Brnóban az első helyről rajtol

TÓTH ANITA és MIRKÓ ISTVÁN (fotó) jelenti BrnóbólTÓTH ANITA és MIRKÓ ISTVÁN (fotó) jelenti Brnóból
Vágólapra másolva!
2008.08.17. 02:30
Címkék
Talmácsi Gábor pályafutása során nyolcadszor indulhat az első rajtkockából a gyorsaságimotoros-világbajnokságon. A Cseh Nagydíj esőben megtartott második időmérő edzésén senki sem tudott javítani, így a pénteki sorrend alapján startol a nyolcadliteres viadal.

Talmácsi Gábor a cseh futamon mindig kitalál valamit. Hol feliratozott táblával üzen a magyar drukkereknek, hol új bőrruhát készíttet a kedvükért, hol új kesztyűt, csizmát… Most a sisakon volt a sor. A szombat délután egyik nagy sztorija (amellett, hogy a világbajnoki címvédő az első rajtkockából indulhat) az új sisak volt, amellyel a nagy magyar találmányok és persze feltalálóik előtt szeretett volna tisztelegni a pilóta. Az ügyes kezű olasz dizájner ráfestette a bűvös kockát (Rubik Ernő), a számítógépet (Neumann János), a gyufát (Irinyi János), a karburátort (Bánki Donát, Csonka János), a C-vitamint (SzentGyörgyi Albert) és a golyóstollat (Bíró László) a sisakra, amelyre felkerült Talmácsi Gábor képe is – el kell ismerni, ő a maga nemében szintén remekmű…

„Ezzel a sisakkal egyrészt szeretnék kedveskedni a szurkolóimnak – az előzetes hírek szerint harmincezer magyar várható –, meghálálni a bizalmukat, másrészt magamat is spannolnám vele a »hazai« versenyemen. Az év elején olvastam egy cikket, amely a nagy magyar találmányokról számolt be, akkor pattant ki a fejemből az ötlet, hogy egyszer talán én is megemlékezhetnék róluk” – mondta Talmácsi.

Most jött el a pillanat. A sisakot csak ezen az egy versenyen használja, később valószínűleg elárverezik. Az a bejelentés azonban, amelyet Jorge „Aspar” Martínez tett, világbajnokunk jövő évére vonatkozik. A csapatfőnök elmondta, megszületett a megállapodás az Apriliával, amely jövőre gyári 250 köbcentis versenygépet ad Talmának, vagyis a létező legjobb Apriliát, s szó van egy magyar csapat létrehozásáról is.

„A jövő évi szerződés megerősítéséhez már csak a gyárral való megállapodás hiányzott, most, hogy ez is megvan, beszélhetünk a 2009-es idényről – mondta Martínez. – A terveink közt szerepel egy magyar csapat létrehozása, amely természetesen Gábor köré épülne, ehhez keressük a megfelelő magyar támogatót, s remélem, meg is találjuk, mert az ilyen kezdeményezés mögé érdemes odaállni. Magyar pálya, magyar verseny, magyar pilóta – nagyszabású projekt ez…”

A magyar csapat Talmácsi mellett a 125 köbcentiben is versenyeztetne pilótát (egyelőre az ő kilétét homály fedi), és persze azt is jelentené, hogy elkezdődik az utánpótlás-nevelés, amely új pilótákat, új mérnököket és szerelőket jelentene. A kérdésre, mi lesz, ha nem találnak magyar támogatót, a csapatfőnök azt válaszolta: semmi, akkor Talmácsi az eredeti felállásban, az ő istállójánál folytatja pályafutását. A háttere így is, úgy is biztosítva van, hiszen az Aprilia a gyári


folytatás...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik