Dárdai Pál: Harcolni kell!

BERECZKY ATTILA, ZOMBORI ANDRÁSBERECZKY ATTILA, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.08.12. 03:40
Címkék
A Győri ETO és a Debrecen csütörtökön egyaránt idegenben lép pályára az UEFA-kupa selejtezőjének második körében. Papíron a győriekre vár nehezebb feladat, hiszen a német VfB Stuttgart otthonában kell helytállniuk, míg a Loki a svájci Young Boys ellen bizonyíthat.

Az UEFA-kupa selejtezőjének első fordulójában a Győri ETO 3–2-es összesítéssel búcsúztatta a grúz FK Zesztafonit (a hazai 1–1-es döntetlent idegenben 2–1-es győzelem követte), a második körben azonban hasonló eredménysor bravúrral érne fel. Ismert, a győriek a lehetséges riválisok közül a legnehezebbet, a VfB Stuttgartot kapták, és csütörtökön vendégként lépnek pályára a párharc első felvonásában. A svábok a hét végén a Német Kupában magabiztos játékkal, 5–0-ra győztek a Lüneburger ellen, és ne legyen kétségünk afelől, hogy a nemzetközi porondon is eredményes szereplésben bíznak. Ha valaki, akkor a Hertha légiósa, Dárdai Pál tökéletesen tisztában van a legutóbbi bajnokságot hatodikként záró Stuttgart játékerejével, no és azzal, hogy az ETO-nak milyen futballal lehet esélye kedvező eredmény elérésére.

„Erősebb rivális ellen négy védővel, két védekező és három támadó középpályással, valamint egy csatárral játszik a Stuttgart, csütörtökön a Győrrel szemben azonban várhatóan négy négy kettes rendszerben, a középpályán egy védekező emberrel futballozik majd Armin Veh együttese – mondta az ellenfélről Dárdai Pál. – Arra figyelni kell, hogy az oldalvonalak mellett gyors futballistáik vannak, a középpályás Thomas Hitzlspergernek remek a rúgótechnikája, a támadó Mario Gómez pedig nagyszerűen érkezik a kapu elé belőtt labdára. Tudni kell, hogy védelmük esze, Fernando Meira a nyáron átigazolt, a helyére érkező Khalid Boulahrouz viszont még nem szokott össze a társakkal. Abban biztos vagyok, hogy a svábok nem becsülik le az ETO-t, de azzal is tisztában vannak, nem életük meccse vár rájuk. A győrieknek nem szabad megilletődöttnek lenniük, és ha kilencven percen keresztül tudnak koncentrálni, küzdeni, bravúrral felérő döntetlent is játszhatnak.”

A döntetlen valóban kedvező eredmény lenne az augusztus 28-i visszavágó előtt, de még egygólos vereség esetén is várhatóan telt ház lenne Győrben. Hétfőn amúgy már teljes létszámban tréningezett az ETO (ha valaki nem tudná: a grúz túrát követően vírusos betegség söpört végig a zöld-fehéreken, így a hét végi, Kecskemét elleni bajnoki összecsapást el kellett halasztaniuk), és a csapatkapitány Stark Péter, valamint Eugene Fomumbod kivételével a keret valamennyi tagja hadra fogható. A két orvosnak, Mohácsi Jánosnak és Zselló Ferencnek köszönhetően a vírust sikerült legyűrni, a labdarúgóknak a VfB Stuttgart ellen vélhetően nehezebb dolguk lesz…

Még be sem csomagoltak a debreceni labdarúgók a berni utazás előtt, máris a visszavágó a téma a Loki-szurkolók között. A DVSC természetesen hazai pályán szeretné fogadni a Young Boyst az UEFA-kupa második selejtezőkörében, ám az európai szövetség bolgár ellenőre már az első fordulóban több pontban kritizálta a Loki Oláh Gábor utcai otthonát. Most tehát az a minimális cél, hogy minél hamarabb orvosolják a bolgár ellenőr említette hiányosságokat. Úgy tűnik, sikerül, hiszen a stadion tulajdonosa, az önkormányzat is partner ebben. Persze túl sokat már nem akarnak költeni a régi létesítményre (hamarosan új stadion épülhet, külföldi befektető bevonásával), de annyit mindenképpen, hogy hazai pályán küzdhessen a piros-fehér alakulat a továbbjutásért.

Ehhez először csütörtökön a Young Boys otthonában kell helytállnia Herczeg András játékosainak, s ha a két csapat utóbbi hetekben nyújtott produkcióját vizsgáljuk, erre mindenképpen lehet esélye a DVSC-nek.

A legutóbbi szezont a svájci bajnokság második helyén záró berni gárda ugyanis katasztrofálisan kezdte a 2008–2009-es évadot, már túl van egy edzőváltáson, s az ideiglenesen kinevezett Erminie Piserchiától éppen az UEFA-kupa-meccs előtt veszi át az irányítást Vladimir Petkovics.

A Young Boys még Piserchia dirigálásával szerezte meg első győzelmét az új bajnokságban, Felix Bastians és Marco Schneuwly találataival 2–1-re legyőzte a Xamaxot, s három vereség és egy győzelem után végre elhagyhatta a nyeretlenek nem túl dicsőséges táborát – igaz, a 11., utolsó előtti helyről nem tudott elmozdulni. A 45 esztendős, szerb-svájci állampolgárságú Vladimir Petkovics az UEFA-kupa-mérkőzésen foglalja el a sárga-feketék kispadját, s valószínűleg alaposan átalakítja a gárdát.

Talán a Young Boysnál történt váltás miatt is szerencsés, hogy a Magyar Kupa-győztes szakmai stábjából Zoran Szpisjak feladata a svájciak feltérképezése, hiszen a szerb szakember vélhetően sejti, mire készül honfitársa.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik