Chambers hatvanon kikapott Fasubától

LIPICZKY ÁGNES, MÁTAY ANDREALIPICZKY ÁGNES, MÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.03.07. 23:29
Címkék
A nigériai Olusoji Fasuba megelőzte a brit Dwain Chamberst 60 méteren a fedett pályás világbajnokságon. Ötpróbában a belga Tia Hellebaut izgalmas verseny végén győzött, az amerikaiaknak két arany jutott.

Bár nem nyert, a verseny első napján Dwain Chambers állt az érdeklődés középpontjában Valenciában a fedett pályás világbajnokságon. A korábban doppingolás miatt két évre eltiltott vágtázó 60 méteren rajtolt, s szereplése azért kavart vihart, mert egy éve úgy nyilatkozott, tiszta sportolóknak nincs esélyük a doppingolókkal szemben. Most mégis viszszatért az atlétikai pályára és állítja, eredményeit teljesítményfokozók segítsége nélkül éri el.

Péntek reggel az előfutamok során 6.69 másodperccel jutott tovább, s míg riválisai a további küzdelmekre koncentrálva siettek átöltözni, ő boldogan nyilatkozott. „A támadásokhoz már hozzászoktam, nem hátráltatnak, inkább inspirálnak. Győzni szeretnék, megmutatni, hogy képes vagyok tisztán is sikereket elérni – mondta. – A hazatérésem után elmegyek az iskolákba, a doppingolás veszélyeire figyelmeztetem a fiatalokat.”

Chambers az első elődöntőben kitűnő rajt után, egyéni csúcsát beállítva, 6.55 másodperccel győzött, de nem ő volt a leggyorsabb. A harmadik futamban a nigériai Olusoji Fasuba a világ idei legjobbját (6.51) repesztette. A döntő előtt taps és fütty fogadta a brit versenyzőt, ő azonban nem zavartatta magát. Ismét remekül rajtolt, egyéni csúcsot (6.54) futott – ám ezzel is csak második lett (holtversenyben). Fasuba ismét 6.51 másodpercet ment.

Női 60 méteren a rajt után megbotlott a szám egyik esélyese, a nigériai Ene Idoko. Az amerikai Angela Williams viszont remekül indult, a világ idei legjobbjával 7.06 másodperccel lett első.

Csak az ötödik rajt volt sikeres az ötpróba első számában, a 60 méteres gátfutásban, a brit Kelly Sotherton mégis 8.25 másodpercet ment. A magasugrását azonban elrontotta (181), 233 ponttal gyűjtött kevesebb pontot, mint riválisa, Tia Hellebaut. A belga versenyző 2006-ban magasugrásban 203 centiméterrel Európa-bajnokságot nyert, s tavaly csarnokban is ő volt a kontinensbajnok (205). Az idén visszatért a többpróbához, Valenciában ennek ellenére 199 centiméterig jutott. Súlylökésben Sotherton volt a jobb (14.57), távolban viszont kis híján elvérzett a brit válogatott. Kétszer is belépett, harmadikra mégis kockáztatott, s hajszálpontosan fogott deszkát (645). A nyolcszáz méter előtt Hellebaut 107 pontos előnnyel állt az élen, ami azt jelentette, Sothertonnak hét másodperccel kellett gyorsabban futnia, ahhoz hogy győzzön. Csak hat és féllel volt gyorsabb. A teljesen kimerült Hellebaut szó szerint bezuhant a célba, de ő lett a világbajnok.

Férfi súlylökésben két amerikai, a címvédő Reese Hoffa és a budapesti fedett pályás világbajnokság győztese, Christian Cantwell csapott össze. A délelőtti selejtezőben Hoffa teljesített jobban (21.49), a döntő viszont Cantwellé volt. Mind az öt érvényes kísérletével túlszárnyalta a 21 métert, 21.77 méterrel győzött Hoffa (21.20) előtt.

A két magyar, a 800 méteren rajtoló Takács Dávid (1:49.79) és a 400 méteren induló Listár Nikolett (55.37) az előfutamok során kiesett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik