Eljött Keane pillanata

KORMANIK ZSOLT, VAJDA GYÖRGYKORMANIK ZSOLT, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2008.08.13. 03:54
Címkék
Az olasz Fiorentina és a cseh bajnok Slavia Praha már kedd este túljutott a Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörének első felvonásán, ám a többi harminc szereplőre szerdán vár a feladat: megalapozni a 32 csapatos főtáblára jutást.

Nem akármilyen játéknap előtt állunk: majdhogynem ugyanabban az órában játssza le idénybeli első tétmérkőzését az Arsenal, a Liverpool, a Juventus, a Barcelona, a Schalke és az Atlético Madrid – az európai futball megannyi meghatározó csapata. És a tét mindjárt hatalmas: noha a Bajnokok Ligája nagy presztízsű serlegét csak az út végén, egy májusi estén lehet megkaparintani, a Rómába vezető út mérföldkövei mellett elhaladva (esetünkben a harmadik selejtezőkört sikerrel teljesítve) is értékes eurómilliókhoz lehet jutni. Nem hagyhatja ezt figyelmen kívül a jelentős adóssággal terhelt Arsenal, amelyhez kegyes volt a sors: a Twente verhető ellenfélnek tűnik. Még úgy is teljesíthető a küldetés, hogy sérülés miatt nemcsak a „szokásos” Tomás Rosicky és Eduardo da Silva kettős, hanem Cesc Fabregas, Samir Nasri, Kolo Touré, Abou Diaby és Philippe Senderos sem utazott el Hollandiába. A mérkőzés érdekessége, hogy az ellenfél kispadján most mutatkozik be Steve McClaren, akinek – vélhetnénk – bukott angol kapitányként nagy elégtételt jelentene az Arsenal kiejtése.

„Nem igazán érdekel, mit mondanak rólam odahaza – cáfolta bosszúvágyát McClaren. – Azokon kívül, akikkel nap mint nap együtt dolgozom, senkinek a véleménye sem érdekel különösebben. Sokan hitetlenkedve fogadták, hogy a Twentével hajlandó vagyok fejest ugrani az ismeretlenbe, én viszont igazi kihívásnak tartom a feladatot. Attól, hogy valaki volt már angol szövetségi kapitány, még bőséggel találhat tanulnivalót a szakmában.”

Az ő esetében az utóbbi megállapítással alighanem a kritikusai is egyetértenek…

Ugyancsak Benelux-túrára utazott a Liverpool; Rafa Benítez tanítványai igazi „vörös találkozóra” hivatalosak Liege-be Bölöni László vörös mezeseihez (lásd interjúnkat a magyar szakemberrel). A „Les rouches–The Reds” randevú egyik különlegessége Robbie Keane első igazi liverpooli bevetése lesz.

„Amikor a Liverpool Bajnokok Ligája-mérkőzést játszott, vagy egyáltalán, ha olyan mecscsen szerepelt, amelyik nem volt befolyással a Tottenhamre, mindig drukkoltam neki – idézte fel a múltat a londoniaktól igazolt támadó. – És természetesen a Bajnokok Ligája az egyik oka annak, hogy most vörös mez feszül rajtam. Végre eljön az én nagy pillanatom!”

Még az is elképzelhető, hogy az ír támadót Steven Gerrard tömi majd labdákkal, ugyanis a combizomsérüléséből lassacskán felépülő csapatkapitány társaival tartott (a kisebb-nagyobb rúgásokat kúráló Németh Krisztiánt ezúttal nem válogatották be az utazók közé).

A sorozat egykori győztesei közül a Barcelona és a Juventus hazai erőpróbával kezd – nem kétséges, hogy a torinóiakat irányító Claudio Ranieri első mondata a katalánok helyzetét is jellemzi.

„Lehetőleg már idehaza el kell döntenünk a továbbjutást. Az Artmedia gólerős csapat, mégsem aggódom különösebben, mert elég stabilak vagyunk hátul, ezt a minap Manchesterben is bizonyítottuk” – mondta az edző. Bár a másodosztály poklát megjáró Juvénál már alig emlékeznek a legutóbbi európai kupameccsre (2006), nem volt az olyan régen, hogy Pavel Nedved eltiltása elévült volna; a cseh középpályás nem léphet pályára szerdán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik