A népszerűség előnye és átka

BORBOLA BENCE, FARKAS JÓZSEF (fotó)BORBOLA BENCE, FARKAS JÓZSEF (fotó)
Vágólapra másolva!
2009.01.04. 23:21
Címkék
Hollandiai túránk alkalmával Erwin Koeman mellett Dzsudzsák Balázst is meglátogattuk Eindhovenben. A hétfőn már PSV-edzésre jelentkező magyar játékossal kedvenc belvárosi olasz kávézójában beszélgettünk, ahol a falon néhány hónapja már nemcsak Romário, Phillip Cocu, Gennaro Gattuso vagy éppen Filippo Inzaghi fotója díszeleg, hanem Dzsudzsák Balázs képe is ott van a hírességek között. Giovanni, a tulajdonos azt mondja: híres lett a magyar fiú.

„Te, ez a pincér tud magyarul?” – néztünk össze a kollégákkal az első szállodai reggelinél.

Az első gyanús jel az volt, hogy a napindító három tea megrendelése után a pincér a bárpult mögül halkan visszakérdezett: „Hármat?”

Rogerről aztán kiderült: négy éve magyar barátnője van, kedvenc játékosa pedig természetesen Dzsudzsák Balázs.

„Ott voltam az első edzésen, miután Balázs Eindhovenbe szerződött. A tréning után odaléptem hozzá, és magyarul boldog új évet kívántam neki. Meglepődött. Ha találkoznak vele, átadják neki az üdvözletemet?” – kérdezte a derék felszolgáló, miközben letette a teákat az asztalunkra.

Délután öt óra, Eindhoven főterén találkoztunk Dzsudzsák Balázzsal.

A magyar légiós sportos szerelésben érkezett, a hideg időben márkás kabátot és sapkát viselt, útban kedvenc kávézója felé pedig gyorsan bedobott egy holland fánkot.

„Ebéd óta nem volt időm enni – mormogta két harapás közben Dzsudzsák Balázs. – Kora délután egy holland újságíró faggatott csaknem két órán keresztül, így most kell a kalória. Alapjában véve édesszájú vagyok, hogyan is tudtam volna ellenállni ennek a fánknak?”

A Willem II játékosai is örülnek az aláírásnak

A Roma nevű kávézóban aztán gyorsan kiderült: a magyar játékost tényleg kedvelik Eindhovenben.

Miután kikérte szokásos kapucsínóját és a szénsavas narancsot (az más kérdés, hogy végül kólát kapott...), öt perc alatt négy autogramot kértek tőle. A népszerűséget mindenesetre a kávézó olasz tulajdonosa megjósolta a magyar játékosnak, Giovanni korábban egy közös fotó elkészítése után megmondta: „Ha eddig nem voltál híres, most az leszel...”

Giovanni imádja a futballt, a kávézó legfőbb ékessége az a fal, amelyen hírességekkel pózol a fotókon. Romário, Gennaro Gattuso, Phillip Cocu, Filippo Inzaghi, az énekes Enrique Iglesias és most már a magyar játékos képe is ott díszeleg a falon. Miközben Dzsudzsák Balázs belekortyolt a forró kapucsínóba, a szomszédos asztalnál üldögélő hölgy, látva a nagy felhajtást, kissé zavartan megkérdezte: „Maga híres?”

Dzsudzsák Balázs csak annyit mondott, a PSV labdarúgója, mire a középkorú hölgy elegáns táskájából már kapta is elő a papírcetlit, és kérdezés nélkül Dzsudzsák Balázs orra alá dugta.

„Tudják, két unokaöcsém is a Willem II-ben futballozik, irtó boldogok lesznek, ha meglátják, kitől szereztem neki aláírást” – vágta zsebre elégedetten a két papirost az aszszony.

A nagy roham után aztán megnyugodtak a kedélyek, végre volt időnk az eindhoveni hétköznapokról beszélgetni.

„Majdnem egy éve lakom Eindhovenben, megszoktam a várost. Nyugodt, csendes életet élek, edzek, elmegyek bevásárolni, pihenek. Egy ideje a magyar csatornákat is tudom fogni a televízión, így igazán semmi okom panaszra. Nem mondom, eleinte bennem volt a mehetnék, az első két hónapban többször is azon kaptam magam, hogy a kocsiban ülök, és elindulok felfedezni a várost, a környéket.”

A hétköznapok azóta még inkább nélkülözik az extrákat: a PSV délelőtt 10 órától tréningezik, egy órával az edzés megkezdése előtt azonban már kint kell lenni a város széli erdőben található edzőközpontban. A játékosok a közös reggeli után újságot olvasnak, biliárdoznak, interneteznek, a konditeremben nyúzzák magukat, az edzés után pedig az ebédet is együtt fogyasztják el. Nem vitás: vasszigor van a csapatnál, fél kettő előtt csak a legritkább esetben hagyhatják el az edzőközpontot a játékosok...

Puskas és Gulyas lett a légiós beceneve

Huub Stevensre terelődött a szó.

„Hogy milyen ember?” – kérdezett vissza huncut mosolylyal a szája szélén Dzsudzsák Balázs. – Erről órákat tudnék mesélni. Már a megismerkedésünk is furcsa volt: miután kinevezték, mindenkivel egyenként elbeszélgetett. Engem kihagyott, majd amikor félrehívott, csak annyit kérdezett, ismerem-e Hajnal Tamást és Bodor Boldizsárt. Mert ha igen, akkor már biztosan eleget tudok róla. Ezzel elengedett...”

Az 55 éves holland szakember érdekes ember. Általában már kedden kitesz egy táblát az öltözőben, amelyen a hét végi ellenfél játékrendszerét, valamint a labdarúgók egyéni statisztikáit, erősségeit, gyengeségeit tünteti fel. Élete a futball.

„Minden apró részletre odafigyel. A kezdeti nehézségek után sokat változott a kapcsolatunk, most már odajön hozzám, és angolul elmondja, mit vár tőlem. Úgy vettem észre, megkedvelt, az utóbbi időben már csak »Puskasnak« vagy »Gulyasnak« becéz az edzéseken.”

Dzsudzsák Balázs hátradőlve a széken elárulta: sokat köszönhet a holland szakembernek.


folytatás...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik