Nem dönt helyezésről, csak a presztízs a tét

DONÁT TAMÁS, SIMON JÓZSEF, VITOS GYÖRGYDONÁT TAMÁS, SIMON JÓZSEF, VITOS GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2008.03.12. 00:04
Címkék
Presztízscsatára készül, a hét végi BL- és KEKmérkőzés főpróbáját tartja szerdán a Pick-Szeged és az MKB Veszprém.

Kisebb jubileumhoz érkezik a Pick-Szeged az MKB Veszprém elleni találkozó elején, mert az első hazai találat lesz a hazai gárda 1800. bajnoki gólja. Az ünneplésre nem lesz sok idő, mert a két aranyesélyes csapat presztízscsatára készül. A játékosok felfokozott hangulatát és motivációját az sem tompította, hogy a rangadó a helyezéseket illetően már semmiről sem dönt: a rájátszás ezen szakaszára ugyanis a felsőházban már korábban kiderült, hogy a Veszprém végez az élen, a Szeged pedig második lesz.

Ugyanakkor tesztelheti egymást a két hazai sztárcsapat, amely várhatóan – miként az utóbbi években rendszeresen – újra összecsap a döntőben. Ráadásul az európai kupahétvége előtt gyakorlásnak is remek lesz a találkozó. A Szeged a BLközépdöntőben barcelonai vendégszereplésre készül (igaz, annak a csatának sem lesz érdemi tétje, hiszen a Barca már elődöntős), a Veszprém pedig a KEK-negyeddöntőben a dán Koldingot fogadja (idegenben két góllal nyert Mocsai Lajos csapata).

A szegediek idényét sérülések sora tette keservessé. Vladan Matics edzőnek szinte minden héten főtt a feje, milyen összeállítású gárdát küldjön pályára a BL-ben és a bajnokságban, mert játékosai sorozatban szenvedtek súlyos sérüléseket. Ha sorra vesszük a Pick keretének tagjait, kiderül, hogy nem találunk olyan kulcsjátékost, aki tavaly szeptember óta megúszta volna hosszabb orvosi kezelés nélkül. Más lapra tartozik, és a profi kézilabdázóknál nem ritka, hogy olykor sérülten vagy félig gyógyultan, netán lázas betegen is játékra jelentkeznek. Az is előfordult, hogy az orvos tiltó szava sem tartott vissza egy-két játékost (Puljezevics Nenad, Danijel Andjelkovics, Bajusz Sándor, Luka Zvizej, Valentin Ghionea), aki úgy érezte, feltétlenül segítenie kell a Szegednek.

„A sérüléshullám elcsitulóban van, de továbbra sem mondható el, hogy valamennyi játékosom egészséges – mondta Vladan Matics. – Bendó Csaba mellizma és Luka Zvizej vádlija továbbra is fáj, mert nehezen gyógyul a szakadás. A Celje elleni legutóbbi BL-meccsünkön mégis remekül hajráztunk, és hősiesen küzdve nyertünk. A szoros csata legfőbb tanulsága az volt, hogy ragyogó védőmunkánk és kiemelkedő kapusteljesítményünk mellett támadásaink pontosabb befejezésére jobban kell figyelnünk. A Veszprém ellen erre készülünk.”

A veszprémiek annak tudatában hangolódnak a szerdai rangadóra, hogy ismét főszereplő lehet a két világklasszis kapus, Puljezevics, illetve az MKB színeiben Dejan Perics, s eldöntheti a csatát az átlövők napi formája közötti különbség. Miközben a Pick a BL-ben a világ legjobbjai ellen edződött, a Bajnokok Ligájától az ősszel elbúcsúzó Veszprém a KEK-ben folytatta. Az MKB-t nem teheti elbizakodottá, hogy a rájátszásban az első meccsen gyakorlatilag a szünetig eldöntötte (18–10) a Szeged elleni csatát, amelyet 29–22-re nyert meg. A szegedi arénában mindig pokol vár az ellenfelekre, és a Veszprém négy éve nyert itt legutóbb.

„Érdekes a helyzet, mert mindkét csapat európai kupamérkőzés után és előtt áll – mondta Mocsai Lajos, az MKB edzője. – Egy biztos, presztízsmeccs lesz a javából, ugyanakkor nekünk a hét végi, Kolding elleni továbbjutás is roppant fontos. Versenyhelyzetben kell tartanunk a játékosokat, ezért negyedóránként cserélni fogom őket.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik