Gyárfás: Dugovics Tituszt ne ugrás közben kérdezzük!

Vágólapra másolva!
2008.08.19. 14:48
Kedden Gyárfás Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke volt a Duna Televízió Olimpiai Stúdiójának vendége. Az úszók teljesítményéről a MOB alelnöke elmondta: Cseh Laci ezüstjei bearanyozták a napjainkat, de emellett az is hatalmas teljesítmény, hogy négy Európa-csúcsot és tizenöt országos rekordot úsztak versenyzőink. Ez azt jelenti, hogy van úszócsapat, és a Ruza József főtitkár, Kiss László szövetségi kapitány, Turi György vezetőedző trió kiválóan teljesített.
Gyárfás Tamás továbbra is bízik a jó olimpiai összképben
Fotó: Meggyesi Bálint (archív)
Gyárfás Tamás továbbra is bízik a jó olimpiai összképben
Gyárfás Tamás továbbra is bízik a jó olimpiai összképben
Fotó: Meggyesi Bálint (archív)
Gyárfás Tamás továbbra is bízik a jó olimpiai összképben

Kovács Tamás korábbi, nagy port kavaró nyilatkozatáról szólva Gyárfás elmondta, hogy a riporter a MOB sportigazgatóját nagyon rossz pillanatban faggathatta. Mintha Dugovics Tituszt zuhanás közben kérdezgetnék, vagy egy magyar hadvezért a tatárjárás közben...

Az úszószövetség elnöke hangsúlyozta, Kovács Tamás szavaival annyiban egyetért, hogy „hiányoznak létesítmények, persze, hogy elkelne még több támogatás, de most a még hátralévő pekingi versenyszámokra kell összpontosítanunk".

A MOB alelnöke biztos abban, hogy még sorra jönnek a szép sikerek; minden vágya, hogy a kajakozók, a kenusok, a férfi vízilabdázók, az öttusázók „beárnyékolják” az úszók szép eredményeit. Ha nem is a megcélzott 6-6-6 éremben, de – a kijelentés minden kockázatával együtt – még mindig hinni akar a 6-6-5-ben. Tudja, tapasztalta, hogy az olimpiai faluban a versenyzők interneten állandóan a hazai megnyilatkozásokat keresik.

Széchy Tamás egykor azt mondta a még pöttöm Darnyi Tamásnak, hogy „nyerni fogsz". És győzött! A felelősség megvitatására akkor érdemes rátérni, ha kihunyt a láng. A temetői hangulattól még az igenis aranyérem-esélyes világklasszisok is összeomolhatnak.

Gyárfás szerint, még ha az athéni esetek után ez érthető is, de aránytalan és így szerencsétlen volt, hogy a legnagyobb erőfeszítések a doppingesetek elkerülése érdekében történtek. „Az orvosi háttér nélkülözhetetlen, a lehetőségek határáig azonban szabad, és el is kell menni. A 2004-es szörnyűségek miatt a kelleténél is nagyobb félsz ezt a szándékot visszafogta" – vélekedett a MOB alelnöke.

A támogatásokról szólva kiemelte: mi mást is mondhatna, növelni kell, de lehetetlen kizárólag csak állami forrásból gazdálkodniuk a szövetségeknek, a kluboknak. Ott biztosítható a feltételrendszer, ahol a cégek a maguk érdekeinek érvényesítését megtalálják. Ajándékot ma már nem adnak. Cseh Laciért és bizonyára számos más magyar sportolóért ma már világcégek versenyeznek.

Az élsport jelenlegi helyzetét – véleménye szerint – nagyon át kell gondolni; kritikusan, keményen kell elemezni. A sportvezetőknek minden eddiginél jobban össze kell fogniuk – csak átgondoltan, egységesen lehetnek eredményesek. Most semmiképpen sem szabad egymásnak rontaniuk.

A további létesítmények építéséről – legyen szó akár világbajnokság rendezésére is alkalmas fedett uszodáról –, vagy a támogatási rendszerről az olimpiát követően az öt pártnak együtt kell állást foglalnia. Ez az a terület, ahol nincs jobb- vagy baloldal. Az eredményhirdetéskor magasba emelkedő zászló közös.

A hátralévő versenyek esélyeit latolgatva Gyárfás Tamás hangsúlyozta, hogy a férfi vízilabdacsapat aranyesélyes. Kajak-kenuban sok versenyző érhet fel a dobogóra, összességében akár hat egység is, de legalább öt aranyérmet vár a MOB alelnöke.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik