Nagy ajánlatra várnak: íme, az Euro 2008 fő átigazolási célpontjai!

Vágólapra másolva!
2008.06.30. 15:07
Címkék
Az még semmire sem garancia, hogy egy játékos fantasztikus teljesítményt nyújt egy labdarúgó-világversenyen, de a klubvezetőket ez nem szokta érdekelni: az Euro 2008 sztárjai közül alighanem többen is új csapatba igazolhatnak a nyáron. Hogy aztán megéri-e egy torna alapján leigazolni valakit, arról megoszlanak a vélemények.
Berobbant: Arsavin (pirosban) időnként ámulatba ejtette Európát
Fotó: Reuters
Berobbant: Arsavin (pirosban) időnként ámulatba ejtette Európát
Berobbant: Arsavin (pirosban) időnként ámulatba ejtette Európát
Fotó: Reuters
Berobbant: Arsavin (pirosban) időnként ámulatba ejtette Európát

„Alappszabály: sose igazolj játékost világversenyen nyújtott teljesítménye alapján” – mondta egyszer Arséne Wenger, és sok edzőkollégája osztja is a rutinos francia mester véleményét. A tornák legjobbjai azonban mindig kérők tömegét vonzzák, most sincs ez másként: Andrej Arsavinért, Roman Pavljucsenkóért vagy Arda Turanért rengeteg klub lenne hajlandó óriási összegeket áldozni.

„Néztem az Eb-t, de nem tudom, teszünk-e ajánlatot bármelyik játékosra. Nehéz egy torna alapján megítélni, vajon jó vétel lesz-e egy játékos. Egy meccsen esetleg remekel, de ez nem azt jelenti, hogy képes lesz egy másik futballkultúrába hosszú távon is beilleszkedni” – adott igazat a wengeri axiómának Harry Redknapp, a Portsmouth menedzsere.

Klubvezetők sokasága azonban másként gondolkodik, így aztán a következő hetekben alighanem tele leszünk átigazolási pletykákkal. Hogy kik lesznek a főszereplők? Íme, az Eb tíz legkeresettebb játékosának listája!


1. Andrej Arsavin (Zenit, Oroszország)

Aki nem tudta, hogy zseniális képességű játékos, az az Euro 2008-on alighanem ráébredt erre. A kiszámíthatatlanul cselező, a pályán kitűnően látó támadó az első két meccset eltiltás miatt kihagyta, majd a svédek és főleg a hollandok ellen lenyűgöző produkcióval rukkolt ki. A spanyol védelem ugyan őt is leradírozta, mégis mindenkiben mély nyomokat hagyott: a remek adottságú, de sokszor fegyelmezetlen Arsavinra fél Európa vadászik. Saját bevallása szerint Spanyolországról és a Barcelonáról álmodik.

Piaci értéke: 20 millió font
Kérői: Barcelona, Arsenal, Manchester City, Everton, Newcastle Utd.

2. David Villa (Valencia, Spanyolország)

Az Eb gólkirálya a döntőt sérülten nézte, de ez nem akadályoz meg senkit abban, hogy csapatában akarja tudni. Megbízható gólvágó, kitűnő technikával: zsákbamacskát senki nem vesz vele. A 2007–08-as idényt végigszenvedő Valencia hajlandó tárgyalni egyik legjobbja eladásáról, de a kérőknek nagyon mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

Piaci értéke: 20 millió font
Kérői: Barcelona, Real Madrid, Chelsea, Tottenham, Liverpool

3. Arda Turan (Galatasaray, Törökország)

Arsavinon kívül az ő értéke nőtt meg a legjobban a kontinenstornán, nem véletlenül: a bronzérmes török csapat egyik legjobbja volt. A Galata nem engedné sehová a török futball aranyifjúját, de Arda menni akar, leginkább Olaszországba.

Piaci értéke: 10 millió font
Kérői: Newcastle United, AC Milan, Juventus, Arsenal

4. Roman Pavljucsenko (Szpartak Moszkva, Oroszország)

Pogrebnjak balszerencséje az ő szerencséje: a szbornaja hatalmas termetű centere megkapta a lehetőséget Guus Hiddinktől, és élt is vele. Háromszor talált be az Eb-n, ráadásul fáradhatatlan mezőnymunkája is sok szakembernek elnyerte a tetszését.

Piaci érték: 8 millió font
Kérői: Celtic, Manchester City, Barcelona, Sevilla, Arsenal

5. Klaas-Jan Huntelaar (Ajax, Hollandia)

Őt is kergeti az oranje csatárainak átka: akkora a konkurenciaharc, hogy parádés képességű támadók sora ül általában a kispadon. Vele is ez történt, igaz, amint lehetőséget kapott a kezdőben a románok ellen, be is talált. Az Ajaxban majdnem hozza a meccs/gól átlagot, és három szezon után továbbállna. Szíve szerint a Manchester Unitedba menne.

Piaci érték: 25 millió font
Kérői: Internazionale, Manchester United, Chelsea, Real Madrid, Roma

Bukott: Benzema (kékben) a francia válogatottal együtt csődöt mondott
Fotó: Reuters
Bukott: Benzema (kékben) a francia válogatottal együtt csődöt mondott


6. Karim Benzema (Olympique Lyon, Franciaország)

Hogy az Eb-n nyújtott teljesítmény és a piaci vonzerő (meg ár) nem függ össze, azt az ő példája mindennél jobban mutatja. A kontinenstornán momentuma nem volt, mégis nagyon magasra értékelik. Erős, kemény, pokolan dinamikus a befejezésben: tökéletes választás a Premier League élcsapatainak. Horribilis kivásárlási ára elriaszthatja a vevőket.

Piaci érték: 30 millió font
Kérői: Manchester United, Chelsea, Arsenal, AC Milan

7. Miguel Veloso (Sporting CP, Portugália)

A fiatal középpályás menni akar Lisszabonból, és ezt ki is jelentette. Az Eb-n nyújtott teljesítménye alapján nem vernek sátortábort a kérők az ajtaja előtt, ráadásul a kivásárlási ára is magas – bár több nagy klub így is érdeklődik.

Piaci érték: 20 millió font
Kérői: AC Milan, Arsenal, Juventus, Manchester United

8. Jurij Zsirkov (CSZKA Moszkva, Oroszország)

Valódi futógép: hihetetlen sebességgel, gyakorlatilag megállíthatatlanul rohangászik fel-le a bal szélen. Balhátvédtől balszélsőig bármit tud játszani, életveszélyes elfutásai minden védelem dolgát megnehezítik. Mint minden orosznál, beilleszkedési képessége más futballkultúrába nagy kérdés.

Piaci érték: 12 millió font
Kérői: AS Roma, Chelsea, Aston Villa, Newcastle United, Bayern München, Celtic

9. Ivan Rakitic (Schalke 04, Horvátország)

Fiatal, fejlődőképes, rendkívül gyors, ráadásul kapura is veszélyes. 2011-ig van szerződése a királykékekkel, de meggyőző teljesítményt nyújtott az Eb-n, így több ajánlatot is kaphat.

Piaci érték: 10 millió font
Kérői: Juventus, Internazionale, Chelsea

Ígéretes: Ivan Rakitic (kékben) teljesítménye sok vezető érdeklődését felkeltette
Fotó: Reuters
Ígéretes: Ivan Rakitic (kékben) teljesítménye sok vezető érdeklődését felkeltette


10. Valon Behrami (Lazio, Svájc)

Bevallottan elege van a Lazióból, és távozni akar, a Premier League több csapata már meg is környékezte. Bár a svájciak nem jutottak tovább csoportjukból, egyáltalán nem nyújtott rossz teljesítményt. Tehetsége vitathatatlan, a költözés érdekében akár ki is vásárolhatja magát futó szerződéséből.

Piaci értéke: 5 millió font
Kérői: Tottenham Hotspur, Manchester City, Sevilla, Sunderland, Liverpool
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik