A románok előtt most fejet hajtottak

MOLNÁR CSABA és MEGGYESI BÁLINT (fotó) jelenti SzkopjébólMOLNÁR CSABA és MEGGYESI BÁLINT (fotó) jelenti Szkopjéból
Vágólapra másolva!
2008.12.04. 23:10
Címkék
A macedóniai női Európa-bajnokság második napján lépett először pályára az olimpiai negyedik helyezett magyar válogatott. A csoportküzdelmek első fordulójában Románia ellen hatgólos vereséget szenvedett, mert végig gyengén támadott, s a szünet után a védekezése is összeomlott.

A szkopjei mostoha körülménye ket (piszkos, az Eb-hez méltatlan szálloda, szegényes kínálat az étkezéseknél) jelentős önuralommal és angyali béketűréssel viselő magyar lányok szerdán már csak a románok elleni csatára összpontosítottak. Imre Vilmos szövetségi kapitány begyűjtött minden fontos információt róluk, és még világosabbá vált: Radu Voina mester (Gheorghe Tadici utóda) átformálta keretét, ám játékosaitól így is érmet vár a román szövetség és a közvélemény, sőt elhangzott olyan vélemény is, hogy norvég–román fináléban dőlhet el az Európa-bajnoki cím sorsa.

Erre még akkor is oda kell figyelni, ha tudjuk, a megreformált, kapitányt váltó román keretből több korábbi klasszis hiányzik. Valeria Besét megoperálták, Tereza Tamas és Adriana Nechita megbetegedett, Cristina Varzaru sem gyógyult meg, a győri Aurelia Bradeanu áldott állapotban van, Steluta Luca és Ionela Stanca lemondta a válogatottságot. A románok új, illetve újra behívott játékosai szerényebb nemzetközi rutinjuk ellenére is egységes, ütőképes együttessé értek, s ezt a teszttornákon bizonyították a németek, az ukránok és a szerbek ellen. Jó benyomást keltett a debreceni Daniela Crap, az ősszel Dunaújvárosból Kaproncára igazoló Paula Ungureanu, valamint Florentina Grecu kapus, a spanyol Prestigióból érkező Oana Soit, a lábsérüléséből felépülő valceai Oana Manea, a nagybányai Melinda Geiger és a galati-i Catalina Cioaric.

Radu Voina szerénységre és visszafogott derűlátásra intette az elbizakodottakat, s hangoztatta:

„Nem szabad a lányokra ekkora lelki terhet tenni. Majd meglátjuk, hogy csapatként mire képesek a nagyon erős, Pálingerrel, Görbiczcel, Vértennel felálló magyarok, valamint a szintén kiugró sikerre vágyó dánok és franciák ellen. A jó rajt után könnyebb lenne a folytatás.”

A meccs előtt a magyar lányok egészségi és lelkiállapotáról Mezey Csaba terapeutát kérdeztük, aki szerencsére csak jó híreket mondott: „Három napja vagyunk Szkopjében, s valamennyien kezdjük megszokni az itteni körülményeket, amelyekről nem sok jót mondhatok. A lányok azonban nem ezzel foglalkoztak, hanem egészséges önbizalommal készültek az első meccsre. Herr Orsolya kedden még lázas volt, fájt a torka, ezért a románok ellen nem lép pályára.”

A magyarok másik kimaradó játékosa a nyíradonyi Sopronyi Anett, a keret egyetlen balkezes átlövője volt.

Egy rangos tornán mindig nehéz az első találkozó. Olyankor is, amikor egy „futottak még” kategóriájú ellenfél áll a túlsó térfélen, hát még akkor amikor egy revánsra kiéhezett, ráadásul nagyon jó, összeszokott csapat az ellenfél. Valahogy az volt az ember érzése, a románok sok mindent odaadtak volna már a kezdő sípszó előtt azért, hogy megverhessék


folytatás...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik