Nehéz kötelező győzelem

MIHÁLYI ANDRÁS, ZAMBÓ MÁTYÁSMIHÁLYI ANDRÁS, ZAMBÓ MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2008.11.20. 22:57
Címkék
Nem volt szép meccs, de eredményes: a hazai címvédő hozva a kötelezőt ebben az idényben másodszor is megverte a lett bajnokot – az idegenbeli 15 pont után most hazai pályán tízzel.

Többet vártunk... Főleg nézőből – a szombati sÖrdögök–Falco férfimeccshez viszonyítva kifejezetten kevesen voltak –, de a játék sem volt az igazi, avagy a kötelező győzelem megszerzése nem ment könynyen. Persze ez gyakran van így a sportban, ám ettől még tény: a soproni női kosarasoknak nem ez volt életük mérkőzése. Ami azért az ellenfél dicsérete is: a csoport hátsó régiójában tanyát verő lettek szívósan küzdöttek – talán a becsületükért, talán azért, hogy bizonyítsák, jól döntött az európai szövetség, amikor az ő országukat választotta a soron következő, jövő júniusi női Európa-bajnokság házigazdájának.

Visszatérve a mostani meccshez, nemcsak az volt a baj, hogy nyögvenyelősen indult – és folytatódott... –, hanem hogy Horti Dóra a negyedik percben összetérdelt az éppen kosarat szerző exdiósgyőri Leva Kublinával. Lévén tudósításunk témája nem egy kenuverseny, ez kifejezetten rossz hír volt, annak tükrében meg még rosszabbnak tetszett, hogy Amber Holt egészségügyi problémái miatt eleve kimaradt a kezdő ötösből. Aztán minden jóra fordult: az amerikai beállt, s egyből elkezdte gyártani a pontokat, a fiatal centert sem kellett sokáig babusgatni, majd a második negyed elején a hazai előny is nőni kezdett.

Pedig az elsőben még vezetett, sőt túl sokat vezetett a Riga, a következő játékrésztől azonban már végig a vendéglátók tartottak előbbre. Miközben mindkét együttes gyakran váltogatta védekezését, az MKB-Euroleasing centerei találataival lassan, de biztosan távolodott – mezőnyemberei viszont látványosan passzívak voltak ezen az estén. A nagyszünet után azonban, amikor sikerült még inkább megszilárdítani a hátsó alakzatot, végre két számjegyűre nőtt az előny. Fogalmazhatnánk úgy is, meglett a bányászmunka gyümölcse, mert ha már nem ment a támadás, Honti Katáék a védekezésbe ölték energiáikat.

Jól tették, mert a negyedik negyedben majdnem hét percig sikeresen megóvták a vendégtalálatoktól gyűrűjüket – egészen pontosan hat percig és 51 másodpercig tartott a rigai kosárszünet, amelyet 12–0-s rohammal büntettek a soproniak –, s ezzel el is dőlt a küzdelem. A hazaiak ráadásul két legyet ütöttek egy csapásra, mert a közönséget is maguk mellé állították. Így a találkozó végén vastaps köszöntötte a magyar bajnok negyedik győzelmét az Euroliga 2008–2009-es idényének alapszakaszában, bizonyítva, hogy viszonylag gyengébb formában is képes viszonylag nagyot alkotni.

Márpedig nagy erény, ha valaki kevésbé jó anyagból is képes várat építeni...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik