Pont nélkül maradt a Győr

SIMON JÓZSEF jelenti ValceábólSIMON JÓZSEF jelenti Valceából
Vágólapra másolva!
2009.02.22. 01:41
Címkék
A női BL-középdöntő harmadik fordulójában a Győri Audi a román Valcea otthonában lépett pályára, és pokolian kemény csatában megállta a helyét, de nem tudott pontot szerezni.

Nem voltak borúlátóak a győriek a szombati, valceai BL-mérkőzés előtt, mégis tudták, a 2000 ülőhelyes és maximum 2500 nézőt befogadó legendás Traian Sportcsarnokban két pokoli félidő vár rájuk. A lélektani hadviselés már napok óta folyt a román egyesületnél és a helyi sajtóban. A pszichés hatásgyakorlás legfőbb motívumát Ioan Gavrilescu klubelnök szolgáltatta, amikor azt mondta: szó sincs arról, hogy a Valcea bosszút akarna állni a Győrön, amiért tavaly elütötte csapatát a BL-elődöntőbe jutástól, csupán egy a célja: most nyerni, aztán továbbjutni. Ezzel a dolgát nagyon értő, rutinos elnök közvetve felidézte a tavaly márciusban történteket, s néhány heveskedésre hajlamos szurkolóban fel is izzította a már szunnyadó indulatokat, amelyeket az újságok beharangozói sem próbáltak csitítani. (A történet lényege: a románoknak még ma is fáj, hogy a Győr tavaly már BLelődöntősként kikapott otthon a Lada Togliattitól, s ezzel az ETO mellett az orosz csapat lett a csoport másik továbbjutója, míg a Valcea sorsa megpecsételődött. Az érem másik oldala: a Valcea az előző évadban korábbi pontvesztéseivel a saját sírját ásta meg, s a végén továbbjutása mások eredményein múlott. Ha pedig a bizonyíthatatlan sportdiplomáciai háttérérdekeket nézzük: a Hypo tavaly talán szívesebben játszott elődöntőt a Ladával, mint a Valceával… A Győrnek pedig abban a sakkjátszmában már nem volt se szava, se érdeke.)

„Magyar játékostársaimnak és csapatomnak, a Győrnek fogok szurkolni – mondta a melegítőlányokat figyelve a babát váró román válogatott Aurelia Bradeanu. – Az ETO győzelmére viszont szerényebb az esély, mert a Valcea itthon bármelyik ellenfelét, a világ legjobbját is képes megverni. Az új edző, Radu Voina, akit a válogatottból valamennyien jól ismerünk, más stílust, közvetlenebb, barátibb hangnemet honosított meg a csapatban, s ez jobban megfelel a lányoknak, mint elődje, a horvát Ivica Rimanic munkamódszere.”

A valceai magyarok, Borbás Rita és Szűcs Gabriella annyit fűztek hozzá, hogy a hazai együttes óriási küzdelemre számít, hiszen a Győrben is klasszisok sora szerepel, ugyanakkor az Oltchimben mindenki győzelmet követel a játékosoktól.

Miként várható volt, Radu Voina edző nem nevezte a meccsre Valeria Besét, aki térdszalagműtétje után csak néhány napja kezdett újra edzeni, sem a szintén sérüléssel bajlódó Adriana Olteanut, Tereza Paslarut és Roxana Gatzelt. Konkoly Csaba együttesében Hornyák Ágnes kisebb megfázásra panaszkodott, Deáki Dórának pedig a válla fájt, de mindketten vállalták a mérkőzést.

Pokoli keményen védekezve kezdett mindkét csapat, a sok szabálytalanság miatt nem alakulhatott ki folyamatos játék. A gyötrelmesen helyzetbe kerülők lövéseit bravúrosan hárította Luminita Dinu-Hutupan és Pálinger Katalin (4–5). A félidő közepéig fordulatos küzdelemben (8–5) a románoknál Szűcs Gabriella, a magyar bajnoknál Simona Spiridon állt a védelem tengelyében. Sikeresebb lerohanásainak köszönhetően vezetett a Valcea, amelynek kapusát többször is naggyá tették a pontatlanul lövő vendégek. Nem tudott nagy fölénybe kerülni a Valcea (9–9), mert Görbicz Anita vezérletével egyre eredményesebben támadott a Győr, a védekezése azonban a szünetig sem állt össze. Hutupan mellett Narcisa Lecusanu is remekelt, míg a vendégeknél sem az átlövők, sem a szélsők nem játszottak kiemelkedően.

A jól záró román védőfal áttörése túl nehéz feladatnak látszott, az átlövési kísérleteket pedig vagy blokkolta a Valcea védőfala, vagy hárította Hutupan (20–16). Akkor tudott közelebb érni vetélytársához az Audi ETO, amikor Vértenhez is eljutott egy-egy labda, ám ez ritkán fordult elő (21–19). A Győr középre tömörítette cserékkel frissítő ellenfelét, amelynek belső játékosai bizonyították klasszisukat.

Kapust cserélt a Győr 23–19-nél, majd a heteseket pontosan lövő Görbiczet kiütötte Steluta Luca. A végjátékban előbb Herr Orsolya bravúrjaival tartotta magát a férfiasan küzdő ETO, majd Görbicz akciógóljával egyenlített, Vérten révén pedig fordított (25–26). Már csak három perc volt hátra, ám támadásban többször eladta a labdát a Győr, a hazaiak pedig rutinosan belőtték ziccereiket (28–26). Görbiczéknek már nem maradt idejük az egyenlítésre. A Győr jövő szombaton Podgoricán játszik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik