Ifista lehet a finálé ásza

BERECZKY ATTILA, ZOMBORI ANDRÁSBERECZKY ATTILA, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.04.30. 01:39
Címkék
Döntőjéhez érkezett a Ligakupa tavaszi sorozata: a szerdán 18 órakor kezdődő Győri ETO– DVSC-TEVA mérkőzést a nézők ingyen tekinthetik meg, a viszszavágót egy hét múlva Debrecenben rendezik. Érdekesség, hogy a szakvezetők jobbára azoknak a fiataloknak szavaznak bizalmat, akik csapatukat a fináléba juttatták. Az ETOban játszik a magyar futball egyik ígéretes tehetsége, a 17 esztendős Kiss Máté, aki a meccs napján ünnepli születésnapját.

Még nem tudni, melyik együt tes lesz az FC Fehérvár ellenfele a Ligakupa nagydöntőjében, de csak Győrben és Debrecenben reménykedhetnek, hogy az újonnan létrehívott sorozatban kedvenceik bizonyulnak a legjobbnak.

A győriek edzője, Egervári Sándor szerint az ETO ott akar lenni a május 14-én és 21-én rendezendő nagydöntőben.

„Már az első pillanatban azt mondtam, a Ligakupa jó versenyzési lehetőség a tehetséges fiatalok számára – mondta Egervári Sándor. – Ki lehet próbálni őket, és amint Koltai Tamás példája is mutatja, aki megérett a feladatra, beépülhet az első csapatba. A sorozat rengeteg pluszt hozott nekünk, arra azonban nem gondoltunk, hogy a DVSC ellen a lehető legerősebb összetételben álljunk fel. Alapvető célunkon nem változtatunk: a fiataloknak, valamint az élvonalban kevesebbet játszó futballistáknak akarunk játéklehetőséget adni. Szeretnénk a tavaszi döntőt megnyerni és nagydöntőt játszani.”

A mérkőzésen szerephez jut az ETO Maliból szerződtetett középpályása, Ben Abdoulaye Traoré, aki adminisztratív akadályok miatt három hónapig várt beutazási vízumára Algírban, két hete azonban már az ETO-val készül. Meglehet, mégsem ő lesz a főszereplő, hanem a tizenhetedik születésnapját a meccs napján ünneplő Kiss Máté. A győriek tehetségéről a szakértők azt állítják, nagyon sokra viheti. Bajnoki meccseit rendre a tizenkilenc évesek között játssza, védekezni éppúgy tud, mint támadni (meglehetősen ritka az ilyen labdarúgó), ráadásul korát meghazudtolóan felnőttes a futballja.

De miként látja ő a helyzetét Győrben?

„Minden Győrhöz köt, nagyon sokat jelent, hogy az ETO futballistája lehetek – mondta a győriek tizedikes gimnazistája, Kiss Máté. – Megtiszteltetés volt számomra, hogy februárban elutazhattam a törökországi edzőtáborba, és sohasem felejtem el, mennyi segítséget kaptam, és azóta is kapok az idősebb labdarúgóktól. A Ligakupában rendszeresen szóhoz jutok, és remélem, az élvonalbeli bemutatkozás sem várat sokat magára. Szeretnék stabilan játszani a legjobbak között, majd külföldre szerződni, ez azonban a jövő. Most az a fontos, hogy sikeresek legyünk a Debrecen ellen.”

A DVSC-TEVA az MTK-tól elszenvedett bajnoki vereség (0–2) óta tízmeccses veretlenségi sorozatot produkált, így továbbra is harcban áll a Soproni Liga első helyéért, valamint döntőt játszik a Magyar Kupában és a Ligakupa tavaszi kiírásában. Két finálé tehát már biztos, s az ETO elleni siker esetén a Ligakupa „nagydöntőjében” is érdekelt lehet a csapat.

Hogy a DVSC-TEVA komolyan veszi a Ligakupát, jelzi, hogy a csapat a zsúfolt versenynaptár ellenére már kedden elutazott Győrbe, igaz, délelőtt még az Oláh Gábor utcai stadion centerpályáján gyakorolt az utazó keret.

„Remek a csapat harci szelleme, jót tesz a fiúknak, hogy régóta tart veretlenségi sorozatunk – mondta Herczeg András segítője, Bücs Zsolt edző. – Számunkra hasznos volt a Ligakupa, főként amíg nem volt ennyi hiányzónk. Mostanság a sérülések miatt egyre nehezebb összerakni a csapatot a heti két, esetenként három meccsre, de továbbra is bízunk a fiatalokban, akik eddig szépen teljesítettek ebben a sorozatban is.”

A március végén térdműtéten áteső Csernyánszki Norbert a hét végén az NB IIIas DVSC-DEAC-ban már védett, s Győrben is ő áll a gólvonalra.

„Szerencsére sikerült a műtét, így már hetek óta teljes értékű munkát végezhetek – mondta a kapus. – Hiányoztak a meccsek, örülök, hogy újra ott lehetek a kapuban. A kupadöntőn – a körülményektől függetlenül – mi más célja lehet az embernek, mint a győzelem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik