jobbkezes, apai ágon francia származású lány már biztos, hogy előbbre lép a világranglistán, amelyen pillanatnyilag a 124. helyet foglalja el.

Pedig nem sokon múlt, hogy nem focista lett! A beszámolók szerint rendkívül ügyesen rúgta a bőrt, 12 éves korában azonban jegyet szerzett az US Openre, felült a lelátóra, és ott minden eldőlt. Legalábbis elmondása szerint. Justine Henin a kedvence – talán már nem nevetik ki, ha az ő nyomdokaiba szeretne lépni… A következő lépést a lengyel Agnieszka Radwanska ellen teheti meg.

A nap másik meglepő eredménye is egy tinédzserhez fűződik: a 19 éves német Sabine Lisicki két játszmában legyőzte az idei Roland Garros győztesét, az orosz Szvetlana Kuznyecovát. A nőknél hozta a papírformát Dinara Szafina és Amélie Mauresmo is, míg az uraknál – ha nehezen is, de – nyert Andy Roddick és Andy Murray. A pénteken sötétedés miatt félbeszakadt Tommy Haas–Marin Cilic parti ötödik játszmáját 10:8-ra a német nyerte meg, mi tagadás, alaposan kifárasztották egymást a felek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik