A Jövő SC fiatal versenyzője élete első ötkarikás játékára készül

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2008.07.14. 23:39
Ki ez a kislány? – kérdezgették sokan a tavalyi, debreceni rövid pályás kontinensviadal előtt. Akkor még csak annyit tudtunk róla, hogy 200 méter pillangón ifjúsági Európa-bajnoki aranyérmet szerzett. Azóta viszont már a felnőttmezőnyben is letette névjegyét, hiszen a cívisvárosban és az idei eindhoveni Eb-n is ezüstérmes lett. S bár az első olimpiájára készül, talán Pekingben is a dobogó közelébe kerülhet.
Első olimpiáján is érmet szerezhet Kovács Emese
Első olimpiáján is érmet szerezhet Kovács Emese
Első olimpiáján is érmet szerezhet Kovács Emese
Első olimpiáján is érmet szerezhet Kovács Emese

Kovács Emese vándordíjat kapott. Az idei országos bajnokságon megnyerte ugyanis a 200 méter mell döntőjét, így az olimpiai bajnok Kovács Ágnes által létrehozott díjat elsőként a Jövő SC fiatalja vehette át az alapítótól.

– Tudja, hogy Kovács Ágnes azt mondta, nagyon örült, hogy önnek adhatta át a díjat?

– Nagyon boldog vagyok! Tényleg ezt mondta?

– És még azt is hozzátette, korábban ő tanácsolta önnek, hogy ha van hozzá kedve, ússzon, versenyezzen mellen is.

– Ez valóban így volt. Aztán amikor tavaly, a rövid pályás országos bajnokságon száz méter mellen mindössze négy tizeddel kaptam ki tőle, már kifejezetten bátorított. Egyébként nekem is nagyon jó, ha nem csak a pillangóra összpontosítok, az úgy túl unalmas is lenne. A mell kirándulás számomra, mostantól csak a pillangó marad.

– Célegyenesbe fordult az olimpiai felkészülés, az országos bajnokság volt az utolsó verseny. Nagyon sok számban elindult, látszik, hogy meglehetősen fáradt.

– Rettenetesen. Az volt a cél, hogy minél több számban ússzak, nem feltétlenül az eredmények, sokkal inkább a terhelés miatt. De ezután sincs megállás, hétfőtől már a Margitszigeten edzőtáborozunk két hétig, aztán pedig utazunk Pekingbe.

– Várja már?

– Hú, nagyon! Közben pedig iszonyatosan izgulok. Sokat hallottam már arról, hogy az olimpia teljesen más, mint a többi világverseny, ha ehhez hozzáteszem, hogy a kínaiak kicsit őrültek, és kiváló rendezők, szinte biztos, hogy nagyszerű olimpia vár ránk.

– Önnek az első lesz.

– Igen, de ez nem foglalkoztat. Első vagy nem első, nem számít, úsznom kell, lehetőleg minél gyorsabban, ez a lényeg.

– És már rögtön az elején belekezd, ahogyan szokott?

– Tudom, sokan mondják, kész öngyilkosság így elkezdeni a kétszáz méter pillangót, de nekem így jó, ez fekszik! Ráadásul akkor sem vagyok gyorsabb a táv második felében, ha az elején visszafogom magam. A tavalyi ifjúsági Európa-bajnokságon versenyeztem így először, és aranyérmes lettem.

– Ez tudatos döntés volt akkor?

– Egyáltalán nem. Hogy egy percre kezdtem az első százat, mindenkit meglepett. Azóta viszont minden versenyen ez a taktikám. Már csak a félelem miatt is ez vált be.

– Fél a versenyeken?

– Talán kérdezze meg az edzőmet, a társaimat, hogyan viselkedem egy-egy verseny előtt.

– Megtettem…

– Akkor tudja, hogy már-már kibírhatatlan vagyok ilyenkor. Állandóan azt hajtogatom, hogy „Úristen, biztosan nem fog sikerülni!”, pedig legbelül általában érzem, hogy felkészültem, jó formában vagyok, mégsem tudom leküzdeni a félelmeimet.

– És ilyenkor mi vagy ki segít?

– Semmi, erre nincs orvosság.

– A bemelegítés során van valamiféle rítus, kabala, amelyhez ragaszkodik?

– Mindent ugyanúgy kell csinálnom, ahogyan megszoktam. Ugyanabban a sorrendben. A legfontosabb, hogy a futam előtt pontosan egy órával kell kijönnöm a medencéből.

– És aztán mit csinál, mivel telik el az a hatvan perc?

– Ülök, fekszem, járkálok, és közben rettenetesen izgulok.

– A bemutatkozásnál aztán enyhül a feszültség?

– Akkor jön csak ki igazán rajtam! Remeg mindenem, alig állok a lábamon, de tudom, innen már nincs visszaút. A rajt után aztán rögtön belekezdek, úszom, ahogy csak bírok.

– Ugye nem mondja komolyan, hogy a félelem hozza ki önből ezt a nagy iramot?

– Pedig így van! Annyira félek, hogy megyek, ahogyan a csövön kifér.

– Valószínűleg sokadjára hallja már a kérdést, mégis kikerülhetetlen: mire lehet elég ez az olimpián?

– Tudom, hogy az emberek konkrétumokat szeretnének tőlem hallani, de higgye el, most nem gondolkozom másban, mint hogy megjavítsam az egyéni csúcsomat. A 2:06.71 perces időt az idén márciusban úsztam az eindhoveni Európa-bajnokságon, bízom benne, hogy sikerül tovább faragnom belőle.

– Gondolta volna tíz évvel ezelőtt, hogy ma mindenki arról faggatja, mit vár magától Pekingben?

– Akkor még nem, hiszen hétévesen még nem is tudtam úszni. Csak kilencévesen tanultam meg, igaz, két-három hónap múlva már megyei bajnokságokat nyertem. Kazinbarcikán éltem, de tizenegy évesen Budapestre költöztem, és Fehérvári Balázshoz kerültem, aki azóta is az edzőm.

– Jól tudom, hogy először nem is a pillangó volt favorit?

– Versenyeket nyertem négyszáz méter vegyesen. Mind a négy úszásnemben jó voltam, és talán még vagyok is. Jó az állóképességem, az eredmények is jöttek, kézenfekvő volt, hogy ebben a számban versenyezzek.

– Miért változtatott, mi történt?

– Ifjúsági olimpiát nyertem kétezer-ötben négyszáz méter vegyesen, ugyanitt kétszáz méter pillangón harmadik lettem. Utána azonban a vegyes már nem ment jól, ám kétszáz méter pillangón megúsztam az ifjúsági Európa-bajnoki szintet, és kétezer-hatban a negyedik helyen végeztem. Tavaly pedig megnyertem az ifi Európa-bajnokságot úgy, hogy 2:08.55-öt úsztam, ez pedig már jóval az olimpiai A-szinten belüli idő volt. Akkor dőlt el minden.

– Olyannyira, hogy az elmúlt egy év eredményeinek köszönhetően már éremesélyesként emlegetik. Jól viseli a média érdeklődését?

– Kibírom… Néha persze fáradt vagyok, olyankor azért nehezemre esik mosolyogva interjút adni. De ez nem panasz, hiszen tudom, hogy az eredményeimnek köszönhetően többen kíváncsiak rám, mint korábban. Igyekszem megfelelni a kívánalomnak, de a legfontosabb mégiscsak az, hogy saját magamnak feleljek meg. Minden energiámat az edzéseknek, a felkészülésnek szentelem. Csak ne motoszkálna bennem már most, ami minden verseny előtt, hogy „Úristen, biztosan nem fog sikerülni…”

NS SZAKÉRTŐ, GÜTTLER KÁROLY: ELŐNY LEHET AZ ELSŐ OLIMPIA

Kovács Emese jelenleg hatodik az elmúlt másfél év eredményei alapján összesített világranglistán, és a másodiktól mindössze harminckét századdal van elmaradva. Fiatal lány, az első olimpiájára készül, ez pedig előny is lehet. A döntőbe jutásában mindenképpen bízom, és remélem, hogy a fináléban már a tőle megszokott versenyzést láthatjuk, és akkor nagyon szép eredményt érhet el. A lengyel Otylia Jedrzejczak a szám legnagyobb favoritja, azt hiszem, őt nem kell külön bemutatni, ám Emese a debreceni rövid pályás Európa-bajnokságon már bizonyította, hogy tőle sem ijed meg. Pekingben viszont nemcsak a lengyel lánnyal kell megküzdenie, hanem az amerikai és ausztrál ellenfelekkel is. A szám másik magyar indulója, Boulsevicz Beatrix döntőbe jutása a tőle várható legjobb eredmény lenne.

A PROGRAM

Augusztus 12-én az esti programban (magyar idő szerint délután fél egytől) rendezik meg a női 200 méter pillangó előfutamait, a középdöntőre egy nappal később kerül sor – magyar idő szerint reggel hattól. A döntőt augusztus 14-én szintén a reggeli programban rendezik meg.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik